Wat is TikTok?

0
10


Wat is TikTok?

TikTok is een gratis, downloadbare, online app waarmee leden korte video’s en sms-berichten met elkaar kunnen uitwisselen, waarbij het delen van video’s de meest populaire functie van de site is. TikTok host video’s die variëren van 15 seconden tot 3 minuten, en het platform bevat voornamelijk video’s van stunts, grappen, trucs, how-to’s en algemeen entertainment, zoals dansen en zingen.

Zoals de meeste socialemediaplatforms verdient TikTok geld met advertenties en in-app-uitgaven. Bepaalde gebruikers, ‘makers’ genoemd, kunnen ook geld verdienen op basis van het aantal weergaven van hun video’s. Volgers kunnen ook vrijwillig geld “schenken” (dwz een fooi geven) aan de makers van hun favoriete video’s.

Belangrijkste leerpunten

  • TikTok is een gratis website voor het delen van sociale media waar gebruikers korte video’s en tekst kunnen plaatsen.
  • TikTok is de internationale versie van de Chinese website Douyin. Beide platformen zijn eigendom van het Chinese conglomeraat ByteDance.
  • De groei van TikTok is astronomisch geweest, met meer dan 1 miljard actieve maandelijkse wereldwijde gebruikers (waarvan 140,6 miljoen in de VS) en 3,5 miljard downloads wereldwijd vanaf 2022.
  • Moederbedrijf ByteDance is actief betrokken bij meerdere business lines, variërend van onderwijs tot bedrijfssoftware en gezondheidszorg.

TikTok werd voor het eerst internationaal uitgebracht in 2017, maar werd een wereldwijde moloch na de aankoop van Musical.ly in augustus 2018. TikTok is de internationale spin-off van de Chinese socialemediasite Douyin. Beide platformen zijn eigendom van het Chinese conglomeraat ByteDance.

Sinds de wereldwijde release in 2018 als de internationale versie van het Chinese sociale platform Douyin, heeft TikTok in slechts een paar jaar tijd een astronomische groei doorgemaakt, tot het punt waarop het platform YouTube van Alphabet Inc. (GOOG, GOOGL) uitdaagt , Meta Platforms, Inc.’s (META) Instagram en Snap Inc.’s (SNAP) Snapchat voor totale gebruikers, om er maar een paar te noemen.

Nadat het in 2018 wereldwijd werd gelanceerd, kwam TikTok onder de loep vanwege het vermeende “oogsten” van gebruikersgegevens en profielinformatie. In die tijd runde TikTok zijn wereldwijde activiteiten vanuit een centrale server in China. Om vermoedens te verzachten, verhuisde TikTok naar het opzetten van serversites van individuele landen (India blokkeert TikTok nog steeds), ogenschijnlijk ontoegankelijk voor het hoofdbedrijf in China. Door de overstap naar servers in afzonderlijke landen kon TikTok ook Chinese censuur en inhoudsbeperkingen omzeilen. Met deze hernieuwde structuur begon de wereldwijde groei van TikTok omhoog te schieten.

De missie van TikTok: “Het vastleggen en presenteren van ’s werelds creativiteit, kennis en momenten die ertoe doen in het dagelijks leven. TikTok stelt iedereen in staat om rechtstreeks vanaf hun smartphone een maker te zijn, en zet zich in voor het opbouwen van een gemeenschap door gebruikers aan te moedigen hun passie en creatieve expressie te delen via hun videos.”

Moederbedrijf ByteDance: meer dan sociale media

ByteDance is niet alleen de eigenaar van de socialemediagiganten TikTok en Douyin. ByteDance heeft inderdaad een portfolio van belangen variërend van onderwijsdiensten (bijles) tot bedrijfssoftware en nu recentelijk ook in de gezondheidszorg. Op zijn zachtst gezegd heeft ByteDance volgens Forbes ambities die ver buiten de sociale mediasfeer liggen. ByteDance bezit of heeft geïnvesteerd in bedrijven, waaronder nieuwsorganisaties zoals Toutiao in China, medische sites zoals de encyclopedie Baikemy, en een reeks medische informatie en hulpmiddelen (bijv. online consultaties) genaamd Xiaohe.

