YouTube is de populairste sociale media onder tieners, gevolgd door TikTok – en 35% zei dat ze “bijna constant” minstens één app of site gebruiken

0
79


De populariteit van YouTube en TikTok onder tieners is de afgelopen jaren enorm gestegen, terwijl andere sociale-mediaplatforms, zoals Facebook, een afname hebben gezien van tieners die hun service gebruiken. Maar liefst 95% van de kinderen van 13 tot 17 jaar zegt dat ze YouTube gebruiken, volgens het Pew Research Center. En 19% zegt dat ze YouTube bijna constant gebruiken,

Pew vergeleek het gebruik van sociale media door tieners in 2022 met zeven jaar geleden. Na YouTube is TikTok het meest populair onder deze leeftijdsgroep, waarbij 67% van de 13 tot 17 jaar zegt het te gebruiken. Bovendien zegt 16% dat ze TikTok bijna constant gebruiken.

Pew’s onderzoek van 2014 tot 2015 wees uit dat 71% van de tieners Facebook gebruikte. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat 32% het in 2022 gebruikte.

Net als YouTube en TikTok is ook het gebruik van Snapchat en Instagram door tieners de afgelopen zeven jaar toegenomen. Het gebruik van Twitter en Tumbler is afgenomen.

In 2022 zegt een overgrote meerderheid van de tieners – 55% – dat ze de juiste hoeveelheid tijd besteden aan apps en sites voor sociale media. Maar 54% zegt dat het een beetje moeilijk zou zijn om op te geven.

Ongeveer 36% gaf toe dat ze te veel tijd op sociale media doorbrengen en slechts 8% zei dat ze te weinig tijd op sociale media doorbrengen. Oudere tieners (15 tot 17) waren eerder geneigd dan jongere tieners (13 tot 14) om te zeggen dat het enigszins moeilijk zou zijn om sociale media op te geven.

Het gebruik van sociale media verschilt ook tussen meisjes en jongens – meisjes zeiden eerder dat het moeilijk zou zijn om sociale media op te geven. Tienerjongens zeggen vaker dat ze YouTube, Twitch en Reddit gebruiken, en meisjes zeggen eerder dat ze TikTok, Instagram en Snapchat gebruiken.

Meer zwarte en Latijns-Amerikaanse tieners meldden dat ze TikTok, Instagram, Twitter en WhatsApp gebruikten in vergelijking met blanke tieners, zegt Pew.

Sociale media lijken alomtegenwoordig te zijn in het leven van de meeste tieners – 35% zei dat ze ‘bijna constant’ minstens één app of site gebruiken. Een vijfde van de YouTube-gebruikers zegt de videosite bijna constant te gebruiken, terwijl een kwart van de Snapchat- of TikTok-gebruikers hetzelfde zegt.

Sinds het onderzoek van 2014-2015 is ook de toegang tot apparaten zoals computers, smartphones en gameconsoles toegenomen. Oudere tieners hebben vaker toegang tot deze apparaten dan jongere tieners – en de toegang tot computers en gameconsoles verschilt ook per gezinsinkomen.

Kinderen van 13 tot 17 jaar in 2022 werden geboren tussen 2005 en 2009, wat betekent dat mobiele telefoons en laptops al hun hele leven bestaan. Bovendien zijn veel traditionele media – zoals tv-shows en films – verhuisd naar digitale platforms – zoals Netflix en YouTube – en heeft een meerderheid van de Amerikanen “knip het snoer door” of geef de kabel op.

Uit een ander Pew-onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd, bleek dat 71% van de volwassenen die het snoer doorknipten, dit deed omdat ze de inhoud die ze wilden online kunnen vinden.

In 2016 had 65% van de volwassenen van 18 tot 29 jaar kabel en in 2021 daalde dat aantal tot 34%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in