Waarom TikTok overconsumptie is

0
21


U bent misschien bekend met de dopamine-hit die optreedt bij het doen van een nieuwe aankoop; de kick van het vinden van de perfecte ding dat zal je leven beter maken, je kast completer maken, of je humeur even verbeteren.

Goh, het voelt goed. Maar het is niet goed voor ons – of voor het milieu.

Overconsumptie is een hele manier van leven, aangezien onze social media-feeds gevuld zijn met influencers wier taak het is om ons dingen te verkopen die we niet nodig hebben voor problemen waarvan we niet wisten dat we ze hadden. Natuurlijk is het oké om jezelf af en toe te trakteren, en natuurlijk is het oké om materiële bezittingen te waarderen, maar onze cyclus van overconsumptie is niet duurzaam en het wordt tijd dat er een einde aan komt.

Overconsumptie vindt plaats wanneer aan onze vraag naar meer wordt voldaan met het vermogen om in een hoog tempo te produceren, en de eindeloze cyclus schaadt de planeet. Als onze koolstofemissies niet afkomstig zijn van de fabrieken waar we nieuwe producten kopen, dan zijn ze afkomstig van de brandstof die wordt gebruikt om onze pakketten te verzenden, of van het afval dat we met roekeloze overgave op stortplaatsen gooien (om eerlijk te zijn, onze emissies zijn waarschijnlijk afkomstig van al het bovenstaande).

En het probleem is uniek Amerikaans. Volgens Heal The Planet kost het in stand houden van de levensstijl van de gemiddelde Amerikaan 9,5 hectare energie, terwijl het wereldwijde gemiddelde 2,7 hectare is. Bovendien is de consumptie van goederen en diensten de afgelopen tien jaar met 28% toegenomen.

Of het nu een TikTok is die je vertelt waarom je een nieuwe trendy waterfles nodig hebt, een Instagram-verzameling van “dupes” van high-end modeartikelen die je kunt kopen op de 2-daagse bezorg-app die geen naam krijgt, of de verwarrende Explore-pagina van microtrends die op elkaar invouwen totdat er helemaal geen trendcycli meer zijn – onze winkelgewoonten hebben onze sociale ruimtes aangetast.

Nu Generatie Z neigt naar levensstijlen die kapitalisme en consumentisme verwerpen en duurzaamheid omarmen, worden we geïnspireerd door de jonge mensen die ons online “deinfluenceren”.

De deinfluencing-trend is er een waar we achter kunnen komen, aangezien TikTok-makers miljoenen weergaven verzamelen om producten aan de kaak te stellen die ze werden beïnvloed om te kopen, maar die ze nooit echt gebruikten.

Veel van deze video’s gaan over beautyproducten (blijkt dat je als Twitter-gebruiker geen 10 foundations nodig hebt @CambieArt zegt), trendy kledingstukken of huishoudelijke artikelen.

TikTok-gebruiker @sadgrlswag somt trendy product na trendy product op in haar video. “Ik ben hier om je te deïnspireren”, zegt ze rechtstreeks in de camera. “Koop de Dyson AirWrap niet. Krijg de toverstok van Charlotte Tilbury niet. Krijg de Stanley-beker niet. Koop geen boeken van Colleen Hoover. Koop de Airpods Pro Max niet.”

Het klinkt bijna als een mantra; iets om herhaaldelijk op te spelen als de drang om deel te nemen aan de cyclus van overconsumptie een beetje te veel wordt. Het doet ons denken aan een vergelijkbare trend waarbij beautyvloggers hun lege beautyproducten delen om te bewijzen dat ze er echt van genieten om ze te gebruiken.

Kun je je een wereld voorstellen waarin we alle dingen die we kopen daadwerkelijk gebruiken en alleen de dingen kopen waarvan we weten dat we ze gaan gebruiken?

Wat is deïnvloeden?

