Welke is beter voor u?

0
34


Contentmarketeers gebruiken videocontent meer dan ooit.

In 2022 gebruikt 86% van de bedrijven video als marketingtool.

Afgezien van de opkomst van TikTok, vooral tijdens de pandemie, maken meer marketeers video’s, en 46% van de marketeers zei dat het kwam omdat video’s gemakkelijker intern konden worden ontwikkeld.

Moet je als contentmarketeer op de kar springen?

En hoe zit het met het meer “traditionele” YouTube?

Wereldwijd maakt YouTube deel uit van de Top 3 social media netwerken. TikTok is dat nog niet, hoewel het gestaag de ranglijst aan het stijgen is op nummer 5.

Alleen omdat TikTok het nieuwste kind in de buurt is, wil nog niet zeggen dat je al je videobudgetten eraan moet toewijzen.

Kiezen tussen de twee vereist zorgvuldige overweging en overweging. U moet rekening houden met inhoudstype, doelgroep, betrokkenheidspercentages en marketinguitgaven voor influencers.

Dus, welke van deze twee virale videoplatforms is logischer voor uw bedrijf?

Laten we erin duiken.

Wat is TikTok?

Nadat het Chinese technologiebedrijf ByteDance Musical.ly in 2017 overnam, werd de technologie overgezet. Zo werd TikTok geboren.

TikTok (lokaal Douyin genoemd) is een gebruiksvriendelijk platform voor sociale media waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken.

Met een gratis video-editor in-app kan iedereen filters, stickers en tekst-naar-spraak toevoegen voor een video van 15 seconden.

TikTok heeft maandelijks meer dan een miljard gebruikers en is daarmee de meest gedownloade app ter wereld in 2021.

Wat is YouTube?

Met meer dan 2,1 miljard maandelijkse actieve gebruikers bestaat het platform voor het delen van video’s al veel langer. YouTube, gelanceerd in 2005, is de steunpilaar geweest voor het delen van video-inhoud.

Drie voormalige PayPal-medewerkers hebben YouTube opgericht als een manier voor mensen om plezier te hebben met het delen van hun homevideo’s. (Weet je nog de eerste paar virale YouTube-video’s?)

In vergelijking met TikTok zijn YouTube-video’s een stuk langer.

Factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen TikTok en YouTube

TikTok YouTube
Publiek (VS) 50% tussen 18 en 24 jaar, 17,7% tussen 12 en 17 jaar 95% tussen 18 en 19 jaar
Gemiddelde inhoudslengte 15 tot 60 seconden 11,7 minuten
Gemiddelde bestede tijd per dag 45,8 minuten per dag 45,6 minuten per dag
Verkeer (organisch) 318,2 miljoen 646 miljard
Verkeer (Betaald) 643.600 65,1 miljoen
Succesvolle niches
 • Dans
 • Komedie
 • Kleinere/gespecialiseerde makers
 • Product musthaves
 • Uitsplitsingen van nieuwsberichten
 • Make-up- en mode-hacks met trendy geluidsfragmenten
 • Storytime (eerste persoon POV)
 • Altijdgroene inhoud
 • Lifehack- en doe-video’s
 • How-to’s
 • Gaming, mensen en blogs
 • Muziek en entertainment
 • Sportevenementen
Kosten voor zakelijke accounts $o – gratis account $o – gratis account

Publiek voor TikTok versus YouTube

TikTok heeft een jonger publiek in de VS

Als je marketing richt op tieners, ook bekend als Gen Z (en bij uitbreiding Generatie Alpha die volgend jaar tieners worden), is TikTok een goede gok.

Vanaf april 2022:

“Bijna de helft van de TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten was tussen de 18 en 34 jaar, wat de grootste demografische groep voor het platform vormt.

TikTok-gebruikers tussen 12 en 17 jaar vormden ongeveer 17,7% van de populaire gebruikers van sociale video-apps in de Verenigde Staten, terwijl 2,5% van de TikTok-gebruikers in het land 11 jaar of jonger was.”

Dit betekent dat TikTok vooral populair is bij Gen Z, terwijl steeds meer volwassenen ook app-gebruikers worden.

