Yellen wordt onder druk gezet door TikTok’s China Connections door GOP’s Hawley

0
72


(Bloomberg) — De Amerikaanse regering zou een scheiding moeten afdwingen tussen TikTok Inc. en het moederbedrijf vanwege zorgen over de toegang van de Chinese overheid tot Amerikaanse gebruikersgegevens, vertelde een Republikeinse senator aan minister van Financiën Janet Yellen in een brief na een getuigenis van de chief operating officer van het bedrijf .

Meest gelezen van Bloomberg

Senator Josh Hawley uit Missouri, lid van de Commissie Binnenlandse Veiligheid en Regeringszaken, schreef aan Yellen en drong er bij haar op aan TikTok te verplichten alle banden met Chinese bedrijven te verbreken en het in Peking gevestigde ByteDance Ltd. te dwingen de populaire app voor het delen van video’s af te stoten.

Hawley citeerde de getuigenis van TikTok Chief Operating Officer Vanessa Pappas in zijn brief aan Yellen, waarin hij zei dat de erkenning van Pappas dat de werknemers van het bedrijf in China toegang hebben tot Amerikaanse gebruikersgegevens, actie vereist.

Hij zei dat Pappas vorige week aan het panel vertelde “dat het bedrijf geen maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de werknemers in China die toegang hebben tot deze gegevens geen lid zijn van de Chinese Communistische Partij.”

“Het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten (Cfius), waarvan u voorzitter bent, zou van TikTok moeten eisen dat het alle banden met Chinese bedrijven verbreekt. TikTok moet volledig worden afgestoten van ByteDance”, voegde Hawley eraan toe in de brief aan Yellen.

Cfius, dat buitenlandse investeringen in de VS screent op bezorgdheid over de nationale veiligheid, begon de fusie van TikTok-moeder ByteDance en Music.ly te herzien tijdens de regering-Trump. Pogingen om de app te verbieden door voormalig president Donald Trump waren niet succesvol en werden in sommige gevallen geblokkeerd door juridische stappen. De Biden-administratie heeft de beoordeling voortgezet, die al meerdere jaren heeft geduurd, in een poging om de bezorgdheid weg te nemen over hoe de app Amerikaanse gebruikersgegevens beschermt.

Pappas vertelde de Senaatscommissie dat TikTok in onderhandeling was met federale regelgevers over het beperken van de toegang tot gebruikersgegevens voor werknemers in China, maar weigerde zich te committeren aan een totale afsluiting. “Onze definitieve overeenkomst met de Amerikaanse regering zal alle zorgen over de nationale veiligheid wegnemen”, getuigde Pappas.

Het ministerie van Financiën zei maandagavond dat Cfius zich bleef inzetten voor zijn rol als verdediger van de nationale veiligheidsbelangen van de VS, maar dat het tijdens het herzieningsproces geen commentaar gaf op deals.

(Updates met het antwoord van de Schatkist, in de laatste alinea.)

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in