Wat is de TikTok-trend de-beïnvloeden

0
66


Of ze nu 100 of 100.000 volgers hebben, het lijkt alsof iedereen op TikTok je iets probeert te verkopen.

“Get Ready With Me”-video’s zijn een nietje op het platform, waarin de maker de gelieerde details geeft van elke crème en tube mascara die ze gebruiken en elk kledingstuk dat ze die dag dragen in een indrukwekkende vorm van merkherinnering. ‘Sunday Reset’-video’s staan ​​vol met vermeldingen van stofzuigers, oppervlaktereinigers en de meest trendy spons die je kunt kopen om je huis te laten schitteren – en bij uitbreiding je leven beter.

Kijkers spreken vloeiend de namen van specifieke, trending items – en als ze niet bekend zijn met het merk, zijn ze niet bang om het te vragen. Open het commentaargedeelte van een ‘Day In the Life’-video en je zult vragen vinden over waar de maker zijn dekbedovertrek, grafisch T-shirt of boekenplank heeft gekocht. Als een maker niet of niet snel genoeg reageert, wordt hij of zij bestempeld als poortwachter (voor degenen die de TikTok-fraseologie niet vloeiend spreken, dit is geen compliment).

Om het koopproces zo naadloos mogelijk te laten verlopen, pronken videomakers met zelfs maar een hint van volgers op Linktrees in hun bios, waardoor kijkers alles wat ze zojuist in de video hebben gezien met slechts een paar klikken kunnen kopen. En als je een Charlotte Tilbury Flawless Filter van $ 46 niet kunt betalen, maak je geen zorgen, daar is een dupe voor (vertaling: een goedkoper product dat lijkt op wat je echt wilt kopen), wat een andere influencer ook is graag delen.

Het is allemaal een beetje veel geworden. Maar natuurlijk is er voor elke trend een terugslag. Enter: de de-influencer.

De-influencers hekelen een consumentistische mentaliteit

De afgelopen weken hebben talloze video’s met videomakers die hun volgers “de-invloed” hebben de TikTok’s For You-pagina overspoeld. Deze video’s hekelen de consumentistische cultuur die inherent is aan de app. In sommige gevallen geven videomakers kijkers aanwijzingen aan welke producten ze absoluut hun geld niet hoeven te verspillen; in andere mijmeren ze meer in het algemeen over materialisme.

“Koop niet de Ugg Mini’s, koop niet de Dyson Airwrap, koop niet de Charlotte Tilbury-toverstaf, koop niet de Stanley-beker, koop geen Colleen Hoover-boeken, koop niet de Airpods Pro Max”, grapt een maker, een opsomming van enkele van de meest trendy aankopen van de app. “Als je een van die dingen doet, gaat er een bom ontploffen.”

De trend heeft met name een vlucht genomen in de beauty- en modewereld en benadrukt de mate waarin het publiek het vertrouwen verliest in influencers die schijnbaar elke week een andere moisturizer of oogschaduwpalet verkopen. Op een app waar onechtheid de dood is, is het de ultieme faux pas om gezien te worden als een shill voor een product dat je niet echt gebruikt of leuk vindt.

“De-influencing wordt gepositioneerd als een vorm van openhartig digitaal advies geven, vaak als een manier om hypes te doorbreken of de waarheid te delen over een product, ervaring of iets dat het gewoon niet waard is,” Larry Milstein, mede-oprichter van creatief communicatiebureau PRZM, vertelt Fortuin.

Het sluit ook aan bij de groeiende interesse van jongere generaties in bewust consumentisme en duurzaamheid, en komt te midden van de aanhoudende pijn van ongebreidelde inflatie en groeiende economische onzekerheid. Omdat er elke maand minder geld te besteden is aan niet-essentiële zaken, worden TikTok-gebruikers het beu om in elke video die ze bekijken overdreven gehypte producten te krijgen. En terwijl experts nog twijfelen of er een recessie op handen is, is bijna iedereen op TikTok ervan overtuigd dat we er al in zitten.

De-influencing als concept evolueert nog steeds, zegt Emma Austin, een 24-jarige social media manager en content creator die video’s over de trend heeft gepost. Maar ze is verheugd om te zien dat steeds meer mensen praten over het veranderen van hun relatie tot consumentisme in het algemeen.

“De-influencing is een beweging om voorzichtiger om te gaan met consumentengewoonten en om voorzichtig te zijn met het kopen van een product wanneer er te veel reclame voor wordt gemaakt, er te veel over wordt gepraat of het wordt gepromoot op een manier die te mooi is om waar te zijn.” zegt Austin. “We zitten in een recessie en mensen zijn veel meer geneigd om hun geld achter de hand te houden en voorzichtiger te zijn.”

Toch merkt Austin op dat het gesprek vanaf nu vrij beperkt is: de meeste video’s gaan nog steeds over een product, of het nu is om mensen aan te moedigen het te kopen of om er een dupe voor te delen.

Maar het benadrukt op zijn minst de noodzaak voor bedrijven om hun relatie met influencers en de soorten sponsorovereenkomsten die ze aanbieden te heroverwegen, zegt ze. Austin zegt bijvoorbeeld dat ze veel eerder mensen volgt en de producten probeert waar influencers over praten als ze weet dat ze die al een aantal maanden in hun dagelijks leven gebruiken.

“Mensen realiseren zich dat ze geen 20 verschillende blosjes en bronzers nodig hebben”, zegt Austin. “Het is echt een goede kans voor bedrijven om influencers te vinden die een echt solide publiek hebben en een langdurige relatie met hen op te bouwen.”

Leer hoe u kunt navigeren en het vertrouwen in uw bedrijf kunt versterken met The Trust Factor, een wekelijkse nieuwsbrief waarin wordt onderzocht wat leiders nodig hebben om te slagen. Registreer hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in