Ter bevordering van zijn ambities op het gebied van gezondheidszorg kocht ByteDance in augustus 2022 een van de grootste particuliere ziekenhuisketens in China, Amcare Healthcare, voor $ 1,5 miljard. ByteDance is niet de enige van de grote websites die zich op de gezondheidszorg waagt: Amazon.com, Inc. (AMZN) is uitgebreid naar de gezondheidszorg met de overname van OneMedical.

De ambities van ByteDance op het gebied van gezondheidszorg worden gezien als onderdeel van het plan van de Chinese regering om tegen het einde van het decennium een ​​leider te worden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en wereldwijde gezondheid. The Washington Post meldde in augustus 2021 dat de Chinese overheid naar schatting 1% in handen heeft en een zetel heeft in de raad van bestuur van het bedrijf.

Hoe TikTok werkt

Leden doen mee door de app te downloaden en zich aan te melden met alleen hun e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw account, is tweestapsverificatie beschikbaar met een telefoonnummer of uw e-mailadres, waar een code naar dat adres wordt verzonden wanneer u zich probeert aan te melden.

Leden beginnen vervolgens een vriendenkring door andere gebruikers te “volgen” en bouwen vervolgens een steeds grotere vriendenkring op door de video’s en teksten van andere leden te “liken” of te “volgen”. Als je lid bent van TikTok en je brengt een video uit, dan is deze automatisch zichtbaar voor je volgerskring. Dit dient als een stimulans om andere TikTok-leden te volgen om zo de grootste kring van volgers op te bouwen en de meeste weergaven van videocontent te krijgen.

TikTok-gebruikers kunnen ook geld verdienen door zich te registreren als “maker” nadat ze voldoende volgers hebben gekregen, meestal meer dan 10.000 met minstens 100.000 views in de afgelopen 30 dagen. Deze gebruikers kunnen dan 2-4 cent verdienen per 1.000 weergaven van hun video’s. Het ‘creatorfonds’ van TikTok baseert het betalingsbedrag op een aantal verschillende factoren, zoals het onderhoud van het account van de maker, de geschiktheid van de video en de uniciteit van weergaven.

Enorm succesvolle ‘creators’ met miljoenen volgers kunnen op deze manier aanzienlijke inkomsten genereren. Een ‘maker’ die 1 miljoen weergaven ontvangt, kan bijvoorbeeld tussen de $ 20 en 40 verdienen, en een gebruiker die 10 miljoen weergaven genereert, kan $ 200-400 verdienen.

TikTok gebruikt ook een AI-algoritme dat video-onderwerpen bijhoudt die gebruikers in het verleden “leuk” of “gevolgd” hebben. Naarmate de app de voorkeuren van een gebruiker leert, bijvoorbeeld “schattige dieren”, zal hij steeds vaker video’s weergeven in de trant van die favoriete onderwerpen. Om bijvoorbeeld niet overspoeld te worden met ‘schattige dieren’-video’s, zal het algoritme ook willekeurige video’s naar je account sturen om te zien waar je interesses nog meer liggen.

TikTok in cijfers

In de onderstaande grafieken zien we de uitsplitsing van wereldwijde gebruikers op basis van meerdere advertentiestatistieken, zoals het aantal maandelijks actieve gebruikers. De onderstaande cijfers onderschatten over het algemeen het werkelijke beeld, aangezien het alleen gebruikers van 18 jaar en ouder omvat, wat de opgegeven doelgroep van TikTok is. Maar er bestaat een aanzienlijk aantal gebruikers tussen 13 en 18, wat bijdraagt ​​aan de toch al indrukwekkende statistieken.

