Was dit het eerste influencer-marketingbureau op TikTok?

0
14


The Drum praat bij met Alessandro Bogliari, mede-oprichter en chief executive bij The Influencer Marketing Factory – een bureau dat misschien, zegt hij, een van de eersten was die aan TikTok werkte.

Op sociale media pauzeren we zelden om aan de rozen te ruiken. Niet in de laatste plaats op TikTok, waar elke dag een nieuwe trend arriveert, een nieuwe ster creëert en die van gisteren wegvaagt.

In dit landschap kan de geschiedenis moeilijk door de mist heen te zien zijn – inclusief welke trend of idee waar vandaan kwam. Dus hoewel er nu een complexe en volwassen merkomgeving op de app bestaat (met mogelijkheden voor platformpartnerschappen, gesponsorde inhoud, shoppable media, livestreams en een schat aan influencer-tactieken), is het bijna onmogelijk om uit te maken wie er het eerst was.

Maar één sociaal bureau – The Influencer Marketing Agency – denkt dat het een van de eersten was die aan de app ging werken. Als we gaan zitten met mede-oprichter en chief executive Alessandro Bogliari, is hij duidelijk in deze bewering: “We waren een van de eerste bureaus ter wereld die begon met het aanbieden van TikTok influencer-marketing.”

De ‘omgekeerde trechter’

The Influencer Marketing Factory werd opgericht in 2018, hetzelfde jaar dat TikTok in zijn huidige vorm opkwam, toen een bestaande versie van de app fuseerde met een andere Chinese korte video-app die al populair was bij jongere tieners, genaamd Musical.ly.

Bogliari zegt dat hij een fan was geweest van Vine, een andere app in de ruimte die vorig jaar door Twitter was opgekocht en gesloten, en hij had zijn oog laten vallen op “een nieuwe plek om te experimenteren met korte-form media .” Musical.ly was tot de fusie “helemaal geen coole plek”, maar na de fusie deed TikTok zich al snel gelden als een interessantere propositie met “een andere laag complexiteit” vergeleken met Vine. Terwijl Vine indrukwekkende individuele creaties liet zien, wezen de ambities van TikTok altijd op meer sociale creativiteit, met de nadruk op duetten, remixen en trends. Het resultaat is een “domino-effect van oneindige mogelijkheden voor video’s.”

“Wat TikTok fantastisch maakte, was de omgekeerde trechter”, zegt Bogliari. “Op Instagram, YouTube, al die andere sociale media heb je 1 miljoen volgers en misschien ziet 1% tot 3% je posts. TikTok deed het tegenovergestelde: je kunt 10.000 volgers hebben, maar gezien worden door 1 miljoen mensen. Dat was de revolutie.”

Vooral in het begin was die omgekeerde trechter een droom voor iedereen in het influencer-marketingspel met de kennis om veelbelovend werk en makers te spotten voordat ze ‘ontploften’. Nu zijn er meer rigide prijzen en voorwaarden voor betrokkenheid vastgesteld, maar toen, “zeker, je zou iemand kunnen gebruiken die meer heeft” [followers]maar als ze creatief genoeg zijn en mensen er dol op zijn, komt het op de voorpagina, dus het prijsmodel was heel anders.”

Door vroeg in de ruimte aan te komen, kon het bureau vroeg verkennend werk oppikken van merken die de populariteit van het platform begonnen op te merken. Vroege klanten waren natuurlijk muziekuitgevers (waaronder Sony, Universal en Warner) die met hun eigen liedjes wilden profiteren van (destijds) grotendeels organische danstrends. Hun instructies waren verkennend, zegt Bogliari: “Kunnen we het uitproberen en kijken of het ons iets oplevert?”

Ook aan de kant van de maker moesten de normen nog worden vastgesteld. “We gaven mensen zo’n $ 100 en ze waren blij omdat niemand er veel geld aan verdiende”, zegt Bogliari. “Het was nog steeds een spel voor de meesten van hen.”

‘Hoe groter het bureau, hoe minder ze weten’

Het is grotendeels te danken aan deze vroege adoptie van TikTok dat The Influencer Marketing Factory tijdens de Covid-19-pandemie kon groeien, ondanks dat het ongeveer een jaar in de handel was. Succes in de nieuwe onderneming, zegt Bogliari, was niet optioneel: “Het was de enige manier. Er was geen plan B – ik heb geen familie of vrienden in de VS.”

Bogliari, samen met oude zakenpartner Nicla Bartoli (nu vice-president verkoop), richtte het bedrijf op in Miami voordat hij naar zijn huidige huis in Manhattan verhuisde. Die reis was niet ongecompliceerd. Bogliari’s eerste ondernemende onderneming op 18-jarige leeftijd was een lokale gidswebsite in zijn geboorteland Milaan, die, zegt hij, 20 mensen bezig hield op zijn hoogtepunt, maar hem “geen cent” opleverde omdat hij “niet wist hoe hij geld moest verdienen”.

Later verhuisde hij naar Kopenhagen, gelokt door de belofte van gratis collegegeld voor een master’s degree, waar zijn marketinginteresses voor influencers een hoogtepunt bereikten met een scriptie over een geprobeerde tool die openbare informatie zou schrapen om aan te geven hoeveel een influencer zou moeten worden betaald. Voordat hij naar Milaan verhuisde (omdat het ‘het tegenovergestelde van Kopenhagen’ was), sloot hij zich aan bij de ‘growth hacking-scene’, waarbij hij strategische influencer-marketingtactieken gebruikte voor kleinere merken die ‘niet zomaar op Google Ads konden gaan en er $ 1 miljoen op konden gooien, maar wilde toch bovenaan Google staan.”

Na nooit externe investeringen te hebben aangetrokken en nu 50 mensen in dienst te hebben in een “achtcijferige” operatie, blijft die hack- en hossel-mentaliteit duidelijk bestaan. Als we Bogliari vragen of de komst van grotere bureaus in ruimtes als TikTok hem nerveus maakt, neemt hij geen blad voor de mond. “Hoe groter het bureau, hoe minder ze weten”, zegt hij. “Ze doen geen TikTok, ze doen geen Instagram-video’s, ze doen geen YouTube-shorts. Waarom? Omdat ze de kennis niet hebben en ze trager zijn qua uitvoering… Wij zien onze concurrenten als kleinere bureaus die met veel energie en wellicht goedkopere prijzen de markt willen betreden. Dat is wat er gebeurt. We zijn niet bang voor de groten; veel van de groten gebruiken kleinere bureaus om het werk toch te doen. Dat zijn dus niet onze concurrenten.”

Het is echter niet verwonderlijk dat Bogliari zijn ogen gericht houdt op waar de industrie naartoe gaat. “Ik kijk naar livestream-shopping en social commerce, te beginnen met wat er gebeurt in China, Thailand, Japan en Indonesië. Ik bestudeer die markt nu drie jaar. Hoe kunnen we naar het volgende niveau gaan? Natuurlijk kun je meer verkopen. Maar ik wil een van de eersten worden die iets nieuws aanbiedt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in