Houd er rekening mee dat jongere kinderen van 12 jaar en ouder toegang hebben tot TikTok (de app vereist een minimum van 12 jaar om een ​​profiel te krijgen).

Gen Z en millennials zullen YouTubers eerder vertrouwen

Als je millennials probeert te bereiken (terwijl je de oudere generatie Z in gedachten houdt) en gezien wordt als meer gezaghebbend, kan YouTube een veiliger gok zijn.

Volgens Pew Research:

“In 2021 zei 95% van de Amerikaanse volwassenen tussen 18 en 29 jaar dat ze YouTube gebruiken (de demografische leeftijd met het hoogste percentage), terwijl slechts 49% van de Amerikaanse volwassenen van 65 jaar en ouder aangaf het te gebruiken.”

Volgens het YouTube Culture And Trends Report 2022 kijkt 83% van Gen Z rustgevende content op YouTube om hen te helpen ontspannen.

Tot slot, in een onderzoek van Ypulse, waren YouTubers de meest vertrouwde publieke figuren (31%) van de ondervraagden, en versloegen ze TikTokers met 12%.

TikTok versus YouTube: inhoudsindeling en lengte

Houd het kort en krachtig op TikTok

TikTok heeft een maximale duur van drie minuten. TikTok beveelt een optimale 21 tot 34 seconden aan om kijkers geïnteresseerd te houden, maar gemiddelde video’s duren 15 – 60 seconden.

Hoewel er weinig ruimte is voor uitgebreide uitlegvideo’s, kun je onderweg toch hoogwaardige inhoud maken en er een niet-chronologische serie van maken.

TikTok geeft de voorkeur aan korte video’s met een beeldverhouding van 9:16; het is verticaal geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Het platform heeft ook TikTok LIVE, een functie waarmee makers in realtime contact kunnen maken met hun publiek (denk aan Q&A’s of concertervaringen).

Laat de langere video’s op YouTube

Geverifieerde accounts op YouTube kunnen maximaal twee uur aan video weergeven, terwijl niet-geverifieerde accounts slechts 15 minuten kunnen uploaden. De gemiddelde lengte voor video’s is 11,7 minuten.

Hoewel YouTube-video’s populair zijn op mobiele apparaten (49,3% kijkt op mobiele YouTube), zal het aantal naar verwachting afnemen omdat YouTube beschikbaar blijft op desktop- en tv-apparaten.

Houd een beeldverhouding van 16:9 in gedachten, aangezien YouTube-apps steeds populairder worden bij smart-tv’s, gameconsoles en andere gadgets.

YouTube lanceerde zijn livestream-functie voor videomakers in 2011.

Het platform staat bekend om zijn gaming-livestreams, de Superbowl, de Olympische Spelen en meer.

Bovendien kunnen YouTubers afspeellijsten met inhoud samenstellen, zodat kijkers urenlang kunnen genieten van muziekstreaming en gerelateerde inhoud met een autoplay-optie.

Opmerking: De gemiddelde tijd per dag voor beide kanalen is ongeveer 45 minuten, waarbij TikTok met 45,8 minuten wint, vergeleken met 45,6 minuten van YouTube.

TikTok vergelijken met YouTube-algoritme

Er is inhoud die op beide platforms goed werkt (denk aan productrecensies en reactievideo’s).

Desalniettemin zijn hier de soorten inhoud waarvoor elk kanaal beter bekend is.

Om dieper in te gaan op het krachtige zoekalgoritme van TikTok of hoe de zoekresultaten van YouTube recentelijk zijn gewijzigd, raden we je aan er meer over te lezen in de links.

TikTok: niches die slagen

voorbeeld van populaire tiktok-inhoud: herkenbare lifehack-ontdekkingenScreenshot van TikTok, september 2022

Hapklare inhoud is nog nooit zo verteerbaar geweest, met makers die TikTok gebruiken om eenvoudige inhoud te verspreiden in memes, educatieve inhoud, lipsynchronisatie en dansvideo’s.

Deze bevatten vaak gespecialiseerde inhoudseries, zoals Random Amazon Finds That Just Slap, Things I Just Found Out In My 30s, of professionals die verbonden zijn met een bepaalde hashtag met inhoud die meestal aan één specialiteit is gewijd. (Opmerking: dat kan een kans zijn voor de branche of niche van uw bedrijf.)

