‘We riskeren een nieuwe crisis’: TikTok dreigt een belangrijke vector te worden van verkeerde informatie over verkiezingen | TikTok

0
12


lIn de eindsprint naar de tussentijdse verkiezingen in de VS riskeert de sociale mediagigant TikTok een belangrijke vector te worden voor desinformatie over verkiezingen, waarschuwen experts, aangezien het enorme gebruikersbestand van het platform en het ontwerp het bijzonder vatbaar maken voor dergelijke bedreigingen.

Voorlopig onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd door de digitale waakhond Global Witness en het Cybersecurity for Democracy-team van de New York University suggereert dat het videoplatform in de weken voorafgaand aan de stemming grote hoeveelheden verkeerde informatie over verkiezingen filtert.

TikTok keurde 90% van de advertenties goed met verkeerde verkiezingsinformatie die door onderzoekers was ingediend, waaronder advertenties met de verkeerde verkiezingsdatum, valse beweringen over stemvereisten en retoriek die mensen ervan weerhoudt te gaan stemmen.

TikTok heeft al enkele jaren politieke advertenties op het platform verboden, inclusief merkinhoud van makers en betaalde advertenties, en voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen heeft het genereren van inkomsten automatisch uitgeschakeld om het beleid beter af te dwingen, zei Blake Chandlee, president van TikTok, in een blogpost in september. “TikTok is in de eerste plaats een entertainmentplatform”, schreef hij.

Maar de NYU-studie toonde aan dat TikTok “het slechtste presteerde van alle geteste platforms” in het experiment, aldus de onderzoekers, en keurde meer van de valse advertenties goed dan andere sites zoals YouTube en Facebook.

De bevindingen wekken bezorgdheid bij experts die erop wijzen dat – met 80 miljoen maandelijkse gebruikers in de VS en grote aantallen jonge Amerikanen die aangeven dat het platform hun belangrijkste nieuwsbron is – dergelijke berichten verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Toch komen de resultaten niet als een verrassing, zeggen die experts. Tijdens eerdere grote verkiezingen in de VS had TikTok veel minder gebruikers, maar verkeerde informatie verspreidde zich al wijdverbreid op de app. TikTok stond voor uitdagingen bij het modereren van verkeerde informatie over verkiezingen in Kenia en de oorlog in Oekraïne.

En het bedrijf, zeggen experts, doet veel te weinig om de verkiezingsleugens die onder zijn gebruikers wordt verspreid, in toom te houden.

“Dit jaar wordt veel erger naarmate we de tussentijdse examens naderen”, zegt Olivia Little, een onderzoeker die co-auteur was van het Media Matters-rapport. “Er is een exponentiële toename van gebruikers, wat alleen maar betekent dat er meer verkeerde informatie zal zijn die TikTok nodig heeft om proactief te werken om te stoppen, anders riskeren we een nieuwe crisis.”

Een cruciale test

Terwijl Joe Biden zelf waarschuwde dat de integriteit van Amerikaanse verkiezingen wordt bedreigd, heeft TikTok een hele reeks beleidsmaatregelen aangekondigd om verkeerde informatie over verkiezingen via de app tegen te gaan.

Het bedrijf heeft richtlijnen en veiligheidsmaatregelen opgesteld met betrekking tot verkiezingsinhoud en een verkiezingscentrum gelanceerd, dat “verbindt”[s] mensen die zich bezighouden met verkiezingsinhoud” naar goedgekeurde nieuwsbronnen in meer dan 45 talen.

“Om onze reactie op opkomende bedreigingen te versterken, werkt TikTok samen met onafhankelijke inlichtingendiensten en werkt het regelmatig samen met anderen in de industrie, maatschappelijke organisaties en andere experts”, zei Eric Han, TikTok’s hoofd van Amerikaanse veiligheid, in augustus.

In september kondigde het bedrijf ook nieuw beleid aan dat vereist dat accounts van overheden en politici worden geverifieerd en zei het dat het video’s zou verbieden die gericht zijn op het werven van campagnes. TikTok voegde eraan toe dat het geverifieerde politieke accounts zou blokkeren van het gebruik van functies om geld te verdienen die beschikbaar zijn voor influencers in de app, zoals digitale betalingen en cadeaus.

Op een smartphone wordt een TikTok-logo getoond met op de achtergrond een wazige afbeelding van de Amerikaanse vlag.
TikTok heeft richtlijnen opgesteld en een verkiezingscentrum gelanceerd om verkeerde informatie over de app te bestrijden. Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

Toch maken experts zich grote zorgen over de verspreiding van verkiezingswaarschuwingen op de video-app.

