‘We moeten actie ondernemen’ tegen TikTok, zegt FCC-commissaris

0
92


gelekte TikTok-documenten Fotocredit: Solen Feyissa

FCC-commissaris Brendan Carr heeft zijn oproepen om TikTok te verbieden verdubbeld, door de app voor het delen van video’s in korte vorm te beschrijven als “een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid” en te waarschuwen dat “we actie moeten ondernemen”.

De FCC-commissaris herhaalde onlangs zijn verstrekkende zorgen over TikTok in een interview met Aanplakbordnadat ze eerder Apple-CEO Tim Cook en Google-CEO Sundar Pichai hadden gesmeekt om het platform uit de respectievelijke app-winkels van hun bedrijf te verwijderen.

TikTok, eigendom van ByteDance, met het hoofdkantoor in Peking, is lange tijd het onderwerp geweest van pushback van gebruikersprivacy, controle door twee partijen, overheidsonderzoeken (binnenlands en internationaal) en rechtszaken. Bovendien hebben rapporten aangegeven dat in China gevestigde leidinggevenden toegang hebben tot de gegevens van TikTok-gebruikers in de staat, en critici hebben verder beweerd dat de Chinese Communistische Partij zelf het platform gebruikt om gevoelige persoonlijke informatie te bekijken en wereldwijde mediatrends vorm te geven.

Maar deze punten – evenals het regelrechte verbod van TikTok in India en meerdere takken van het Amerikaanse leger – hebben de ultrapopulaire app er niet van weerhouden om een ​​gerapporteerde miljard MAU’s te overschrijden en naar verluidt meer verkeer te ontvangen dan Google.

Nu Google en Apple er niet in zijn geslaagd de zeer controversiële dienst voor het delen van video’s te blokkeren, spreekt commissaris Carr zich opnieuw uit tegen TikTok.

“TikTok heeft bekendgemaakt dat het biometrie, gezichtsafdrukken, stemafdrukken, locatiedatum, zoek- en browsegeschiedenis, toetsaanslagpatronen krijgt”, zei de FCC-commissaris in het genoemde interview. “Het is al die gevoelige informatie waar ik me erg zorgen over maak over toegang in China. Er zijn ernstige zorgen over de nationale veiligheid daar.”

Verder benadrukte Carr in de discussie dat de noodzaak van overheidsoptreden nog urgenter zal worden als Google en Apple blijven afzien van het opstarten van TikTok vanuit respectievelijk de Play Store en App Store.

“Als ze ervoor kiezen om hun app store-beleid niet toe te passen op TikTok,” zei hij, “dan wordt het nog belangrijker voor de overheid om actie te ondernemen. … De bal ligt bij de federale regering om snel en passend actie te ondernemen om onze nationale veiligheid te bevorderen.”

En als reactie op de mogelijke impact van het voorgestelde TikTok-verbod op influencers en de muziekindustrie, die de app als promotiemiddel gebruikt, onderstreepte Carr het relatieve belang van de nationale veiligheidsdreiging die uitgaat van het aanbod van sociale media.

“Maar zodra we tot het besluit zijn gekomen dat dit een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid is, moeten we actie ondernemen [notwithstanding] de economische gevolgen op korte termijn die daaruit kunnen voortvloeien”, aldus Carr.

Te midden van deze laatste poging om TikTok in de VS te blokkeren, heeft de ByteDance-ouder van de app stilletjes voorbereidende stappen genomen om een ​​binnenlandse streamingdienst uit te rollen. TikTok blijft verboden in India, zoals eerder bekendgemaakt, maar de bijna 1,4 miljard inwoners van het land kunnen nog steeds naar muziek luisteren via Resso van ByteDance.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in