Kleine en grote merken kunnen samenwerken met influencers om eenvoudige, boeiende, potentieel virale inhoud te creëren. Zie hoe Clinique’s Black Honey Lipstick uitverkocht was omdat TikTok-video’s het bewustzijn verspreidden.

TikTok Creator-inhoud is meestal herkenbaar en authentiek; je kunt de TikTok Insights-tool gebruiken om te zien wat werkt voor elke generatie in welke branche.

Niches die werken op YouTube

Populaire inhoud op YouTube omvat instructievideo’s, productrecensies, muziekvideo’s, komische sketches en nog veel meer.

Uw merk kan profiteren van samenwerking met YouTubers (de meest vertrouwde cijfers, volgens bovenstaande enquête). NordVPN heeft bijvoorbeeld regelmatig sponsorovereenkomsten met recensenten van technische gadgets, zoals Techmoan.

YouTube kan beter zijn voor producten die niet zo gemakkelijk te pronken zijn in korte formaten. Bovendien hebben YouTube-tutorials een serieuzere toon.

TikTok-advertentie-indelingen

Voor TikTok-advertentie-indelingen heb je de volgende opties (zie TikTok-advertenties voor beginners: een complete gids en stappen naar succes om te leren hoe je ze kunt gebruiken).

 • Bovenaanzicht: Een opvallende, afleidingsvrije video-indeling van 60 seconden.
 • In-Feed-advertenties: een native-geïnspireerd advertentietype dat naadloos kan worden geïntegreerd in de ‘Voor jou’-pagina van een kijker.
 • Branded Hashtag-uitdaging: Een UGC (user-generated content) met behulp van de hashtag-campagne van uw merk.
 • Merkeffecten: Merkstickers, filters of speciale effecten.

YouTube-advertentie-indelingen

Voor video’s met functies voor het genereren van inkomsten met advertenties zijn de volgende videoadvertentie-indelingen beschikbaar voor zakelijke YouTube-accounts.

Lees de complete beginnershandleiding voor YouTube-videoadvertenties voor een uitgebreide handleiding over het gebruik ervan.

 • Videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen: Een videoadvertentie met een optie die kijkers na vijf seconden kunnen overslaan.
 • Videoadvertenties die niet kunnen worden overgeslagen: Met deze advertenties kunnen kijkers deze doorgaans 15-20 seconden durende video niet overslaan.
 • Bumperadvertenties: Deze advertenties hebben een lengte van maximaal zes seconden en moeten worden bekeken voordat een video wordt bekeken.
 • Overlay-advertenties: Deze advertenties zijn alleen te zien op desktops en nemen het onderste 20% scherm van een video in beslag.

Met YouTube-video’s kunnen inkomsten worden gegenereerd en kunnen gedeelde advertentie-inkomsten worden gegenereerd.

Het opzetten van zakelijke accounts is op beide platforms gratis. Houd er rekening mee dat TikTok een minimum van $ 50 heeft voor advertentie-uitgaven, terwijl YouTube Ads $ 100 aan gratis tegoeden biedt wanneer je $ 50 uitgeeft aan videoadvertenties.

Conclusie

Moet je de een boven de ander bevoordelen?

Op het eerste gezicht heeft TikTok.com 318,2 miljoen organisch verkeer en YouTube.com heeft 646 miljard.

Voor betaald is TikTok-verkeer 643.600, terwijl YouTube 65,1 miljoen bereikt.

YouTube en TikTok zijn er om te blijven, en hoewel het verkeer op YouTube groter lijkt, is de snelle opkomst van TikTok er een om naar uit te kijken.

Meestal zijn beide ideaal voor marketeers die investeren in videomarketing; 87% van de marketeers zegt dat video hen heeft geholpen hun verkeer te vergroten, en 82% van de verblijfstijd.

Het beste platform hangt af van uw merk en het type inhoud waarvoor u de middelen hebt, de aankoopcyclus van de klant, uw sociale-mediadoelen en uw budget.

Bij verstandig gebruik, welke van de twee u ook kiest, zal uw bedrijf op de lange termijn ten goede komen.

Meer middelen:


Uitgelichte afbeelding: Daxiao Productions/ShutterstockLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in