Wat is body-checking en waarom is het overal op TikTok?

0
83


Trends die een hyperfocus op ons lichaam aanmoedigen, veroorzaken, niet verwonderlijk, meer schade dan goed

De afgelopen week heeft mijn FYP me TikTok na TikTok gegeven van meisjes in wijde t-shirts en trainingsbroeken die voor de camera staan ​​en hun kleren strak trekken om zandloperfiguren te onthullen. De trend heeft al geleid tot een anti-vet-shaming spelingmaar het is gewoon een druppel in de oceaan van trends die hyperfocus aanmoedigen op zijprofielen, rugprofielen, kaaklijnen en elk ander lichaamsattribuut waar u anders niet over zou hebben nagedacht.

Lichaamscontrole is het zoeken naar informatie over uw lichaam: uw gewicht, hoe kleding past, hoe het er vanuit verschillende hoeken uitziet. Offline kan dit in de vorm van frequent wegen op de weegschaal of constante spiegelcontrole. Het opmerken van je lichaam is niet inherent schadelijk. Echter, met velen van ons die al hyperbewust zijn van hoe ons lichaam in de wereld bestaat, en onder enorme druk voor ons lichaam om aan bepaalde criteria te voldoen, kan wat misschien begint als het onschuldig controleren van je reflectie, zich ontwikkelen tot meer obsessieve en opdringerige gedachten en gedragingen .

“Als we offline body checken, zijn het de elementen van ons lichaam waar we een hekel aan hebben waar we normaal gesproken op focussen”, legt psycholoog en coach voor voedselvrijheid uit Dr. Lara Zibarras. “Uiteindelijk resulteert dit in een vertekend beeld van ons lichaam. Het is deze vervormde waarneming, samen met voortdurende negatieve gedachten over ons lichaam, die veel mentale capaciteit in beslag nemen, wat een negatieve invloed heeft op ons vermogen om ons te concentreren of helder te denken.”

Online manifesteert lichaamscontrole zich op talloze manieren en nieuwe trends duiken op als een mep. De hashtag #jawlinecheck op TikTok heeft 327,9 miljoen views, #smallwaist heeft 709,7 miljoen keer bekeken en #zijprofiel staat op 1,2 miljard views. Trends als deze houden een intense focus op fysieke verschijning in stand en vaak is het enige doel om een ​​bepaald kenmerk te ‘flexen’. Andere trends op het gebied van body-checking nemen de vorm aan van fixatie of vergelijking van gewicht en aantal. Naast de miljoenen weergaven, is het commentaargedeelte reden tot ongerustheid met gebruikers die vaak opmerkingen plaatsen als “Ik heb geen honger meer” of “het diner overslaan”.

In 2019 begon CJ de verschuiving op haar TikTok FYP op te merken van meme- en anime-gerelateerde inhoud naar op influencers gebaseerde video’s. “Toen begon ik steeds meer lichaamstrends en gelaatstrekken op te merken, zoals een schattige neus of een bepaalde cupidoboog op je lip”, zegt ze. Opgegroeid met een ongezonde perceptie van haar lichaam, wilde CJ zich niet medeplichtig voelen aan het bijdragen aan het negatieve lichaamsbeeld van andere mensen. “Ik zou een video starten om deel te nemen aan bepaalde trends en dan zeggen, dit voelt vies”, zegt ze. “Het voelt alsof ik mijn lichaam aan het checken ben. Het was ongemakkelijk voor mij om te navigeren. Ik wilde de trend doen, maar ik wilde niet bodychecken.”

Gebruikers van Tumblr in de vroege jaren 2000 zullen zich waarschijnlijk de verheerlijking van eetstoornis, de prevalentie van pro-anorexia inhoud en fixaties op dijbeenopeningen en prominente sleutelbeenderen. Trends zoals de A4 uitdaging en de iPhone 6 knie-uitdaging in 2016 en 2020 Oortelefoon Taille uitdaging suggereren dat de mentaliteit in het volgende decennium niet veel is gevorderd.