Hier zijn enkele andere interessante feiten en cijfers over TikTok:

  • TikTok heeft wereldwijd meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers.
  • TikTok heeft alleen al in de VS meer dan 140 miljoen actieve gebruikers.
  • De TikTok-app is wereldwijd meer dan 3,5 miljard keer gedownload.
  • TikTok-gebruikers besteden gemiddeld 22,9 uur per maand in de app.
  • TikTok is beschikbaar in meer dan 150 landen over de hele wereld en gebruikt meer dan 35 verschillende talen.

Kan ik aandelen van TikTok kopen?

Het is niet mogelijk om aandelen te kopen op het social media platform. TikTok is eigendom van een Chinees mediaconglomeraat genaamd ByteDance. In de loop van zijn bestaan ​​heeft TikTok investeringen ontvangen van private equity-bedrijven en durfkapitaalinvesteerders. Op het moment van schrijven heeft het publiek nog niet de kans gehad om deel te nemen aan de explosieve groei van TikTok, en er is geen sprake van dat het bedrijf binnenkort naar de beurs gaat.

Is TikTok verslavend?

Verslaving aan het platform was een van de eerste zorgen rond TikTok toen het wereldwijd werd gelanceerd en een enorme groei doormaakte. Gezien de hoeveelheid tijd die gebruikers op de site doorbrengen – ongeveer 22,9 uur per maand – zou het redelijk zijn om te zeggen dat TikTok verslavende eigenschappen heeft. Gebruikers moeten zich bewust zijn van de hoeveelheid tijd die ze op de site doorbrengen en hun gebruik matigen tot een redelijke hoeveelheid dagelijkse tijd.

Hoe moeilijk is het om een ​​video op TikTok te plaatsen?

Het proces van het plaatsen van een video is uiterst eenvoudig, aangezien nieuwe video-berichten de levensader van de site zijn. Gebruikers moeten hun video maken (meestal 15 seconden maar kan ook 3 minuten duren) en vervolgens op de post-a-video-knop in de app drukken, en voila, je video is openbaar en kan onmiddellijk worden bekeken door je volgers. Andere gebruikers kunnen het vervolgens vinden op basis van hashtags die videomakers aan hun berichten toevoegen, zoals ‘schattige dieren’ of ‘voetbal’, om een ​​paar veelvoorkomende voorbeelden te noemen.

Kan ik geld verdienen door video’s op TikTok te maken en te plaatsen?

Ja. ‘Creators’ met miljoenen volgers en meer kunnen volgens een rapport uit 2020 over het TikTok Creator Fund ongeveer 2-4 cent per 1000 weergaven van hun video’s verdienen. Makers en andere leden kunnen ook ‘geschenken’ of fooien van geld, bijvoorbeeld $ 5-10, ontvangen van andere leden als blijk van waardering voor hun video.

Is TikTok veilig te gebruiken?

Ja. TikTok vereist slechts minimale informatie om lid te worden, dat wil zeggen gebruikersnaam, e-mailadres en een wachtwoord. Het risico dat uw account wordt gehackt of gestolen, levert dus weinig persoonlijk identificeerbare informatie op. Als je ervoor kiest om ‘creator’ te worden om inkomsten te genereren met je videoposts, wordt je om aanvullende bankgegevens gevraagd zodat betalingen aan je kunnen worden gedaan.

Het komt neer op

TikTok is een razend populaire app voor het streamen van korte video’s op zijn platform. De groei van TikTok is de afgelopen jaren ronduit spectaculair geweest, momenteel met meer dan 1 miljard actieve gebruikers per maand. Alle statistieken suggereren dat het de komende jaren snel zal blijven groeien.

De app is immens populair, niet alleen onder het Gen-Z-publiek, maar ook bij oudere demografische leeftijdsgroepen, wat suggereert dat TikTok een formule heeft gevonden die gebruikers van alle leeftijden aanspreekt. TikTok is nog steeds een particulier bedrijf, eigendom van ByteDance, en het vooruitzicht dat het naar de beurs gaat, is nog lang niet in zicht. In de tussentijd zullen gebruikers tevreden moeten zijn met het plaatsen van video’s en het oogsten van volgers – hopelijk genoeg om wat bijverdienste te genereren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in