donderdag, februari 22, 2024
Home News Wat is BeReal en waarom proberen TikTok, Instagram het te kopiëren?

Wat is BeReal en waarom proberen TikTok, Instagram het te kopiëren?

0
105


Een twee jaar oude Franse app voor het delen van foto’s verdient de hoogste vorm van vleierij van de sociale media-titanen van Big Tech: imitatie.

BeReal, dat gebruikers één keer per dag vraagt ​​om snel een foto te maken en te delen, waar ze zich ook bevinden, overtreft app-grafieken met een sociale-media-ervaring die prioriteit geeft aan spontane connecties boven beeldbewuste curatie. De app gebruikt tegelijkertijd de camera’s aan de voor- en achterkant van je telefoon, wat resulteert in een post die een openhartige selfie over een afbeelding van wat er voor je staat, overlapt.

Het inspireert ook copycats. Deze week werd TikTok het nieuwste grote platform om te reageren op de golf van BeReal, met de aankondiging van een nieuwe functie genaamd TikTok Now, waarmee gebruikers dagelijks worden gevraagd om geïmproviseerde foto’s of korte video’s te delen, met behulp van de camera’s aan de voor- en achterzijde van de telefoon. De verhuizing komt omdat Instagram heeft bevestigd dat het aan een vergelijkbare functie werkt, IG Candid Challenges genaamd, en weken nadat Snapchat zijn eigen dual-camera-modus debuteerde.

Het succes van BeReal laat zien dat gebruikers van sociale media behoefte hebben aan meer authentieke, intieme vormen van expressie, en laat zien dat Davids een sector die wordt gedomineerd door wereldwijde Goliaths nog steeds kan opschudden. Tegelijkertijd onderstreept het gedrang van die Goliaths om kernfuncties te kopiëren van een app die niet eens een manier heeft om geld te verdienen, maar onderstreept de zware strijd die nieuwkomers moeten ondergaan om te overleven.

“De angst van de gevestigde exploitanten is dat dit de volgende TikTok wordt”, zegt Mark Shmulik, een analist voor Bernstein die internetplatforms dekt. “Dus ze hebben allemaal geprobeerd om hun eigen versie te lanceren” in de hoop een concurrent af te leiden voordat het mainstream wordt.

Analyse: waarom iedereen op TikTok wil lijken

Buzzy nieuwe sociale apps zijn niet ongewoon; velen houden het niet vol. Maar de snelheid van de beklimming van BeReal in de afgelopen maanden plaatst het in select gezelschap.

BeReal, gelanceerd in januari 2020 door de Franse oprichter Alexis Barreyat, een voormalige GoPro-medewerker, ging niet meteen van de grond en verzamelde slechts 2 miljoen downloads in de eerste twee jaar, voornamelijk onder Franse gebruikers, volgens het analysebedrijf Apptopia, dat statistische modellen gebruikt om de populariteit van apps te schatten. Dit jaar is het echter gestegen tot zo’n 56 miljoen downloads, waarbij de Verenigde Staten de belangrijkste markt wordt. De iOS-app werd in augustus alleen al naar schatting 11 miljoen keer gedownload, waarmee het volgens Apptopia de meest gedownloade app voor niet-games ter wereld is voor die maand.

Dat ‘hockeystick’-groeitraject is vergelijkbaar met Snapchat in 2011 en Clubhouse in 2020, zei Apptopia-vicepresident Adam Blacker.

Instagram heeft de kenmerkende Verhalen-functie van Snapchat gekopieerd nadat Snap weigerde te verkopen aan moederbedrijf Facebook, maar Snapchat bleef innoveren en groeien. Daarentegen verloor Clubhouse, de sociale audio-app die een sensatie werd tijdens pandemische lockdowns, zijn momentum toen de coronavirusbeperkingen versoepelden en grotere rivalen, waaronder Twitter, soortgelijke functies uitrolden.

Net als Snapchat daarvoor presenteert BeReal zichzelf als een verfrissend alternatief voor de grote sociale mediaplatforms, met hun verslavende feeds, gepolijste inhoud en professionele influencers.

Tieners houden nog steeds van Snapchat. Maar het bedrijf heeft moeite om volwassen te worden.

Gebruikers ontvangen één keer per dag een melding op hun telefoon, op een onvoorspelbaar tijdstip dat door de app wordt gekozen, om hen te informeren dat het “Time to BeReal” is. Ze hebben dan slechts twee minuten om een ​​foto te maken, waarop het uitzicht te zien is van zowel de camera’s aan de voorkant als aan de achterkant van hun telefoon. Late posts en herkansingen zijn toegestaan, maar worden afgekeurd; hoewel de app geen populariteitsstatistieken weergeeft, zoals vrienden of vind-ik-leuks, laat het je vrienden wel zien hoe laat je post was en hoe vaak je de foto opnieuw hebt gemaakt.

