YouTube deelt inkomsten met makers van Shorts naarmate TikTok stijgt

0
58


YouTube’s chief product officer Neal Mohan, links, met YouTube-sterren Cassey Ho, in het midden, en iJustine, vooraan tweede-rechts, bij Nasdaq op 5 mei 2016.

Rommel Demano | Getty Images

Terwijl YouTube TikTok probeert te achtervolgen op de markt voor korte video’s, zegt het bedrijf van Google dat het een groter deel van de advertentie-inkomsten zal gaan overdragen aan populaire videomakers.

Neal Mohan, chief product officer voor YouTube, zei dinsdag tijdens het jaarlijkse creator-evenement ‘Made on YouTube’ dat het bedrijf vanaf volgend jaar een deel van de inkomsten uit Shorts zal betalen, gedistribueerd op basis van de video’s die de meeste weergaven krijgen.

“Dit is de eerste keer dat het delen van inkomsten voor korte termijn op grote schaal wordt aangeboden”, zei Mohan.

Het is nog niet duidelijk hoe lucratief de kans zal zijn voor makers van Shorts, omdat YouTube beperkte informatie geeft over de uitbetalingen. YouTube zei dat het elke maand de advertentie-inkomsten van Shorts zal bundelen. Van dat bedrag wordt een niet nader genoemd percentage toegewezen aan makers en YouTube betaalt hen 45% van dat bedrag.

Populaire videomakers kunnen al lang geld verdienen op de hoofdsite van YouTube door advertenties in hun video’s weer te geven en een deel van de inkomsten te behouden. Google lanceerde in 2007 het YouTube Partner Program (YPP) om dat mogelijk te maken.

Tot nu toe was de enige manier om geld te verdienen met Shorts via een $ 100 miljoen Shorts Fund dat vorig jaar werd gelanceerd.

“Vanaf begin 2023 kunnen op Shorts gerichte makers zich aanmelden bij YPP door een drempel van 1.000 abonnees en 10 miljoen Shorts-weergaven over 90 dagen te halen”, zei YouTube dinsdag in een blogpost.

Mohan zei: “We zijn begonnen met het Shorts Fund als een eerste stap, maar de fondsen van makers kunnen de ongelooflijke groei die we zien in korte video’s niet bijhouden.”

YouTube voelt de druk van TikTok, dat marktaandeel heeft gewonnen door mensen een uitlaatklep te bieden om korte virale video’s met muziek te maken. In het tweede kwartaal zag YouTube de laagste kwartaalomzetgroei sinds Alphabet in het vierde kwartaal van 2019 de verkoop van de video-eenheid begon te doorbreken. Het bedrijf zei dat het modellen voor het genereren van inkomsten aan het testen was voor Shorts, CFO Ruth Porat zei eerder dat YouTube uitgedaagd door veranderingen in het consumentengedrag dat korte video’s prefereerde.

In het nieuwe model voor het delen van inkomsten op Shorts ontvangen makers hetzelfde bedrag, ongeacht of hun video’s auteursrechtelijk beschermde muziek bevatten, waarvoor YouTube licentiekosten moet betalen.

“Hierdoor kunnen we alle traditionele complexiteiten die gepaard gaan met muzieklicenties verwijderen”, zei Mohan.

Reguliere YouTube-videomakers verdienen 55% van hun inkomsten met advertenties die voor of tijdens hun video’s worden afgespeeld. In Shorts worden advertenties niet aan specifieke video’s gekoppeld, maar worden ze tussen video’s en in Shorts-feeds weergegeven.

Mohan zei dat Shorts 30 miljard dagelijkse views heeft en 1,5 miljard ingelogde kijkers per maand, wat onveranderd is ten opzichte van de cijfers die het bedrijf in april deelde.

HORLOGE: CNBC’s volledige interview met Jim Breyer

Bekijk het volledige interview van CNBC met Jim Breyer van Breyer Capital

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in