YouTube hoopt dat de make-over je weg zal lokken van TikTok

0
51


Een foto van het YouTube-logo op een Android-startscherm

Foto: Florence Ion / Gizmodo

YouTube krijgt een lichte make-over om u betrokken te houden op het videoplatform. Het nieuwe uiterlijk omvat verbeterde afspeelopties, een beter mechanisme om door video te bladeren en de mogelijkheid om te knijpen en in te zoomen. De update wordt vandaag uitgerold naar iOS- en Android-apparaten, en sommige functies komen ook naar de webplayer.

Laten we beginnen met de nieuwe knijp-om-te-zoomfunctie van YouTube voor mobiel, die net zo werkt als in Google Foto’s of een andere galerij-app. Knijp gewoon op het videoscherm om in te zoomen. De mogelijkheid werd in de zomer voor het eerst uitgerold voor YouTube Premium-abonnees. Maar het duurt nog even voordat ik bij me ben. Ik heb de functie niet kunnen uitproberen, zelfs niet na het sideloaden van een recente YouTube APK op een Android-apparaat. TikTok, beschouwd als de huidige grote rivaal van YouTube, heeft al een knijp-om-te-zoomfunctie die je kunt gebruiken om de video te pauzeren en tekst te lezen of om gezichten op de achtergrond van dichterbij te bekijken.

Een screenshot van de knijpfunctie om in te zoomen op YouTube

De pinch-to-zoom-functie zal beschikbaar zijn op Android en iOS.
Schermafbeelding: Google

Een YouTube-video doorbladeren is werk. Je weet vaak niet waar de markering zal stoppen of dat hij de scène zal oproepen die je hoopte te zien – zelfs met hoofdstukindicatoren is het lang een hele klus geweest om te proberen door de tijdlijn van een video te gaan. Het “precies zoeken”-vermogen van YouTube zal hopelijk deze ellende oplossen. Op zowel desktop- als mobiele apparaten kunt u de cursor op de tijdlijn slepen om miniaturen in de videospeler te bekijken en op de juiste plek te stoppen.

Als je regelmatig YouTube-content bekijkt, zul je blij zijn met de nieuwe afspeelopties die via deze update zijn toegevoegd. De nieuwe “omgevingsmodus” van YouTube maakt gebruik van dynamische kleursampling om de achtergrondkleur aan te passen aan de toon van de video – denk eraan hoe je slimme lampen zouden kunnen proberen de lichten in te stellen zodat je een afleidingsvrije maar toch verbeterde kijkervaring hebt thuis ervaren. Deze functie is beschikbaar met het donkere thema op YouTube voor mobiel en desktop.

YouTube heeft over de hele linie nog een paar andere kleine verbeteringen aangebracht. Links in de videobeschrijvingen verschijnen nu als knoppen, zodat ze gemakkelijk te herkennen en aan te raken zijn. De legendarische “abonneren”-knop is ook verbeterd met een hoger contrast, dus het springt in het oog. Eerlijk gezegd voelde die knop vóór deze update verborgen tussen de videobeschrijving.

De nieuwste ontwerpaanpassingen van YouTube zullen de app hopelijk smakelijker maken in een door TikTok geobsedeerde wereld. Sinds vorig jaar eet TikTok YouTube’s lunch zoals het is versla de app in algemeen kijktijd. En waarom zou het niet? TikTok is eerst gemaakt voor de smartphone en het is een veel vloeiendere ervaring. Het is een beetje gemakkelijker om TikTok in en uit te duiken dan op YouTube, zelfs nu het platform is begonnen met het aanbieden van hapklare video’s via YouTube-short.

De nieuwe YouTube-verbeteringen worden vandaag uitgerold. Hou je vast als je ze niet ziet in je browser, iPhone of Android-apparaat. Op basis van hoe het moederbedrijf, Google, doorgaans software-implementaties uitvoert, zouden de functies tegen het einde van de week beschikbaar moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in