Deinfluencing is een nieuw fenomeen op sociale media waarbij gebruikers het tegenovergestelde van influencer-marketing proberen en het publiek ervan weerhouden een aankoop te doen die ze niet nodig hebben. Het doel is om overconsumptie te voorkomen en elkaar eraan te herinneren dat we bepaalde producten niet nodig hebben om waardevol te zijn of erbij te horen.

Deinfluencing komt allemaal neer op één concept: iets kopen zal je nooit een beter persoon, een duurzamer persoon of een meer afgerond persoon maken.

Er zijn zeker items die we kunnen willen en nodig hebben om ons leven gemakkelijker of aangenamer te maken, maar de realiteit is dat winkelen ons op geen enkele manier moreel superieur maakt, en we moeten echt stoppen met te doen alsof dat wel zo is.

Deinfluencing geeft ons een kijkje in een leven online waar we vrij zijn om kritische consumenten te zijn, weg te dwalen van de monoliet van trends, dupes en must-haves, in ruil voor een levensstijl die ons hopelijk wat meer gemoedsrust geeft (voor zowel de planeet als onze budgetten).

Hoe TikTok de trend van deinfluencing heeft overgenomen

TikTok’s #deinfluencing-tag is meer dan 65 miljoen keer bekeken, terwijl makers samenkomen om de nieuwste trends te demystificeren en kijkers omleiden om producten en aanbevelingen te vinden voor dingen die ze echt nodig hebben.

Elle Gray (@basicofcourse) heeft een handvol video’s over het onderwerp, die kijkers eraan herinnert dat “een t-shirt je leven niet zal veranderen”.

“Als algemene vuistregel denk ik niet dat je iets nodig hebt van iemand die op mij lijkt op TikTok en je vertelt dat iets waar je 30 seconden geleden nog niet van had gehoord, een absolute noodzaak is”, zegt ze.

"Iemand merkte op: 'Je hebt niet iets nodig dat een probleem oplost dat je nu niet had' en dat vind ik geweldig"
“Iemand zei: ‘Je hebt niets nodig dat een probleem oplost dat je nu niet had’ en dat vind ik geweldig”

Het bijschrift onder een van haar video’s moedigt kijkers aan om bewuster om te gaan met hun aankopen. Ze zegt dat het zelfs oké is om een ​​trendy item te willen, maar om er zeker van te zijn dat je het echt wilt (en niet alleen omdat TikTok zegt dat je dat zou moeten doen).

“Ik heb geen probleem met het promoten van dingen waar je echt van houdt… maar 2023 draait helemaal om het verlagen van het consumptiespel”, schrijft ze.

Gray is slechts een van de honderden makers die op weg zijn naar dit concept van deinfluencing. Gebruiker @hanayla werd iets persoonlijker in haar oproep om minder te consumeren door een verhaal te delen over haar vrijwilligerswerk met pleegjongeren. Ze vat een verhaal samen waarin ze een jonge vrouw die dakloos was meenam naar de winkel en haar vroeg om alles uit te zoeken wat ze maar wilde.

Meer geliefd of minder alleen in deze wereld
“Er is niets in deze winkel dat ik zou kunnen kopen waardoor ik me meer geliefd of minder alleen voel in deze wereld”

Hoewel ze het meisje hielp met het verzamelen van wat benodigdheden, wilde de jongere die Hannah hielp niets meer dan dat, en zei: “Er is niets in deze winkel dat ik zou kunnen kopen waardoor ik me meer geliefd of minder alleen zou voelen in deze wereld.”

We verdienen allemaal waardigheid en toegang tot de dingen die we nodig hebben in het leven, maar Hannah’s verhaal geeft een ander beeld van hoeveel van ons zijn beïnvloed om geld uit te geven en items te consumeren die we echt niet willen of nodig hebben.

Deinfluencing helpt ons om duurzamer te zijn

Er is een mantra die we graag in gedachten houden als het gaat om winkelen en duurzaamheid:

Het meest duurzame dat je kunt gebruiken, is wat je al hebt.

In het afvalvrije en milieuvriendelijke landschap zijn er talloze producten die u kunt kopen die beweren uw ecologische voetafdruk te verkleinen, u te helpen minder plastic voor eenmalig gebruik te gebruiken, en meer. Maar als je al een perfect werkende toiletborstel hebt, hoef je er echt geen te kopen met een bamboe handvat.

