Wat is ‘vabbing’ en waarom heeft TikTok het erover?

0
106


Een korte wetenschappelijke les over de regels van aantrekking.

In mijn vrije tijd dwaalt mijn geest af en worstel ik lukraak met de grote vragen van het leven. Ik ben of een beginnende theoreticus of een zieke Schorpioen die niet uit haar hoofd kan komen. Een van mijn grote gedachten is teruggekeerd, dankzij een huidige TikTok-trend: waarom voelen mannelijke mensen zich niet aangetrokken tot hun ovulerende tegenhangers, zoals bijvoorbeeld honden?


Ga voor meer seksadvies naar onze sectie Leven.


Loopse teefjes worden achter ultrasterke gesloten deuren gehouden uit angst voor een naburige snuffelaar. En nee, de TikTok-trend die ik noemde, gaat niet over het reproduceren van honden, maar over een daad genaamd ‘vabbing’, waarvan sommige makers beweren dat het het geheim is om deze hondachtige instincten bij mensen te ontgrendelen.

Wat is vabben?

Combineer de woorden ‘vagina’ en ‘dabbing’ en je hebt ‘vabbing’. Zoals gediplomeerd sekscoach Georgia Grace zegt: “Vabbing is vaginaal deppen, of poesjessap op je polsen, nek of waar dan ook waar je je parfum doet”.

We weten dat geur een grote rol kan spelen bij de eerste aantrekkingskracht: sommige mensen lijken onaangenaam te stinken, en anderen trekken ons onmiddellijk (bijna) alleen door geur. Vabbing, zeggen de gelovigen, helpt om je seksuele aantrekkelijkheid te vergroten. De discussie houdt verband met feromonen, die volgens Georgia “de chemische afgifte van een lichaam zijn die een reactie uitlokt in andere organismen, meestal met seksueel voordeel”. Of het werkt of niet, is een kwestie van wetenschap. Is het een list, of is het een realiteit?

Kan vabbing echt seksuele aantrekkingskracht bepalen?

Professor in moleculaire evolutie aan de Macquarie University, Michael Gillings, vertelt me ​​dat vabbing geen nieuw fenomeen is. In feite kreeg het voor het eerst bekendheid in het midden van de jaren zeventig en werd het in 2016 weer nieuw leven ingeblazen (hoewel deze keer heel anders lijkt gezien het massale bereik en de obsessie die gepaard gaat met trends op het gebied van sociale media, met name op TikTok).

“Het geurgedeelte van het aantrekkelijk vinden van iemand is voor mensen nog steeds een beetje in de lucht”, zegt hij. “Het is een beetje, doen we of niet?” Dat gezegd hebbende, vroeg een interessant experiment mannen om ’s nachts katoenen T-shirts te dragen en geen parfum, deodorant of body wash te gebruiken. Een panel van vrouwen rook vervolgens de met natuurlijke geuren beladen shirts om de aantrekkingskracht te bepalen of ze herinnerden aan familieleden of vroegere geliefden.

“Het blijkt dat vrouwen heel goed zijn in het gebruiken van geur om dingen te weten te komen over de immuunresponsgenen van mannen”, merkt Michael op. Hier zit een hele hoop (eigenlijk zeer interessante) wetenschap achter. Hier is de korte versie: Het belangrijkste histocompatibiliteitscomplex (MHC) is een molecuul dat aan de buitenkant van witte bloedcellen (onze immuuncellen) wordt aangetroffen. Hoe groter de diversiteit van deze moleculen, hoe meer weerstand we hebben tegen een heleboel ziekten.

Interessant is dat uit deze studie bleek dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen die andere MHC-genen hebben dan zijzelf, wat behoorlijk belangrijk is als het gaat om het grootbrengen van gezonde nakomelingen. Deze kinderen zouden de maximale diversiteit aan MHC hebben en dus een betere overlevingskans. Evolutie, schat.

Er zijn ook deze kleine jongens die copulins worden genoemd – verbindingen die een mix zijn van vijf vetzuren – die worden geproduceerd in vaginale afscheidingen. Gekoppeld aan feromonen, zouden ze gedragsreacties uitlokken. Een snelle Google-zoekopdracht biedt je tientallen versies van eau de parfum in flessen, mocht je dat pad willen inslaan.

Gesteund door deze prehistorische voortplantingsdrift, pieken onze copulins tijdens de eisprong. Hoewel de jury nog niet weet of dit bewezen sekslokmiddelen zijn, bleek uit een onderzoek dat mannen die aan copulins werden blootgesteld, vrouwen aantrekkelijker vonden. “Het is een soort bierbril; je zou het een copulin-bril kunnen noemen’, zegt Michael. Het leek ook hun testosteronniveau te verhogen, waardoor de mannelijke zelfbeoordeling van wenselijkheid toenam.

Het blijkt dat mijn ‘hond op loopsheid’-vraag in feite enige steun heeft. Onder dit alles zoeken mannen onbewust deze vruchtbaarheidssignalen bij hun partners? Natuurlijk houdt de discussie geen rekening met het scala aan genderidentiteiten, en zoals Georgia opmerkt, worden sommige mensen niet eens geboren met de klieren die ontvankelijk zijn voor feromonen. Maar het is een fascinerende overweging, die voor een deel onze unieke keuze van seksuele partners verklaart. Mogelijk zijn deze verlangens gebaseerd op oerinstincten.

Dus vabbing, ja of nee?

Houd er rekening mee dat de anticonceptiepil een enorme impact heeft voordat je een zelfgebakken experiment gaat uitvoeren. “Geen van deze verandering in de copuline-spiegels treedt op als u orale anticonceptiva gebruikt”, zegt Michael. In die toestand blijven de copuline-niveaus laag. Maar ja, als je niet aan de pil bent, kan vaginale afscheiding in je nek en polsen de aandacht verhogen.

“Of je het soort mannen wilt aantrekken dat alleen geïnteresseerd is in hun door testosteron aangedreven sperma voor het maken van baby’s… is een andere vraag,” merkt hij op (algemeen natuurlijk, maar je begrijpt het punt). Ook hier is het belangrijk om aan hygiëne en toestemming te denken. Wil je in het tijdperk van COVID de mensen om je heen echt blootstellen aan afscheidingen van je geslachtsdelen, vooral als ze er niets over te zeggen hebben?

Als je het echter eens wilt proberen, is het misschien de beste aanpak om het uit te proberen in de veiligheid van je eigen huis of in de buurt van iemand die ermee instemt dat je het doet. Maar onthoud: een relatie van substantie is gebaseerd op meer dan alleen geur.

Vabben niets voor jou? Probeer feromoonparfum.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in