YouTube blijft veerkrachtig tegen TikTok, dat de groei ziet vertragen

0
107


  • De kijktijd van YouTube in augustus steeg met 5% op jaarbasis, zo blijkt uit gegevens van Sensor Tower.
  • TikTok steeg met 9%, maar vertraagde van de 45% jaar-op-jaar groei die het had laten zien.
  • De kijktijden van Facebook en Instagram zijn de afgelopen maanden beide gedaald.

De razernij van TikTok door de wereld van de sociale media kan eindelijk vertragen, volgens nieuwe gegevens van Sensor Tower gepubliceerd door Morgan Stanley.

Ondertussen is YouTube grotendeels ongeschonden tevoorschijn gekomen. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor Facebook en Instagram, die beide bleven dalen in kijktijd, zo bleek uit de gegevens. De apps die eigendom zijn van Meta vertonen de afgelopen maanden een constante daling, aangezien TikTok de tijd die mensen doorbrachten met het gebruik van de apps, opslokte.

De gegevens zijn weer een glimp van hoe het veranderende landschap van sociale media enkele van de grootste spelers op zijn kop heeft gezet. Nu video de dominante vorm van inhoud wordt die mensen consumeren, blijkt uit het onderzoek dat de video-apps zoals YouTube en TikTok veel sterker naar voren zijn gekomen dan die op basis van tekst- of beeldinhoud, zoals Facebook en Instagram.

Amerikanen keken in augustus gemiddeld 94 minuten per dag naar TikTok, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is 9% meer dan in augustus vorig jaar, maar het is een aanzienlijke vertraging ten opzichte van de 45% jaar-op-jaar groeipercentages die de Chinese app in voorgaande jaren liet zien, vooral toen het een grote boost kreeg tijdens de pandemie.

YouTube klokte in augustus 73 minuten per dag, 3% meer dan vorig jaar rond deze tijd. Ondanks het achterblijven van TikTok in de bestede tijd, is het nog steeds een solide vertoning voor een veel volwassener app en een die zeer direct concurreert op inhoud met TikTok. YouTube is in januari maar liefst 9% gegroeid in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2021 was de app zelfs iets lager.

De groei van YouTube lijkt zelfs nog sterker in vergelijking met Instagram en Facebook, die beide in augustus jaar-op-jaar dalingen lieten zien. Instagram daalde met 8% tot 54 minuten, terwijl Facebook op 45 minuten vlak was.

De veerkracht van YouTube kan een teken zijn dat de investering in zijn eigen TikTok-concurrent, Shorts, werkt. De functie, die in 2020 werd gelanceerd, is geïntegreerd in de belangrijkste YouTube-app. In de laatste winstoproep van Google pochte CEO Sundar Pichai dat het 30 miljard dagelijkse views krijgt. In de afgelopen maanden hebben YouTube-vertegenwoordigers de makers van content voor kinderen gesignaleerd dat ze van plan zijn om Shorts te integreren in de populaire YouTube Kids-app.

Ben je een YouTube-medewerker of iemand met inzicht om te delen? Neem contact op met Tom Dotan via tdotan@insider.com of op Twitter via @cityofthetown.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in