Wat is bruine ruis? Kan deze nieuwste TikTok-trend je echt helpen slapen?

0
61


De nieuwste TikTok-trend laat ons luisteren naar bruine ruis. Volgens TikTok heeft dit meerdere voordelen, waaronder het helpen ontspannen en snel in een diepe slaap vallen.

Onvoldoende slaap krijgen en slapeloosheid komen vaak voor. Het is dus geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun slaap te verbeteren.

Maar kan bruin geluid helpen? Zo ja, hoe? En wat is bruin geluid eigenlijk?

Wat is bruine ruis? Is het als witte ruis?

Bruine ruis, de bekendere witte ruis en zelfs roze ruis zijn voorbeelden van sonische tinten. Dit zijn “constante” geluiden met minimale geluidsvariatie – hoge, lage en veranderende snelheden – vergeleken met geluiden zoals muziek of iemand die hardop voorleest.

Wat bruine ruis onderscheidt van wit of roze is de toonhoogte (of frequentie).

Witte ruis beschrijft geluid dat gelijkmatig over frequenties is verdeeld. Het bevat lage, midden- en hoge frequenties en klinkt als statische radio.

Roze ruis heeft meer laag- en minder hoogfrequent geluid. Het is lager en dieper dan witte ruis, vergelijkbaar met gestage regenval.

Bruine ruis bevat lagere frequenties dan zowel witte als roze ruis. Het klinkt dieper, vergelijkbaar met een ruisende rivier of een ruwe branding.

Waarom helpt lawaai sommige mensen om te slapen?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf dan anderen. Dat omvat menselijke aanraking (zoals knuffels), sterke geuren, cafeïne, felle lichten of lawaai.

Dus de een kan een geluid rustgevend of ontspannend vinden, terwijl de ander het afleidend en vervelend vindt.

Verschillende theorieën kunnen verklaren waarom sommige mensen de voordelen van sonische tinten waarnemen.

1. Afleiding en ontspanning

Lawaai kan je omleiden en afleiden van overmatig piekeren of piekeren. Sommige onderzoeken tonen aan dat het luisteren naar muziek mensen helpt om mentaal te ontspannen, wat kan helpen om te slapen. Als uw gedachten echter zorgwekkend of sterk zijn, is lawaai alleen misschien niet voldoende om uw drukke geest af te leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in