De foto’s die het resultaat zijn, zijn, vergeleken met een typische Instagram-feed, agressief alledaags. Veel laten onverzorgde gebruikers zien die koken, autorijden, achter hun computer werken, of gewoon in bed liggen kijkend naar hun telefoons. Critici hebben de app bespot als “saai”; de verdedigers zeggen dat dat precies het punt is.

“Ze hebben zeker de bliksem in een fles opgevangen met een idee”, zei Shmulik, de Bernstein-analist, over BeReal. Nu komt het moeilijkste: blijven groeien te midden van hevige concurrentie van veel grotere platforms, die vergelijkbare functies kunnen bieden aan bestaande gebruikersgroepen die BeReal in omvang in de schaduw stellen.

De meeste functies van BeReal lijken relatief eenvoudig te dupliceren, merkte Shmulik op. Dus als zijn aantrekkingskracht vooral ligt in het slimme en leuke productontwerp, kan de app moeite hebben om grotere rivalen af ​​te weren.

TikTok Now lijkt bijna een kloon van BeReal en kopieert zowel de modus met twee camera’s als het idee om iedereen te vragen elke dag tegelijkertijd een foto te maken. Instagram heeft Candid Challenges niet gelanceerd, maar screenshots die door een ontwikkelaar zijn gespot, suggereren dat het ook erg op BeReal zal werken. Snapchat nam ondertussen het idee met twee camera’s over, maar niet de dagelijkse prompt.

Op donderdag, de dag waarop TikTok TikTok Now aankondigde, BeReal plaatste de “ogen” emoji op zijn Twitter-account. TikTok en Instagram weigerden allebei commentaar te geven op dit verhaal.

Terwijl de standaardweergave van BeReal alleen de berichten van uw vrienden toont, kunt u op een tabblad ‘Ontdekking’ de recente openbare BeReals van gebruikers over de hele wereld bekijken. In tegenstelling tot TikTok’s “For You”-pagina, wiens geroemde personalisatie-algoritme je feed vult met de video’s die je waarschijnlijk verslaafd zullen houden, doet BeReal geen moeite om populaire of relevante berichten naar voren te halen. Als u er doorheen bladert, stelt u gerust dat de mensen in Noorwegen, Kroatië en de Canarische Eilanden een alledaags leven leiden dat net zo onopvallend is als het uwe.

BeReal weigerde commentaar te geven op dit verhaal. In een factsheet voor de media zegt het bedrijf dat het zijn filosofie is om “een openhartige en leuke plek te creëren waar mensen hun leven kunnen delen met vrienden.” Het voegt eraan toe: “We willen een alternatief voor verslavende sociale netwerken die sociale vergelijking voeden en het leven uitbeelden met als doel invloed te vergaren.”

Social media app BeReal belooft realiteit. Met eten is dat niet eenvoudig.

TikTok, dat eigendom is van het Chinese moederbedrijf ByteDance, groeide deels door veel geld uit te geven aan advertenties voor zijn app op rivaliserende platforms, waaronder Instagram en Snapchat. BeReal heeft geld ingezameld bij grote durfkapitaalbedrijven, maar tot nu toe lijkt het meer via mond-tot-mondreclame te groeien, mede dankzij een ‘ambassadeursprogramma’ dat erop gericht is de groei op universiteitscampussen te stimuleren.

Als teken van de groeiende interesse in BeReal, werd een populair Twitter-account dat voorheen bekend stond als “Songs that go hard” op 8 september omgedoopt tot “Beste BeReals‘, twitteren grappige of verrassende BeReal-berichten van openbare accounts. Binnen vier dagen is het aantal volgers van het account meer dan verdubbeld, van 125.000 naar 325.000, volgens de eigenaar van het account, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Vrijdag vroeg een fan zanger Harry Styles om haar BeReal mee te nemen tijdens zijn concert in Madison Square Garden. Hij gehoorzaamde en video’s en foto’s van de ontmoeting gingen viraal op andere sociale platforms, maar niet op BeReal zelf, dat geen mechanisme heeft om populaire inhoud te versterken.

Er is één aspect van BeReal dat Big Tech niet kan repliceren: geen deel uitmaken van Big Tech (althans nog niet). Als mensen het echt gebruiken als een tegengif voor de verslavende werking van TikTok, de onpersoonlijkheid van Facebook of de prestatiedruk van Instagram, kan het toch blijvende kracht hebben. Misschien zal het zelfs lang genoeg leven om zichzelf een van de gevestigde exploitanten te zien worden, klauterend om de volgende populaire app te kopiëren.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in