Wat is Libs van TikTok? Hoe het account een anti-LGBTQ+ haatmachine werd

0
24


Hoewel het account volgers niet altijd expliciet aanmoedigt om iets te doen, hebben de berichten er soms toe geleid dat mensen de onderdanen lastigvallen of fysiek bedreigen. In één geval verstoorde een groep van vijf Proud Boys-leden een Drag Queen Story Hour in een openbare bibliotheek, waarbij homofobe en transfobe beledigingen werden uitgespuwd naar de aanwezigen, waarvan de onderzoekers denken dat het werd aangespoord door Libs of TikTok.

Wie is Chaya Raichik?

De Washington PostTaylor Lorenz identificeerde Chaya Raichik als de maker van het account dat uiteindelijk Libs of TikTok werd. Toen het verslag begon, woonde Raichik in Brooklyn en werkte in onroerend goed, hoewel ze nu misschien in Californië woonde, volgens sommige van haar anonieme interviews.

Voordat hij @libsoftiktok werd, bestond het account onder een aantal verschillende handvatten, die Raichik gebruikte om rechtse propaganda te posten, samenzweringen met verkiezingsfraude die door QAnon werden gepopulariseerd, en tirades tegen democratische politici. Op 6 januari 2021 beweerde ze op de grond te zijn bij de opstand van het Capitool in de VS, en tweette ze haar persoonlijke verslag van de dag. Geen van deze accounts kreeg echter echt grip totdat Libs of TikTok shoutouts zag van Fox News-sterren Tucker Carlson en Jesse Waters, die allebei inhoud van het account op kabeltelevisie hebben vertoond.

Ondanks het gebruik van haar platform om niet-uitgelokte, niet-geverifieerde en schadelijke claims tegen LGBTQ+-mensen te maken, is Raichik van mening dat de NaDe onthulling van haar identiteit is een schending van haar recht op vrije meningsuiting. Zij en haar aanhangers hebben degenen die haar hebben ontmaskerd beschuldigd van doxxing, maar Lorenz wees erop dat de informatie van Raichik openbaar beschikbaar was, aangezien ze haar volledige naam gebruikte om het domein Libsoftiktok.us te registreren.

Wat zijn de echte implicaties van de opkomst van Libs of TikTok?

Alt-right social media-accounts zijn allesbehalve zeldzaam, maar Libs of TikTok heeft een ongekende hoeveelheid rechtse media en politieke aandacht gekregen. Het groeiende platform dat aan Raichik wordt gegeven, heeft verwoestende gevolgen, met name voor de LGBTQ+-gemeenschap.

Tegenwoordig heeft het account alleen al op Twitter meer dan 1,3 miljoen volgers, deels dankzij de populariteit onder conservatieve experts en persoonlijkheden. Joe Rogan heeft Libs of TikTok meerdere keren een gloeiende aanbeveling gegeven op zijn podcast, die naar schatting 11 miljoen luisteraars per aflevering heeft.

Wanneer Libs of TikTok een persoon of instelling target, dalen de volgers van het account vaak af om het doelwit lastig te vallen en te bedreigen. Het account plaatst regelmatig een repost van leraren die naar sociale media gaan om te praten over hun uitdagingen en triomfen als queer-opvoeders; die leraren hebben vaak gemeld dat ze worden bedreigd door de volgers van het account na dergelijke berichten. Een theewinkel in Salt Lake City waar een gezinsvriendelijke dragshow werd gehouden, opnieuw gepost door het account dat werd geconfronteerd met een spervuur ​​​​van aanvallen en negatieve Yelp-recensies. Het account moedigde volgers zelfs aan om de kinderbescherming te bellen voor een transpaar dat onlangs een pasgeboren kind had verwelkomd.

Het account heeft zich ook gefixeerd op kinderziekenhuizen en voerde campagnes tegen zorgverleners zoals het Boston Children’s Hospital, Children’s National Hospital in Washington, DC en anderen voor het verlenen van zorg aan transgender-adolescenten. De berichten bevatten verkeerde informatie en beweerden ten onrechte dat beide ziekenhuizen hysterectomieën uitvoeren bij jonge meisjes (woordvoerders van beide hebben verduidelijkt dat ze dergelijke procedures niet bieden aan minderjarigen), wat heeft geleid tot bommeldingen en dreigende e-mails en telefoontjes. Kinderziekenhuizen in Seattle, Chicago en Portland zijn ook het doelwit geweest vanwege de focus van het account op transgenderzorg voor jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in