YouTube lijkt TikTok te verslaan door meer kansen te bieden om geld te verdienen

0
15


  • YouTube kan de strijd om korte video’s winnen door makers te laten zien dat het een betere plek is om geld te verdienen.
  • Het moet ervoor zorgen dat makers niet exclusief op TikTok kunnen posten.
  • Mediamanagers zeggen dat YouTube Shorts niet genoeg kan benadrukken omdat lange video’s nog steeds meer betalen.

De dramatische opkomst van TikTok heeft zijn concurrenten op sociale media misschien in een razernij gebracht, maar YouTube zou als beste kunnen uitkomen door het lange spel te spelen. Nadruk: lang spel.

Vorige maand heeft YouTube eindelijk zijn plannen vrijgegeven om advertenties te plaatsen in zijn TikTok-concurrent, Shorts. Het plan zou makers die deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma een korting van 45% geven op de advertentie-inkomsten die worden gegenereerd met hun korte video’s. YouTube verlaagde ook de lat voor sommige videomakers om geld te verdienen met YouTube, met minder kwalificaties voor abonnees en kijktijd en een nieuwe, lagere drempel die het bedrijf volgend jaar zal vaststellen.

De aankondiging was het begin van een onofficiĆ«le oorlog voor het genereren van inkomsten met korte video. Tot dusver hebben korte video’s bewezen dat ze videomakers helpen om snel een publiek op te bouwen, maar geld is een ander verhaal. Talloze TikTok-sterren met enorme aanhang hebben gezegd dat hun werk op het platform hen centen aan inkomsten oplevert.

Of YouTube daar wezenlijk verandering in kan brengen, valt nog te bezien. Het zal pas volgend jaar beginnen met het uitrollen van advertenties, maar gesprekken met voormalige YouTube-managers en mediabedrijven gaven aan dat YouTube een winnaar zou kunnen worden in de korte vormcompetitie – zelfs als het TikTok niet zou verdringen. Wat nog belangrijker is, het zou de aankomende stormloop van makers van korte vormen kunnen stimuleren om lange video’s te plaatsen om nog meer geld binnen te halen.

Insider sprak met meerdere voormalige YouTube-managers, videomakers en mediamanagers. Ze spraken anoniem omdat sommigen onder geheimhoudingsovereenkomsten stonden en anderen niet bevoegd waren om in het openbaar over YouTube te spreken.

Een voordeel dat YouTube heeft bij het genereren van inkomsten, is dat het waarschijnlijk beter in staat is om advertenties in korte vorm te verkopen dan de concurrentie. Het heeft een veel geavanceerdere advertentieverkoop dan zijn rivalen, vooral TikTok. Vorig jaar genereerde YouTube $ 28,8 miljard aan inkomsten. Het bedrijf kan een nieuwe verticale advertentie-indeling aan marketeers verkopen als een pakketdeal bovenop de advertenties die het al verkoopt voor traditionele lange vorm YouTube.

Maar het grotere voordeel voor YouTube is de mogelijkheid om meer videomakers aan te trekken. TikTok vormt een bedreiging voor YouTube omdat het de trechter van opkomende makers zou kunnen afsluiten. Als YouTube een succesvol videoproduct in korte vorm heeft – en een product dat makers meer geld oplevert – kan het makers betrokken houden bij het platform.

Voor YouTube zou winnen betekenen dat je een succesvolle nummer 2 speler in de ruimte wordt. YouTube hoeft niet het beste product voor korte video’s te worden, “maar ze moeten gewoon niet verliezen”, zei een voormalige YouTube-manager.

Uit recente gegevens van Sensor Tower blijkt dat YouTube grotendeels ongeschonden uit de groei van TikTok is gekomen. In augustus keken mensen gemiddeld 73 minuten per dag naar YouTube, zo blijkt uit de gegevens. Dat bleef TikTok’s 94 minuten achter. Maar YouTube groeide nog steeds met 3% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar – een indrukwekkende prestatie voor een veel oudere app dan TikTok.

En naarmate meer TikTok-makers hun video’s tegelijkertijd posten als YouTube Shorts om te profiteren van het genereren van inkomsten, hoopt YouTube dat het hen uiteindelijk zal aanzetten om volledige YouTube-video’s te posten (of “longs”, zoals ze intern op YouTube worden genoemd), zei een voormalige YouTube-manager. De systemen om geld te verdienen via het traditionele YouTube, hoewel onvolmaakt, zijn een gevestigde manier voor videomakers om hun publiek om te zetten in inkomsten.

“Een stel videomakers die op YouTube probeerden te beginnen, maar met video’s van 3 tot 10 minuten niets bereikten, gingen naar TikTok. Nu proberen die gebruikers misschien op YouTube te beginnen. Als ze daarmee doorgaan, worden ze een lang- vormmaker”, zei deze voormalige directeur.

Voor mediabedrijven die video’s op YouTube maken, was de recente nadruk van het platform op korte vorm hobbelig. Een mediamanager bij een bedrijf dat verschillende YouTube-topkanalen beheert, zei dat ze zich gedwongen voelden om voor Shorts te gaan maken toen het algoritme van YouTube hen begon te bevoordelen en dat sommige van hun kanalen een dip in de betrokkenheid vertoonden.

Sindsdien hebben ze de verliezen goedgemaakt door meer inhoud voor Shorts te maken. Het mediabedrijf is ook actief aanwezig op TikTok. Maar het geld, zei hij, zal waarschijnlijk altijd van YouTube komen. En als YouTube slim is, zal het dat niet vergeten, voegde hij eraan toe.

Korte video’s “zullen nooit zo lucratief zijn als de langwerpige dingen”, zei de directeur en voegde eraan toe: “Als dat het YouTube-landschap domineert, wordt dat een probleem voor ons.”

Werk je bij YouTube? Heb je een tip? Neem contact op met deze verslaggever via e-mail op tdotan@insider.com of Twitter DM op @cityofthetown. Bekijk Insider’s brongids voor suggesties over hoe u informatie veilig kunt delen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in