Wat betekent ‘neplichaam’ op TikTok?

0
112


Uitleg over de censuurgedreven TikTok-trend.

Als je op mij lijkt (of gewoon jonger bent dan 30), is scrollen op TikTok een essentieel onderdeel van je ontspanningsroutine. Wanneer ik mezelf een moment gun om op adem te komen na een lange dag of het slapen uitstellen, bevind ik me vaak in een For You Page-wormgat.

Ik zit meer op TikTok dan ik zou willen toegeven. En met het snel veranderende, trendgedreven karakter van de app, is het geen schok als er vreemde slang op mijn feed verschijnt. Meestal schrik ik er niet van – ik ga door met mijn vlotte hersenspinsel – maar een van TikTok’s nieuwste zinnen wekte mijn nieuwsgierigheid. De boosdoener? ‘Neplichaam’.


Ga voor meer tot nadenken stemmende inhoud door naar ons gedeelte Leven.


‘Fake body’ is vaak te zien geweest op mijn For You-pagina, vaak bij video’s van vrouwen die dansen, poseren of dorstvallen plaatsen. In deze video’s dragen de vrouwen outfits variërend van alleen een bikini tot een crop-top en een broek met lage taille. Er is vaak op zijn minst wat skin te zien, maar dit varieert van gebruiker tot gebruiker.

Er zijn veel elementen van TikTok die ik niet begrijp (en dat wil ik graag zo houden), maar ik was geïntrigeerd door wat ‘neplichaam’ precies betekende. Was het een nieuwe lichaamspositieve beweging die we zouden moeten kennen of is het een manier om te markeren dat de maker cosmetische of plastische chirurgie heeft ondergaan?

Kira Sweet, een Australische maker van TikTok-content, zegt dat het geen van beide is. “Het is eigenlijk een manier waarop makers het janky TikTok-algoritme bestrijden omdat ze dorstvallen willen plaatsen”, legt Kira uit. “Mensen zullen ‘neplichaam’ op hun berichten plaatsen om dat algoritme te bestrijden, zodat hun video’s niet worden verwijderd.”

‘Neplichaam’ wordt meestal in hoofdletters geschreven, met aan weerszijden een waarschuwingsemoji bij de tekst. Hoewel het meestal in het bijschrift van de maker staat, is het ook te zien in de hashtags van de video of in-videotekst. “Mensen willen niet dat hun video’s worden verwijderd [but] ze willen dorstvallen plaatsen”, zegt Kira.

Het inhoudsmoderatiemodel van TikTok verwijdert automatisch inhoud als het enige vorm van naaktheid waarneemt. Maar als ik op TikTok heb gescrolld en de waarschuwing ‘neplichaam’ tegenkom, is er nooit naaktheid. Natuurlijk, er is altijd een bepaald niveau van skin zichtbaar, maar het is nooit iets dat de communityrichtlijnen van TikTok zou schenden.

“Er wordt elke dag zoveel content op TikTok geplaatst. Het is onmogelijk dat ze mensen elke video individueel laten monitoren en handmatig controleren of iets het waard is om verwijderd te worden of niet”, legt Kira uit.

TikTok gebruikt kunstmatige intelligentie om het platform te modereren voor schendingen van zijn richtlijnen en regels. Als de algoritmen die video’s monitoren een hoog niveau van geopenbaarde huid detecteren, wordt dit als naaktheid gezien en wordt de video verwijderd. Het is echter niet altijd nauwkeurig.

Een van de redenen waarom de richtlijnen van TikTok zo streng zijn, is vanwege het grote aantal minderjarigen dat het platform wereldwijd gebruikt. Een recent Digitaal Australië Uit het rapport bleek dat 32 procent van de Australiërs van 16 tot 64 jaar momenteel op TikTok zat, en het aantal groeide alleen maar.

Jongere mensen bootsen vaak na wat de generatie boven hen doet, dus het is niet ongebruikelijk dat ze willen kopiëren wat ze online plaatsen. Maar hoewel dorstvallen relatief ongevaarlijk zijn voor volwassenen, kunnen ze behoorlijk gevaarlijk zijn voor minderjarigen.

Kira geeft toe dat ze, toen ze minderjarig was in de app, de trends volgde van wat oudere makers van inhoud plaatsten. “TikTok is een app die draait om het volgen van trends en wat er op dit moment populair is”, zegt ze. “Als minderjarigen zien dat makers miljoenen views krijgen door zichzelf in een bikini te posten, zullen ze daar ook op willen springen, wat natuurlijk behoorlijk onveilig is.”

Door hun video’s te labelen met ‘neplichaam’, proberen makers van inhoud voor volwassenen de kunstmatige intelligentie te misleiden en beweren dat hun vaak schaars geklede lichamen niet echt zijn. Hoewel deze poging om het strikte controlesysteem van TikTok te omzeilen niet onfeilbaar is, hebben sommige makers van inhoud gezegd dat het heeft geholpen te voorkomen dat hun video’s worden verwijderd.

Kira vertelt me ​​dat ze in het verleden werd ontmoedigd om video’s op het platform te plaatsen, waarbij haar uploads zonder reden werden verwijderd. “Ik zie dat veel makers super gefrustreerd raken en dat zal hen ertoe brengen andere platforms zoals YouTube te gebruiken … [platforms that] hebben hun algoritmen al bedacht.”

Het is duidelijk een goede zaak dat TikTok zijn best doet om minderjarigen te beschermen tegen enge mensen in de app. Omdat het zo’n moeilijk platform is om te controleren, is het voor TikTok beter om strengere richtlijnen te hebben in plaats van lossere regels waardoor minderjarigen onveilige inhoud kunnen maken.

Maar het betekent niet dat gebruikers die video’s ten onrechte hebben verwijderd, niet geïrriteerd kunnen raken. “Als de dingen die worden verwijderd niet schadelijk zijn voor minderjarigen en geen naaktheid van volwassenen zijn, wordt dat gewoon gezien als een fout van de app”, zegt Kira. “Het is een soort onmogelijke situatie.”

Terwijl TikTok uitzoekt hoe het zijn inhoudsmoderatiesystemen kan verbeteren, moet je weten dat de lichamen die je ziet inderdaad echt zijn en dat de ‘neplichaam’-trend niets met jou te maken heeft (tenzij je een maker van inhoud bent).

Ga hier voor meer informatie over het navigeren door TikTok-trends.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in