Natuurlijk, als je je wasmiddel op hebt en een duurzamere optie wilt kopen, of als je tandenborstel op zijn laatste benen loopt en het tijd is om te investeren in een milieuvriendelijkere ruil, doe het dan! Maar deinfluencing helpt ons na te denken over waar en hoe we winkelen – en hoe we bewuster kunnen zijn van wat we echt nodig hebben.

Door op te gebruiken wat we al hebben, tweedehands te kopen, te lenen van een vriend of zelfs een product te huren dat we niet vaak zullen gebruiken, kunnen we ons verbruik drastisch verminderen – en daarmee ons afval, onze uitstoot en onze negatieve impact op de planeet. wij bellen naar huis.

Hoe jezelf te deïnspireren:

Hoewel TikTok vol staat met geweldige video’s om je aan te moedigen je te laten afleiden van de eindeloze stroom producten die je blijkbaar nodig hebt, weten we dat de conditionering van overconsumptie elke keer dat je in een winkel bent of online aan het winkelen bent, de kop op kan steken.

Hier zijn een paar manieren om u te helpen kritisch na te denken over uw volgende aankoop:

 1. Vraag jezelf af hoe dit item in je leven past.
  Heb je echt een nieuwe concealer nodig, of is deze gewoon heel goed gebrandmerkt? Heeft je hond een nieuw tuigje nodig, of vind je de groene gewoon leuker dan wat hij nu heeft? Lukt het niet met je potten en pannen, of is dit precies waar je favoriete YouTuber mee kookt? Als er geen duidelijke plaats is voor dit nieuwe product, overweeg dan om te wachten.
 2. Als je echt iets wilt, overweeg dan hoe je iets anders weggooit dat je niet meer nodig hebt.
  Een benadering die je kunt proberen bij het kopen van een nieuw item dat je heel graag wilt, is door het in te ruilen voor een ouder item in je kast of huis. Als je echt een nieuwe jas wilt, moet je ervoor zorgen dat er voor je oude wordt gezorgd. Doneer je het aan een opvangcentrum in de buurt? Verkopen aan iemand die op zoek is naar een tweedehands jas? Hoe zorg je ervoor dat deze aankoop niet voor nog meer afval zorgt?
 3. Overweeg bij het winkelen voor kleding het gebruik van de Calculator voor kosten per slijtage.
  Deze tool is een handige manier om na te gaan hoe vaak je iets zou kunnen dragen en hoe lang het meegaat, vergeleken met de verkoopprijs van het artikel.
 4. Wacht.
  Serieus, probeer tot 30 te tellen, je telefoon neer te leggen en weg te lopen, of om een ​​second opinion te vragen voordat je op “toevoegen aan winkelwagentje” klikt. Als je een paar dagen of weken later nog steeds aan iets denkt, is het waarschijnlijk iets dat je echt wilt en kun je overwegen om het te kopen. Bonus: soms geeft dit zelfs tijd voor een product om in de uitverkoop te gaan, en kun je meer bewust zijn van je aankopen en uw financiën!
 5. Maak een lijst met dingen die ik wil, maar niet nodig heb.
  Dit is een geweldige laatste stap voordat je daadwerkelijk iets koopt. Maak een spreadsheet of zelfs een lopende lijst in uw Notes-app met links of producten die uw aandacht hebben getrokken, maar die nu niet logisch zijn om te kopen. Misschien jij doen een nieuwe concealer wilt proberen, maar je kunt wachten tot je de rest van je concealer hebt opgebruikt. Nu heb je een verwijzing naar het nieuwe item dat je wilt proberen, maar je hebt het pas gekocht toen je het echt nodig had. (Dit is ook een geweldige doorlopende verlanglijst voor de feestdagen waar je op terug kunt komen als iemand je vraagt ​​wat je wilt voor je verjaardag – en dat is wat we een 2-voor-1 noemen!)LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in