Wat is de “bruine ruis”-trend die TikTok overneemt?

0
86


Iedereen lijkt tegenwoordig ADHD te hebben die niet is gediagnosticeerd en sociale-mediaplatforms zoals TikTok hebben onze aandachtsspanne van kort naar zo kort geduwd dat ik me niet eens meer kan herinneren wat ik hierna ging zeggen. Het lijkt erop dat we constant op zoek zijn naar manieren om onze focus te verbeteren en nu beweren gebruikers op TikTok dat “bruine ruis” een snelle en gemakkelijke oplossing is voor onze aandachtsspanne.

De hashtag #brownoise heeft meer dan 77 miljoen views op TikTok en mensen op het platform zweren dat het geluid hen heeft geholpen om in slaap te vallen, met angst om te gaan en op te letten door hun ADHD. Velen praten ook over bruine ruis als een antithese van witte ruis, zijn populairdere en naar verluidt minder effectieve neef. “Witte ruis maakt gebruik van tonen met lage, midden- en hoge frequenties, het klinkt alsof je een pan van angst aan de kook brengt”, legt gebruiker @mary.orton uit op TikTok. “Bruine ruis gebruikt alleen lage frequenties en zware bastonen [and] klinkt als donder of een verre waterval.”

Hoewel bruin geluid misschien rustgevend is voor de oren, was de meest gewaagde bewering die ik online vond dat het mensen met ADHD echt kan helpen, iets waar ik wat dieper op in wilde gaan. ADHD en ADD bij volwassenen worden nog steeds bestudeerd, maar er is een algemene consensus dat de aandoening wordt veroorzaakt door een lager dan gemiddeld niveau van noradrenaline, een neurotransmitter die nauw verwant is aan dopamine. Iemand met ADHD of ADD heeft een brein dat snel werkt en vaak overdrive is, wat bij volwassenen kan lijken alsof ze constant nieuwe taken beginnen voordat ze oude afmaken, vergeetachtigheid en frequente prikkelbaarheid, volgens de NHS.

Joell Nigg, de directeur van het Center for ADHD Research aan de Oregon Health & Science University, vertelde: ZELF tijdschrift dat bruin geluid de hersenen kan prikkelen van mensen met ADHD, die meer stimulatie nodig hebben dan de gemiddelde persoon om zich te concentreren. Bruin geluid is net voldoende afleidend om het ADHD-brein te laten afstemmen, maar niet interessant of luid genoeg om iemands aandacht op zichzelf te houden, per ZELF. In wezen is het alsof je een ‘aan’-knop indrukt voor mensen die niet gewoon kunnen gaan zitten en zichzelf ertoe brengen taken uit te voeren die volgens hen alledaags zijn.

Daarnaast is er al onderzoek dat een verband aantoont tussen witte ruis en focus; een onderzoek waarbij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar betrokken waren, ontdekte dat het spelen van witte ruis kinderen met ADHD hielp om beter te presteren op het gebied van geheugen en verbale taken, volgens kinderen en volwassenen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (CHADD).

Er lijkt een wetenschappelijke basis te zijn voor de effectiviteit van bruine ruis als het gaat om scherpstelling, maar het is ook waarschijnlijk dat het verschil tussen bruine ruis en witte ruis neerkomt op een kwestie van persoonlijke smaak, in tegenstelling tot iets dat inherent is aan bruine ruis dat maakt het het superieure achtergrondgeluid. Misschien maakt het feit dat het trendy is en nog niet veel mensen ervan gehoord hebben deel uit van zijn allure. Het belangrijkste is dat sommige mensen zich beter voelen en er meer bovenop zitten als ze ernaar luisteren – daarom speelde ik het terwijl ik dit schreef en hoewel ik niet kan zeggen dat het geen placebo was, is het me toch gelukt om het onophoudelijke gebabbel in mijn hoofd beter te negeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in