Warner Music klaagt Bang Energy aan om TikTok-advertenties

0
71


Na gerechtelijke uitspraken dat Bang Energy muziek heeft gestolen van Universal Music Group en Sony Music voor advertenties op TikTok, komt Warner Music Group (WMG) nu in actie – waarbij de drankmaker wordt beschuldigd van het gebruik van tracks van Cardi B, Dua Lipa, Jack Harlow , Lizzo en meer zonder toestemming.

In een rechtszaak die donderdag (15 september) werd aangespannen bij de federale rechtbank van Florida, beweert WMG dat Bang Energy de auteursrechten van het bedrijf op “enorme schaal” heeft geschonden door bijna 200 verschillende nummers in promotievideo’s op TikTok en Instagram te gebruiken zonder de juiste licenties.

De naar verluidt geschonden nummers bevatten ook nummers van Saweetie, Van Halen, Bruno Mars en vele andere artiesten en songwriters van Warner’s labels en uitgevers.

“Beklaagden hebben wereldwijde naamsbekendheid voor Bang en miljarden dollars aan verkopen gegenereerd door de alomtegenwoordigheid en effectiviteit van de inbreukmakende Bang-video’s, waarvan er vele miljoenen weergaven hebben gekregen”, schreef Warner. “Beklaagden bereikten dat succes door flagrante, opzettelijke en herhaalde inbreuk op het auteursrecht van inhoud die eigendom is van platenlabels en muziekuitgevers.”

De nieuwe zaak volgde op soortgelijke rechtszaken die door zowel Sony als UMG waren aangespannen. In juli won UMG een uitspraak dat Bang Energy haar auteursrecht had geschonden; vorige week won Sony eenzelfde soort uitspraak. Alles bij elkaar genomen, kunnen de twee beslissingen het drankenbedrijf mogelijk voor vele miljoenen dollars aan schadevergoeding opleveren.

De rechtszaken tegen Bang Energy, die nu zijn ingediend door alle drie de grote muziekbedrijven, benadrukken een belangrijk onderscheid: de ingrijpende muzieklicenties die zijn ondertekend door platforms zoals TikTok en Instagram, waarmee gebruikers fragmenten van auteursrechtelijk beschermde muziek in hun berichten kunnen opnemen, zijn niet van toepassing op commerciële inhoud geplaatst door merken. Bedrijven moeten afzonderlijke deals sluiten of in plaats daarvan generieke royaltyvrije tracks gebruiken.

In eerdere gevallen voerde Bang Energy aan dat het niet wist dat het geen auteursrechtelijk beschermde muziek in zijn video’s mocht gebruiken. De advocaten noemden het feit dat TikTok en Instagram het gebruikers gemakkelijk maken om elk nummer in een video te trekken, en beweerden zelfs in het geval van Sony dat een TikTok-vertegenwoordiger hen vertelde dat ze het konden doen.

“Toen Bang Energy video’s op TikTok plaatste, werd er niet gewaarschuwd dat de nummers die TikTok aanleverde niet konden worden gebruikt in video’s die door bedrijven werden gepost”, schreven de advocaten van het bedrijf eerder deze zomer in reactie op de rechtszaak van Sony. “Energie gebruikte TikTok zoals het bedoeld was en plaatste video’s met de muziek die TikTok aanleverde.”

Maar Rechter William P. Dimitrouleas heeft dat argument in beide eerdere gevallen verworpen – in wezen beide keren geoordeeld dat het er niet toe deed waartoe Bang Energy meende te mogen doen.

In de klacht van vorige week – ingediend met het ongebruikelijke voordeel van meerdere recente uitspraken in bijna identieke gevallen – leek Warner van plan om dat argument vanaf het begin af te wenden.

“De inbreuk van de beklaagden was duidelijk opzettelijk”, schreven de advocaten van Warner. “Onder andere op de social media platforms waarop de inbreukmakende Bang Videos zijn geplaatst staat uitdrukkelijk dat gebruikers geen recht hebben op inbreuk op muziek, met name in verband met commerciële activiteiten.”

“Zelfs na ontvangst van WMG’s opheffingsbrief, plaatste Bang meerdere nieuwe Bang-video’s met dezelfde auteursrechtelijk beschermde muziekwerken die eerder waren geïdentificeerd”, voegde de klacht eraan toe.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in