TikTok lijkt niet anders te zijn. In 2020 was de app bekritiseerd vanwege wijdverbreide pro-ana-inhoud en terwijl het platform een verbod uitgevaardigd in februari is de inhoud vaak nog in het zicht verborgen. Macy, een 19-jarige studente, begon body-checking-inhoud op haar FYP te zien nadat ze online had gedeeld dat ze aan het herstellen was van anorexia. “Ik heb het gevoel dat het algoritme het herstel van de eetstoornis zag en dacht dat de inhoud van de eetstoornis goed zou zijn om met mij te delen”, zegt ze. “Het was erg verraderlijk.”


Jongeren brengen meer tijd online door dan ooit tevoren en met eetstoornissen in opkomst in de afgelopen jaren en de NHS-behandeling recordnummers, is het moeilijk om de correlatie te negeren. “Hoewel het niet waarschijnlijk is dat iemand een eetstoornis ontwikkelt door alleen online video’s voor lichaamscontrole te bekijken, weten we van de mensen die we ondersteunen dat het een bestaande eetstoornis kan verergeren”, zegt Martha Williams, senior klinisch adviescoördinator van Beat.

Dr Zibarras gelooft op dezelfde manier in de negatieve impact van bodychecking. “Zelfkritische body-checking en de daaruit voortvloeiende gedachten en gevoelens kunnen een beetje een vicieuze cirkel worden: onze vervormde perceptie van ons lichaam leidt tot meer body-checking”, legt ze uit. “Omdat het gedrag vaak wordt gebruikt als een manier om gewicht of grootte te beheersen, kan elke waargenomen mislukking, bijvoorbeeld een verandering in vorm of grootte, leiden tot een verlaagd humeur, een laag zelfbeeld en zelfs meer ontevredenheid over het lichaam en zelfkritische gedachten , wat vervolgens leidt tot meer lichaamscontrole en zo gaat de cyclus door.”

Het is bemoedigend dat er vaak een terugslag is tegen dit soort body-checking-trends. Veel gebruikers verzetten zich tegen de #hipwalkchallenge van 2021, waarbij mensen pronkten met hun taille en heupen door hun telefoon op hun middenrif te laten vallen en op het ritme van de muziek te lopen. “Waarom zijn de helft van de trends hier gewoon regelrechte lichaamscontroles die magere/aantrekkelijke lichamen verheerlijken die normale shit doen”, schreef CJ in een video- dat heeft meer dan 28k likes en 225k views.

Jordana, 19, uit Australië, noemt dit soort inhoud ook op haar pagina. Na het bekijken van een TikTok-video die haar herinnerde aan haar “worsteling met eten en dingen die ik zou doen om af te vallen”, plaatste ze een duet-reactie om, zoals ze schreef in het bijschrift, eraan te herinneren dat “iedereen die een maaltijd heeft gemist, de weegschaal heeft gecontroleerd of voelde me onzeker na het zien van deze TikTok die je vanavond verdient te eten.”


TikTok heeft zich ingespannen om inhoud die eetstoornissen promoot te verbergen en te verwijderen, en werkt samen met de National Eating Disorder Association om schadelijke inhoud te beteugelen. Bepaalde tags, zoals anorexia, boulimia en thinspo, worden ontvangen met ondersteuningsbronnen en een hotline voor de National Eating Disorder Association. Het is echter duidelijk dat dit verre van onfeilbaar is, zelfs niet voor degenen die dergelijke inhoud actief vermijden, en er zijn meer regels nodig om individuen te beschermen.

“Het is belangrijk om te onthouden dat video’s over lichaamscontrole en pro-eetstoornis kunnen worden gemaakt door mensen die zich niet goed voelen met een eetstoornis, en daarom is het van cruciaal belang dat sociale-mediaplatforms hun gemeenschap de weg wijzen naar kwaliteitsondersteuning”, zegt Williams. Hoewel de bedoeling van veel body-checking-trends misschien onschadelijk is, versterkt elke trend die gericht is op het lichaam van mensen alleen maar de hyperfocus die de samenleving al op ons uiterlijk legt. In plaats van simpelweg te mogen bestaan, dwingen sociale media ons om te onderzoeken en te obsederen over hoe ons lichaam zowel online als offline aan de wereld verschijnt.

Als je je zorgen maakt over je eigen gezondheid of die van iemand anders, kun je contact opnemen met Beat, de liefdadigheidsinstelling voor eetstoornissen in het VK, op 0808 801 0677 of beatatingdisorders.org.ukLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in