Wat is bruine ruis? Kan deze nieuwste TikTok-trend je echt helpen slapen?

0
118


De nieuwste TikTok-trend laat ons luisteren naar bruine ruis. Volgens TikTok heeft dit meerdere voordelen, waaronder het helpen ontspannen en snel in een diepe slaap vallen.

Onvoldoende slaap krijgen en slapeloosheid komen vaak voor. Het is dus geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun slaap te verbeteren.

Maar kan bruin geluid helpen? Zo ja, hoe? En wat is bruin geluid eigenlijk?

Wat is bruine ruis? Is het als witte ruis?

Bruine ruis, de bekendere witte ruis en zelfs roze ruis zijn voorbeelden van sonische tinten. Dit zijn “constante” geluiden met minimale geluidsvariatie – hoge, lage en wisselende snelheden – vergeleken met geluiden zoals muziek of iemand die hardop voorleest.

Wat bruine ruis onderscheidt van wit of roze is de toonhoogte (of frequentie).

Witte ruis beschrijft geluid dat gelijkmatig over frequenties is verdeeld. Het bevat lage, midden- en hoge frequenties en klinkt als statische radio.

Witte ruis klinkt als statische radio.

Roze ruis heeft meer laag- en minder hoogfrequent geluid. Het is lager en dieper dan witte ruis, vergelijkbaar met gestage regenval.

Roze ruisgeluid klinkt als gestage regenval.

Bruine ruis bevat lagere frequenties dan zowel witte als roze ruis. Het klinkt dieper, vergelijkbaar met een ruisende rivier of een ruwe branding.

Bruin geluid klinkt als ruwe branding.

Waarom helpt geluid sommige mensen om te slapen?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf dan anderen. Dat omvat menselijke aanraking (zoals knuffels), sterke geuren, cafeïne, felle lichten of lawaai.

Dus de een kan een geluid rustgevend of ontspannend vinden, terwijl de ander het afleidend en vervelend vindt.

Verschillende theorieën kunnen verklaren waarom sommige mensen de voordelen van sonische tinten waarnemen.

1. Afleiding en ontspanning

Lawaai kan je omleiden en afleiden van overmatig piekeren of piekeren. Sommige onderzoeken tonen aan dat het luisteren naar muziek mensen helpt om mentaal te ontspannen, wat kan helpen om te slapen. Als uw gedachten echter zorgwekkend of sterk zijn, is lawaai alleen misschien niet voldoende om uw drukke geest af te leiden.

2. Geluidsmaskering

Onze hersenen blijven externe geluiden verwerken als we slapen en hard geluid kan ons wakker maken. Maar maskeren, door constant achtergrondgeluid, “verdwijnt” geïsoleerd hard geluid. In een rustige plattelandsstad klinkt hetzelfde autoalarm of blaffende hond veel luider en is de kans groter dat we wakker worden dan in een druk stadscentrum.

3. Klassieke conditionering

Klassieke conditionering is een manier van leren en kan verklaren hoe we tijdens de slaap op geluid reageren. Als geluid ontspannend is, kan het combineren van geluid met slaap het vermogen van de persoon om te vallen en in slaap te blijven verbeteren. Op deze manier is geluid een versterkte stimulans voor een goede nachtrust. Als geluid hinderlijk is, zal het de slaap belemmeren en een versterkende stimulans zijn voor onderbroken slaap.

4. Auditieve stimulatie

Auditieve stimulatie is niet specifiek voor roze, witte of bruine ruis. Dit houdt in dat laagfrequente tonen worden gespeeld in een poging om bepaalde slaapstadia te “verhogen” (bijvoorbeeld “diepe” slaap), misschien om de slaapkwaliteit te verbeteren.Lees meer: ​​​​Wat de nap-apps je echt kunnen vertellen over je slaap


Dus, heeft TikTok gelijk? Werkt bruin geluid?

Onderzoekers hebben de impact van bruin geluid op de slaap niet specifiek onderzocht. Er is echter beperkte wetenschap over de impact van witte of roze ruis.

Sommige onderzoeken suggereren dat witte en roze ruis ons helpt sneller in slaap te vallen en de slaapkwaliteit verbetert, maar de kwaliteit van de wetenschap is laag.

Auditieve stimulatie kan het geheugen verbeteren bij jonge gezonde mensen. Auditieve stimulatie met roze ruis kan de langzame slaap (diepe slaap) bij oudere mensen verhogen.

Er zijn maar weinig onderzoeken die rechtstreeks hebben onderzocht hoe een verbeterde slaap met behulp van geluid de stemming en het functioneren overdag ten goede komt. Uiteindelijk zijn dit de voordelen die de meesten van ons zoeken bij een goede nachtrust.Lees meer: ​​Is het mogelijk om slaap in te halen? We vroegen het vijf experts


Wanneer moet u uw slaapproblemen laten controleren?

Als u aanhoudend moeite heeft met inslapen of doorslapen, te vroeg wakker wordt en zich overdag niet verfrist voelt, moeten uw problemen door een medische professional worden gecontroleerd. Uw huisarts kan een diagnose stellen, behandelingsopties geven en u indien nodig doorverwijzen voor behandeling.

Ontspanning en lawaai kunnen uw slaap verbeteren. Echter, evidence-based technieken, zoals cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, geleverd door een getrainde gezondheidsdeskundige, zijn over het algemeen vereist om de oorzaak van uw slaapproblemen aan te pakken.

Deze therapie vindt meestal plaats met een psycholoog, gedurende vier tot vijf sessies. Het gaat om het aanpakken van gedachten en gedrag rond slaap, kijken naar waarom slaapproblemen zich kunnen hebben ontwikkeld en hoe deze kunnen worden verbeterd.

Slaapproblemen op de juiste manier behandelen met evidence-based behandelingen en voordat ze zich ontwikkelen tot een chronisch probleem – niet vertrouwen op aanbevelingen op TikTok – zal uiteindelijk leiden tot een betere slaap op de lange termijn.


Als je je zorgen maakt over je slaap, zijn hier enkele geweldige online bronnen en factsheets van de Sleep Health Foundation.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in