Welshe jongeren die hun baan opzeggen voor sociale media

0
211


“De allereerste video die ik ooit met mijn Nan op TikTok heb gemaakt, is nu bijna 20 miljoen keer bekeken.”

Tijdens de lockdown begon Lewis Leigh, van Merthyr Tydfil, video’s te plaatsen van hem die danst met zijn familie op TikTok.

Nu, twee jaar na zijn eerste post, heeft de 20-jarige 1,7 miljoen volgers en een agent om hem te vertegenwoordigen.

Hij is een van een groeiend aantal Welshe sterren die TikTok als hun fulltime baan beschouwen.

Uit een recent Ofcom-rapport bleek dat jongeren in Wales meer tijd op TikTok doorbrengen dan jongeren in enig ander deel van het VK, waarbij ze dagelijks meer dan een uur op de app doorbrengen, waarbij 79% van de 15- tot 24-jarigen online met een TikTok-account.

Van dansende nana’s tot korte grapvideo’s, wat zit er achter het groeiende gebruik van het platform in Wales, en waarom zeggen zoveel jonge mensen hun baan op om TikTok-sterren te worden?

Lewis groeide op in een huis van dansers en plaatste korte video’s op Facebook waarin hij aan het dansen was, waarvan hij zegt dat zijn vrienden er dol op waren en die hij heel grappig vond.

Toen hij op de universiteit zat, werd TikTok het volgende grote ding, en toen zijn vrienden hem aanmoedigden om het te proberen, wist hij niet dat zijn video’s door miljoenen over de hele wereld zouden worden bekeken.

De video’s, die hem 10 tot 30 minuten kosten om te filmen, bevatten vaak hoe hij danst met zijn moeder – die vroeger een professionele danser was – en vader – die jarenlang aan streetdance deed.

Maar het zijn de video’s met zijn Nanny Phyllis, 77, die het internet hebben opgeblazen.

Hij zei: “Toen ik haar voor het eerst vroeg of ze mee wilde doen aan TikTok, zei ze “ja wat Lew dan ook”.

“Het is duidelijk dat ik en mijn oma het TikTok-duo zijn waar iedereen van houdt.”

Lewis zei dat het maken van de video’s met zijn oma ze veel dichterbij had gebracht.

Nu heeft Lewis, die zijn baan in een restaurant opzegde nadat zijn werk in de weg begon te lopen met evenementen die hij moest bijwonen voor sociale media, een agent om hem te vertegenwoordigen, wat hij zei, zelfs als ze een percentage van wat hij verdiende incasseerden was het nog waard.

Lewis zei dat hij geloofde dat de populariteit van TikTok in Wales te danken was aan mensen die zichzelf wilden uiten.

Hij zei: “Vooral in Wales vinden jongere mensen het misschien moeilijk, want er zijn natuurlijk veel dorpen waar iedereen elkaar kent, behalve steden als Cardiff en Swansea”.

“Ik heb het gevoel dat sommige mensen TikTok willen gebruiken als ze zichzelf willen uiten, en zich niet op hun gemak voelen om het in het echte leven te doen.”

Wat is TikTok?

  • TikTok is een app voor het delen van video’s waarmee videomakers video’s van maximaal 10 minuten kunnen opnemen

  • De minimale videolengte is 15 seconden

  • Gebruikers kunnen reageren op video’s van de app en deze delen op andere platforms

‘TikTok is mijn fulltime baan’

Catherine Keenan, 31, uit Newport, maakt TikTok’s met haar partner Shaun en hun twee kinderen van vijf en negen.

Ze kwam in 2019 bij TikTok en maakt gemiddeld zeven video’s per week, en zei dat het creëren van inhoud voor sociale media haar fulltime baan was.

“Ik werk op alle sociale-mediaplatforms, waaronder TikTok, YouTube, Facebook en Instagram. TikTok is mijn belangrijkste bron van inkomsten en daar begon het allemaal”, zei ze.

Catherine zei dat ze de populariteit van het platform heeft zien toenemen, wat volgens haar deels te wijten is aan Covid en mensen die tijdens de lockdown meer tijd thuis doorbrengen.

Ze zei: “Ik weet niet of we in Wales meer tijd op TikTok hebben doorgebracht dan in Engeland, omdat we later uit de lockdown kwamen.

“Ik denk dat TikTok het sowieso goed zou hebben gedaan zonder Covid, maar ik denk dat Covid heeft geholpen om het nog een stapje verder te brengen.”

‘Geobsedeerd door cijfers’

Dean Morris, 27, beschreef de TikToks die hij maakt als “vrij geeky humor, vermengd met een beetje zelfspot om andere mensen aan het lachen te maken”.

De op Llanelli gebaseerde maker maakt sinds 2019 TikToks en heeft nu iets minder dan 700.000 volgers.

“Toen ik voor het eerst viraal ging, vond ik het geweldig, mijn meldingen kwamen eruit. Het was een heerlijk gevoel”, zei hij.

“Je probeert niet verstrikt te raken in cijfers, maar het is een leuk gevoel als het gebeurt. Het is het tegenovergestelde als de cijfers niet binnenkomen.

“Je probeert er niet in te worden gezogen, maar je doet het. Je kijkt naar de cijfers en je bent er geobsedeerd door.

“Ik denk dat mijn beste manier om ermee om te gaan, is dat ik gewoon niet naar mijn meldingen kijk, omdat het mijn geestelijke gezondheid schaadt als ik dat doe.”

Morris, wiens TikTok-pagina “dheanasaur” wordt genoemd, zei dat hij geloofde dat het succes van TikTok in Wales te danken was aan de “fantastische persoonlijkheden” van de makers uit Wales.

“De Welshe humor en de Welshe manier van leven is ongelooflijk en ik denk echt dat het gewoon de persoonlijkheden van de Welshe mensen zijn die doorkomen”, zei hij.

Laura Orgill, 28, plaatst video’s van haar dagelijks leven met haar vriendin in hun huis in Rhondda Cynon Taf.

Mevrouw Orgill kwam tijdens de pandemie op TikTok en was het ermee eens dat de populariteit van het platform te danken was aan de “unieke persoonlijkheden” van de Welsh-gebruiker “en alles doen voor het geklets”.

“We houden absoluut van een goede lach en als dat betekent dat we gekke TikTok-dansjes doen, zijn we er allemaal voor”, zei ze.

“Ik geloof ook dat het komt omdat het kansen biedt voor gewone mensen zoals het voor mij deed, en het inspireert de jongere generatie om creatiever te zijn en zichzelf naar buiten te brengen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in