Die angsten worden nog verergerd door de structuur van TikTok, wat het moeilijk maakt om de verspreiding van verkeerde informatie te onderzoeken en te kwantificeren. In tegenstelling tot Twitter, dat zijn Application Programming Interface (API) openbaar maakt, software waarmee onderzoekers gegevens uit platforms kunnen halen voor analyse, of Meta, dat zijn eigen interne zoekmachine Crowdtangle aanbiedt, biedt TikTok geen tools voor externe audits.

Onafhankelijk onderzoek en de eigen transparantierapporten van het platform benadrukken echter de uitdagingen waarmee het de afgelopen jaren werd geconfronteerd bij het modereren van verkiezingsgerelateerde inhoud.

TikTok heeft volgens een transparantierapport van het bedrijf in de tweede helft van 2020 350.000 video’s met betrekking tot verkeerde informatie over verkiezingen verwijderd en 441.000 video’s met verkeerde informatie uit gebruikersfeeds wereldwijd geblokkeerd.

Internet non-profit Mozilla waarschuwde in de aanloop naar de verkiezingen van 2022 in Kenia dat het platform “niet in zijn eerste echte test” was om des- en verkeerde informatie een halt toe te roepen tijdens cruciale politieke momenten. De non-profitorganisatie zei dat het voorafgaand aan de stemming meer dan 130 video’s op het platform had gevonden met verkiezingsgerelateerde verkeerde informatie, haatzaaiende uitlatingen en ophitsing tegen gemeenschappen, die samen meer dan 4 miljoen keer werden bekeken.

“In plaats van te leren van de fouten van meer gevestigde platforms zoals Facebook en Twitter, treedt TikTok in hun voetsporen”, schreef Mozilla-onderzoeker Odanga Madung destijds.

Waarom TikTok zo kwetsbaar is voor verkeerde informatie

Een deel van de reden waarom TikTok uniek vatbaar is voor verkeerde informatie, ligt in bepaalde kenmerken van het ontwerp en het algoritme, zeggen experts.

De For You-pagina, of algemene videofeed, is sterk aangepast aan de individuele voorkeuren van gebruikers via een algoritme dat weinig wordt begrepen, zelfs niet door het eigen personeel. Die combinatie leent zich voor desinformatiebubbels, zei Little, de Media Matters-onderzoeker.

“Het hyper-op maat gemaakte algoritme van TikTok kan willekeurige accounts heel snel viral maken, en ik denk niet dat dat snel zal veranderen, omdat het de reden is dat het zo’n populair platform is geworden,” zei ze.

Ondertussen zorgt het gemak waarmee gebruikers video’s remixen, opnemen en opnieuw posten – waarvan er enkele op feiten zijn gecontroleerd – ervoor dat verkeerde informatie gemakkelijk wordt verspreid, terwijl het moeilijker wordt om ze te verwijderen.

TikTok’s video-exclusieve inhoud brengt extra hindernissen voor moderatie met zich mee, omdat kunstmatige-intelligentieprocessen het moeilijker kunnen vinden om automatisch video-inhoud te schrapen voor verkeerde informatie in vergelijking met tekst.

Twee jonge kinderen met grote Amerikaanse vlaggen staan ​​naast een vrouw met een bord met de tekst 'Stop verkiezingsfraude!!!'
Uit een rapport van het Shorenstein Center on Media van Harvard bleek dat ontwerpfuncties in de app een gemakkelijke weg naar verkeerde informatie maken. Foto: Paula Bronstein/AP

Verschillende recente onderzoeken hebben aangetoond hoe deze functies de verspreiding van verkeerde informatie op het platform hebben verergerd. Als het gaat om TikTok-inhoud met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, bijvoorbeeld, heeft de mogelijkheid om “media te remixen” zonder feitencontrole het moeilijk “zelfs voor doorgewinterde journalisten en onderzoekers om waarheid van geruchten, parodie en verzinsels te onderscheiden”, zei een recent rapport van het Shorenstein Center on Media van Harvard.

Dat rapport noemde andere ontwerpfuncties in de app die het een gemakkelijke weg voor verkeerde informatie maken, waaronder dat de meeste gebruikers onder pseudoniemen posten en dat, in tegenstelling tot Facebook, waar de feeds van gebruikers voornamelijk worden gevuld met inhoud van vrienden en mensen die ze kennen, TikTok’s For Je pagina bestaat grotendeels uit inhoud van vreemden.

