Waarom merken TikTok meer als een zoekmachine moeten behandelen dan als een platform voor sociale media

0
91


TikTok belooft nieuwe kansen voor inhoudsbetrokkenheid en aankooppaden, vooral wanneer merken effectief gebruikmaken van de zoekmogelijkheden van het platform, schrijft Kirsty King of Nativex.

Meisjes kijken naar telefoon

/ Shingi Rijst

Gen Z verlangt naar een meer organische, gebruikersgerichte benadering van online interacties. TikTok heeft kunnen bereiken wat andere mediaplatforms tot nu toe niet hebben gedaan: een community creëren waar gebruikersinvoer niet alleen wordt aangemoedigd; het vereist het platform. Met deze gemeenschap komt loyaliteit en een toename van het delen van informatie.

Daarbij is TikTok mogelijk per ongeluk een enorm digitaal juweeltje tegengekomen: zoeken.

Recente gegevens geven aan dat bijna 40% van de Gen Z-internetgebruikers Google Search-producten niet gebruiken voor ontdekking; dit heeft nog meer geloofwaardigheid gegeven aan TikTok’s meeslepende video-benadering van internet. TikTok gedijt op trending content – en de zoekfunctionaliteit is niet anders.

Het verantwoorden en analyseren van trends zal een belangrijke onderscheidende factor zijn tussen de Google- en TikTok-zoekstrategie van een merk. Door uw merk in de TikTok-discussie op te nemen, vervagen de grenzen tussen sociaal en zoeken en wordt het gemakkelijker voor gebruikers om producten te ontdekken.

Dus hoe kan TikTok een betere ROI bieden en uw merk voor de geest houden?

De belangrijkste trekpleister van TikTok is het vermogen om gebruikers organisch te behouden en te betrekken. Dit is duidelijk te zien op het hele platform en de advertentieproducten – van door gebruikers gegenereerde inhoud tot de hashtag-uitdagingen die een nietje zijn geworden voor organisaties die hun merkbekendheid willen vergroten.

Aankoopbeslissingen

Een van de krachtigste manieren om marketinggroei op TikTok te stimuleren, is door betrokken te zijn bij het aankooptraject.

TikTok stuurt aankoopbeslissingen op een andere manier aan, afwijkend van de traditionele lineaire benadering van kopen en in plaats daarvan een zelf beschreven ‘oneindige lus’ gebruiken – een waarbij zoeken, beoordelingen en deelname allemaal een gelijke impact en opt-in-percentages kunnen hebben. Het is van cruciaal belang voor merken om dit raamwerk grondig te begrijpen – in plaats van simpelweg middelen toe te wijzen aan media-inkoop.

Bovendien is het opbouwen van een gemeenschap van vitaal belang, aangezien gebruikers snel merkadvocaten kunnen worden door hashtag-uitdagingen, ‘how-to’-tutorials of recensies. Prioriteit geven aan deelname is een gevestigde marketingtactiek na aankoop, maar het is zelden gebruikt als een hulpmiddel voor ontdekking en ‘buy-in’. Met de juiste aanpak kunnen marketeers die nieuw zijn bij TikTok dit potentieel benutten.

Diversifieer uw marketingmix

Op aanbevelingen gebaseerde marketing verandert en is nu meer afhankelijk van betrokkenheid. Gelukkig hoeft het prioriteren van boeiende inhoud niet duur te zijn.

Werken met influencers kan een kosteneffectief alternatief zijn voor Google Zoeken of Shopping als je het publiek en de niche van een bepaalde influencer goed genoeg begrijpt. Kleine, op Gen Z gerichte merken slagen met deze strategie, vooral in competitieve branches zoals beauty en mode.

Hoewel de populariteit van TikTok blijft stijgen, is het belangrijk om te onthouden dat relevantie een betere maatstaf voor succes is dan bereik. Hier resoneren micro-influencers vaak beter met doelgroepen, omdat gebruikers op zoek zijn naar authentieke, gelokaliseerde inhoud. Lokalisatie is vooral belangrijk voor merken met specifieke locatie- of taalvereisten, omdat het helpt om relevante zoekwoorden en hashtags te identificeren tijdens het plannen van campagnes.

TikTok-zoekdetectie stelt merken en apps in staat om hun marketingaanpak op TikTok te diversifiëren. Door makers aangestuurde contentstrategie heeft de deur voor merken al geopend om beter met gebruikers in contact te komen, en met TikTok’s gerenommeerde aanbevelingsalgoritmen zal zoeken meer gebruikerscontactpunten voor conversie opleveren.

Kirsty King is senior director klantengroei bij Nativex.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in