Wat is ‘maagdelijkheidstest’ en waarom gaat het viraal op TikTok?

0
98


Vastgebonden mythen rond vrouwelijke maagdelijkheid beheersen het leven van vrouwen en hun rol in liefdesrituelen al eeuwenlang.

Maar net zoals we misschien geneigd zijn te geloven dat praktijken rond het bewijzen van seksuele ‘zuiverheid’ tot het verleden behoren, hebben gebruikers van sociale media een golf van video’s van ‘maagdelijkheidstest’-ceremonies opgemerkt die meer dan 10 miljoen views op TikTok verzamelden.

Ondanks wijdverbreide veroordeling van de verschillende vormen en opvattingen, wordt aangenomen dat meer dan 20 landen over de hele wereld deze gewoonte in een of andere vorm blijven koesteren.

De westerse wereld heeft zich ingespannen om de prevalentie van maagdelijkheidstests enigszins te belemmeren – de Britse regering is inderdaad bezig het illegaal te maken in Engeland en Wales, op de wijs van veroordeling door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en VN-agentschappen, die van mening zijn dat de praktijk een schending van de mensenrechten.

Maar met een plotselinge golf van beeldmateriaal dat de cutoms online vastlegt die uit hun oorspronkelijke gemeenschapscontext zijn gehaald, benadrukken experts hoe belangrijk het is om te begrijpen wat er achter de ceremonies zit die gebruikers worden getoond.

Maagdelijkheidstesten omvatten vaak visuele of fysieke inspecties van het hymenale membraan door een medische professional, hoewel er brede consensus is onder medische professionals dat er geen biologisch bewijs is dat dit een legitieme beoordeling is.

De video’s die op grote schaal online worden gedeeld, laten echter een ander gebruik zien dat wordt uitgevoerd door leden van de Roma-gemeenschap in West-Europa, met name in Frankrijk en Spanje.

Deze test is in plaats daarvan gericht op het bestaan ​​van de eerbeschreven door sociaal antropoloog Paloma Gay-y Blasco als een “tastbaar, fysiek kenmerk waarvan ze zeggen dat het zich in de vagina van een vrouw bevindt.”

De docent van de St. Andrews University legt het ritueel uit: “Om als echt onaangeroerd te worden beschouwd, moet een meisje roze, strakke uitwendige geslachtsdelen hebben. Er wordt echter gedacht dat ze een maagd (maagd) totdat haar honra verwend of verloren is.”

Ze zegt dat Roma-gemeenschappen in Spanje geloven dat er in het lichaam van een maagdelijke vrouw een uva (druif) – “een witte of grijzige harde korrel ter grootte van een kleine kikkererwt die haar bevat eer.

“Dit is een gele vloeistof die wordt gemorst en dus verloren gaat wanneer een vrouw voor de eerste keer wordt gepenetreerd door een man of wanneer ze wordt ontmaagd door een professionele vrouw tijdens de huwelijksceremonie.”

Het ophalen ervan – bedoeld om de maagdelijkheid van de bruid te demonstreren en te vieren – is het centrale punt waaromheen het Roma-huwelijk is gestructureerd.

om de te verkrijgen eereen samengesteld – een professionele vrouw die wordt opgeroepen om te “controleren” of een meisje nog maagd is – zal de bruid vertellen om op haar rug in een kamer te gaan liggen en haar benen te spreiden terwijl een kussen onder haar onderrug wordt gelegd.

De vrouw zal dan de uitwendige schaamlippen van de bruid openen met haar vingers om de kleur en strakheid van haar inwendige geslachtsdelen te onderzoeken.

Het bevestigen van haar maagdelijkheid, de samengesteld zegt: “Ze is zoals toen haar moeder haar ter wereld bracht”, voordat ze andere oude of ervaren vrouwen uitnodigde om haar verklaring te verifiëren.

Vervolgens “ontmaagt” ze het meisje met een witte zakdoek versierd met linten of kant die, eenmaal om de wijsvinger van de professional gewikkeld, in de vagina van de bruid wordt geduwd om de “druif” te “barsten”.

Deze actie wordt vervolgens herhaald om de gele vlekken te verkrijgen, die “rozen” worden genoemd.

Journalist en auteur van Losing It: seksuele voorlichting voor de 21e eeuwSophia Smith Galer, legt uit dat de samengesteld, in feite drukt het op de klieren van Bartholin – “een paar klieren ter grootte van een erwt die zich net achter en aan weerszijden van de schaamlippen bij de ingang van de vagina bevinden”, schreef ze in een Twitter-thread.

“Ze helpen ons te smeren en daarom is de zakdoek niet bevlekt met bloed, maar bevlekt met een soort witachtig geelachtig spul.”

Het bestaan ​​van de eer wordt echter algemeen afgewezen door artsen en is daarom een ​​’maagdelijkheidstest’ waarvoor, net als andere, geen biologische verklaring is.

In een TikTok-video die de praktijk ontmaskert, zegt Smith Galer dat de video’s van de Roma-ceremonies die haar “For You Page” overspoelden al een tijdje op internet staan, met een – van de vier die ze in één nacht had gezien – die teruggaat naar Juni.

@sophiasmithgaler

Te veel hiervan verschenen op mijn Voor jou-pagina, dus ik hoop dat deze informatie hier een beetje licht op werpt. Er wordt aangenomen dat meer dan 20 landen over de hele wereld een vorm van #virginitytesting blijven toepassen en zoals de TikTok-video’s laten zien, nemen veel vrouwen deel en zetten ze dit soort praktijken voort in hun gemeenschappen. Hun video’s gaan vervolgens viraal terwijl ze uit hun oorspronkelijke gemeenschapscontext worden gehaald en mensen proberen te achterhalen wat er aan de hand is – en dat allemaal in een wereld waar er een groot #gezondheidsonderwijs #vacuüm is.

♬ origineel geluid – Sophia Smith Galer

Ze wil graag beweren dat de zogenaamde test ‘absoluut niets te maken heeft met iemands seksuele geschiedenis’.

“Geen lichamelijk onderzoek kan iets bepalen”, herhaalt ze.

Gay-y Blasco zegt dat de nadruk op maagdelijkheidstests in Roma-ceremonies “rond een dubbele morele standaard draait: vrouwen zouden hun wensen veel meer moeten domineren dan mannen.”

“Hoewel gegrondvest in de perceptie van geslachtsgemeenschap als plezierig en van seksueel verlangen als een integraal onderdeel van hoe mannen en vrouwen zijn, [Roma] moraliteit legt een grote druk op de controle”, schrijft ze.

Roma “koppelt het huwelijk steevast aan het verlies van vrouwelijke maagdelijkheid”, zegt ze, zozeer zelfs dat het woord voor een ongehuwde vrouw (meisje) is een synoniem van maagd (maagd).

De WHO heeft maagdelijkheidstests “een schending van de mensenrechten van het slachtoffer” genoemd, die zij associeerde met “zowel onmiddellijke als langetermijngevolgen die schadelijk zijn voor haar fysieke, psychologische en sociale welzijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in