We zijn een entertainment-app, geen sociaal netwerk zoals Facebook

0
122


De TikTok-app van ByteDance Ltd. wordt weergegeven in de App Store op een smartphone in een gearrangeerde foto genomen in Arlington, Virginia.

Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images

TikTok is zich er volledig van bewust dat Mark Zuckerberg, CEO van Meta, de Facebook- en Instagram-apps aan het aanpassen is om meer op zijn eigen populaire korte videoservice te lijken. Maar TikTok heeft geen interesse in het nabootsen van Facebook.

“Facebook is een sociaal platform”, vertelde Blake Chandlee, TikTok’s president van wereldwijde bedrijfsoplossingen, donderdag in een interview aan CNBC. “Ze hebben al hun algoritmen gebouwd op basis van de sociale grafiek. Dat is hun kerncompetentie. De onze niet.”

Chandlee, die 12 jaar bij Facebook werkte voordat hij in 2019 bij TikTok kwam, zei dat zijn voormalige werkgever waarschijnlijk in de problemen zal komen als het TikTok probeert te kopiëren, en uiteindelijk een inferieure ervaring zal bieden aan gebruikers en merken.

Facebook lanceerde Instagram Reels in 2020 als zijn eerste echte stap in de markt voor korte video’s. Vorig jaar bracht het de service over naar zijn kern Facebook-app.

“We zijn een entertainmentplatform”, zegt Chandlee. “Het verschil is aanzienlijk. Het is een enorm verschil.”

Facebook-app-chef Tom Alison vertelde deze week aan The Verge dat hij ziet dat TikTok steeds meer delen steelt van ’s werelds grootste sociale netwerk. Facebook is van plan zijn primaire feed aan te passen om meer op TikTok te lijken door meer inhoud aan te bevelen, ongeacht of deze door vrienden wordt gedeeld.

“Ik denk dat wat we waarschijnlijk niet volledig hebben omarmd of gezien, is hoe sociaal dit format zou kunnen zijn”, vertelde Alison aan The Verge.

De recente prestaties van Facebook ondersteunen dat. De aandelenkoers van Meta is dit jaar met 52% gedaald en presteert slechter dan de Nasdaq, die met 32% is gedaald. In april zei het bedrijf dat de omzet in het tweede kwartaal voor het eerst zou kunnen dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Eerder dit jaar erkende Zuckerberg de toegenomen concurrentiedruk van TikTok en zei: “Daarom is onze focus op Reels op de lange termijn zo belangrijk.”

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance, dat in particulier bezit is.

Chandlee zei dat de geschiedenis niet aan de kant van Zuckerberg staat en vergelijkt het huidige probleem met de uitdaging waarmee Google te maken kreeg toen het Facebook probeerde aan te pakken in zijn eigen spel.

“Je herinnert je nog dat Google Google+ aan het maken was”, zei Chandlee. Op Facebook: “We hadden destijds oorlogskamers. Het was een groot probleem. Iedereen maakte zich er zorgen over”, zei hij.

Maar hoeveel geld Google ook in zijn inspanningen op het gebied van sociale netwerken stopte, het kon niet concurreren met Facebook, dat de standaardplaats was geworden voor mensen om contact te maken met vrienden en foto’s en updates te delen.

“Het werd duidelijk dat de waarde van Google zoeken was en Facebook was echt goed in sociaal”, zei Chandlee.

“Ik zie nu hetzelfde,” voegde hij eraan toe. “We zijn echt goed in wat we doen. We brengen deze culturele trends en deze unieke ervaring die mensen hebben op TikTok naar voren. Ze zullen dat gewoon niet op Facebook hebben, tenzij Facebook volledig wegloopt van zijn sociale waarden, wat ik gewoon denk niet dat het gaat lukken.”

Facebook reageerde niet meteen op een verzoek om commentaar.

Chandlee voegde toe dat hij diep respect heeft voor Zuckerberg en zowel Facebook als Google als sterke concurrentie beschouwt. Hij merkte echter op dat TikTok een groot aantal concurrenten over de hele wereld heeft, waaronder bedrijven in e-commerce en livestreaming.

Chandlee zei dat hij geen vertraging heeft gezien in de advertentie-uitgaven op TikTok, ondanks wat wordt gerapporteerd door bedrijven zoals Snap, die investeerders vertelde dat de advertentie-inkomsten worden geschaad door inflatie en de dreiging van een recessie. Het aandeel van Snap heeft dit jaar bijna driekwart van zijn waarde verloren.

“Ik heb gehoord dat de advertentiemarkt zal vertragen, ergens tussen de 2% en 6%, maar we hebben het niet gezien”, zei Chandlee. “We zien niet de tegenwind die sommige anderen zien.”

HORLOGE: Snap heeft een TikTok-probleem, zegt Mitchell Green van Lead Edge Capital

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in