Wordt TikTok verboden? FCC-commissaris wil stopzetting

0
9


wordt tiktok verbannen Fotocredit: Eyestetix Studio

Wordt TikTok verboden? FCC-commissaris dringt aan op onmiddellijke sluiting in de VS te midden van toenemende bezorgdheid over de nationale veiligheid.

Brendan Carr, een van de vijf commissarissen bij de Federal Communications Commission (FCC), dringt er bij de Council on Foreign Investment in the US (CFIUS) op aan actie te ondernemen om TikTok te verbieden in zijn meest agressieve oproep tegen de dienst tot nu toe. Met meer dan 200 miljoen downloads in de VS alleen al, wordt de app een vorm van kritieke informatie-infrastructuur, waardoor het eigendom ervan door een Chinees moederbedrijf een probleem wordt van groeiende bezorgdheid over de nationale veiligheid.

Hoewel de FCC geen directe bevoegdheid heeft om TikTok te reguleren, heeft het Congres in het verleden actie ondernomen tegen Chinese telecombedrijven nadat Carr zijn zorgen had geuit, namelijk Huawei. Maar TikTok ondergaat momenteel onderhandelingen met CFIUS (de interagency-commissie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van nationale veiligheidsbeoordelingen van deals met buitenlandse bedrijven) om te bepalen of het Chinese moederbedrijf ByteDance het eigendom kan afstoten aan een Amerikaans bedrijf om operationeel te blijven in de VS.

“Ik geloof niet dat er een andere weg is voor iets anders dan een verbod”, zegt Carr in a recent interview met Axios, daarbij verwijzend naar recente onthullingen over TikTok en ByteDance’s omgang met Amerikaanse gebruikersgegevens. “(Er is geen) wereld waarin je met voldoende bescherming op de gegevens zou kunnen komen, zodat je er voldoende vertrouwen in zou kunnen hebben dat het zijn weg niet terugvindt in de handen van (de Chinese overheid).”

In juni stuurde Carr brieven naar zowel Apple als Google, waarin hij er bij de bedrijven op aandrong TikTok uit hun app-winkels te verwijderen vanwege zorgen over de gegevensstroom naar China. Carr heeft zijn bezorgdheid geuit over Amerikaanse gegevens die worden gemanipuleerd door een statelijke actor die TikTok gebruikt om politieke processen in de VS heimelijk te beïnvloeden. Wordt TikTok dan ook verbannen? Nog niet.

“Commissaris Carr heeft geen rol in de vertrouwelijke discussies met de Amerikaanse regering over TikTok en lijkt meningen te uiten die los staan ​​van zijn rol als FCC-commissaris”, zegt een TikTok-woordvoerder in een verklaring aan Axios. “We zijn ervan overtuigd dat we op weg zijn om een ​​overeenkomst met de Amerikaanse regering te bereiken die alle redelijke zorgen over de nationale veiligheid zal wegnemen.”

“Dit is niet iets wat je me normaal zou horen zeggen, maar Donald Trump had jaren geleden gelijk op TikTok”, Democratische senator Mark Warner zei vorige week. “Als je land Huawei gebruikt, als je kinderen TikTok gebruiken (…), is het vermogen van China om ongepaste invloed uit te oefenen een veel grotere uitdaging en een veel directere dreiging dan welke vorm van daadwerkelijk, gewapend conflict ook.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in