Sommige van deze problemen zijn niet uniek voor TikTok, zegt Marc Faddoul, mededirecteur van Tracking Exposed, een organisatie voor digitale rechten die het algoritme van TikTok onderzoekt.

Studies hebben aangetoond dat algoritmen op alle platforms zijn geoptimaliseerd om cognitieve vooroordelen te detecteren en te exploiteren voor meer polariserende inhoud, en dat elk platform dat afhankelijk is van algoritmen in plaats van een chronologische nieuwsfeed is gevoeliger voor desinformatie. Maar TikTok is het meest versnelde model van een algoritmische feed tot nu toe, zei hij.

Tegelijkertijd voegde hij eraan toe dat het platform traag is in het aanpakken van problemen die zijn collega’s zoals Facebook en Twitter al jaren plagen.

“Historisch gezien heeft TikTok zichzelf gekarakteriseerd als een entertainmentplatform en ontkent dat ze politieke inhoud en dus desinformatie hosten, maar we weten nu dat dat niet het geval is”, zei hij.

Vooral jonge gebruikers lopen gevaar

Experts zeggen dat een extra reden tot bezorgdheid een gebrek aan mediageletterdheid is onder de grotendeels jonge gebruikers van TikTok. De overgrote meerderheid van de jongeren in de VS gebruikt TikTok, zo blijkt uit een recent rapport van het Pew Research Center. Interne gegevens van Google onthulden in juli dat bijna 40% van Gen Z – de generatie geboren tussen de late jaren 1990 en vroege jaren 2000 – wereldwijd TikTok en Instagram als hun primaire zoekmachines gebruikt.

Generatie Z heeft niet alleen meer kans op berichtgeving via sociale media, maar heeft ook veel meer wantrouwen in traditionele instellingen zoals de nieuwsmedia en de overheid in vergelijking met vorige generaties, wat een perfecte storm creëert voor de verspreiding van verkeerde informatie, zei Helen. Lee Bouygues, voorzitter van de Reboot Foundation, een belangenorganisatie voor mediageletterdheid.

“Door de aard van zijn publiek stelt TikTok veel jonge kinderen bloot aan desinformatie die niet zijn opgeleid in mediageletterdheid, punt uit,” zei ze. “Ze zijn niet uitgerust met de vaardigheden die nodig zijn om propaganda of desinformatie te herkennen wanneer ze deze online zien.”

Twee jonge vrouwen met shirts met de Amerikaanse vlag erop lachen samen tijdens een bijeenkomst.  Achter hen is een zwart-witte versie van de Amerikaanse vlag met één blauwe lijn in het midden.
Donald Trump-supporters lachen na het filmen van een dans voor TikTok tijdens zijn campagne-evenement in Macon, Georgia, op 16 oktober 2020. Foto: Dustin Chambers/Reuters

De dreiging wordt versterkt door de enorme hoeveelheid tijd die aan de app wordt besteed, waarbij 67% van de Amerikaanse tieners de app gemiddeld 99 minuten per dag gebruikt. Onderzoek uitgevoerd door de Reboot Foundation toonde aan dat hoe langer een gebruiker aan een app besteedt, hoe kleiner de kans is dat hij onderscheid maakt tussen verkeerde informatie en feit.

Om zijn beleid af te dwingen, dat verkeerde informatie over verkiezingen, intimidatie, haatdragend gedrag en gewelddadig extremisme verbiedt, zegt TikTok dat het vertrouwt op “een combinatie van mensen en technologie” en partners met factcheckers om inhoud te modereren.

Het bedrijf stelde vragen aan deze blogpost over maatregelen voor verkeerde informatie over verkiezingen, maar weigerde te delen hoeveel menselijke moderators het in dienst heeft.

Bouygues zei dat het bedrijf veel meer zou moeten doen om zijn gebruikers, met name jonge gebruikers, te beschermen. Uit haar onderzoek blijkt dat mediageletterdheid en in-app-nudges naar factchecking een grote bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van desinformatie. Maar om dergelijke veranderingen af ​​te dwingen, is overheidsingrijpen nodig.

“Als de TikToks van de wereld echt nepnieuws willen bestrijden, zouden ze dat kunnen doen”, zei ze. “Maar zolang hun financiële model de pagina in de gaten houdt, hebben ze geen prikkel om dat te doen. Daar moet het beleid om de hoek komen kijken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in