Waarom kan mijn kind niet stoppen met rondsluipen op TikTok?

0
113


Afbeelding voor artikel met de titel Waarom kan mijn kind niet stoppen met rondsluipen op TikTok?

Foto: Dean Drobot (Shutterstock)

Ik moet dit beginnen door te zeggen dat ik naar de universiteit ging in een tijdperk vóór e-mail (ja, we hadden kleurentelevisie, dank je). Het hebben van een mobiele telefoon was een luxe, wat betekende dat je eigenlijk in je slaapzaal moest zijn om gebeld te worden. Dus geloof me, jonge mensen, als ik jullie zeg kan leven zonder sociale media. Maar als moeder van een 10-jarige jongen en een 12-jarig meisje weet ik hoe moeilijk het kan zijn om Gen Zers van het tegendeel te overtuigen.

Mijn ouders waren van de “omdat ik het zei” generatie en besteedden niet veel tijd aan het uitleggen waarom bepaalde regels in ons huis bestonden. Het enige dat ik wist was dat mijn avondklok vroege AF was, en elke kerel die dacht dat hij me mee op een date nam, moest zijn stoffige kont in ons huis brengen en mijn vader eerst in de ogen kijken.

Maar mijn man en ik besloten om een ​​andere aanpak met onze kinderen te proberen en een open dialoog aan te moedigen. Je krijgt een mobiele telefoon op de middelbare school (want wie bel je daarvoor in godsnaam?), sociale media-apps kunnen niet worden gedownload zonder onze toestemming, en alle technologie wordt voor het slapengaan aan mama en papa overgedragen. Ik legde dit vorige zomer voor mijn dochter uit voordat ze naar de zesde klas ging, en legde uit dat ze alleen ‘vrienden’ mocht zijn met familieleden of mensen die ze kende van school of buitenschoolse activiteiten. Ik heb zelfs uitgelegd dat er gekken van middelbare leeftijd zijn die zich voordoen als fans van Ariana Grande, alleen maar om te jagen op 12-jarigen met grote ogen die niet beter weten.

Aan het einde van mijn toespraak keek mijn dochter me in de ogen en zei: “Ik begrijp het, mam.” En voor een kind dat ons zelden problemen bezorgt, was dat zo goed als een ondertekend contract. Dus je kunt je de parel-koppeling voorstellen die plaatsvond toen ik het geheime TikTok-account van mijn dochter ontdekte vol met video’s en meer dan 1500 vrienden. Toen ze ermee geconfronteerd werd, deed mijn dochter het dubbel en vertelde mijn man en mij dat onze regels te streng waren. Ik zal je de details van mijn tirade besparen en je vertellen dat het eindigde met het verliezen van telefoon- en sociale media-privileges voor een tijd lang genoeg om haar te laten weten dat we het meenden. Dus je kunt je voorstellen hoe klaar ik was toen we gisteren nog een ander geheim TikTok-account ontdekten met nog meer video’s en ‘vrienden’ die ze niet kende. Ik heb nog steeds niet besloten wat ik eraan ga doen.

Volgens een onderzoek van de Pew onderzoekscentrum, 67 procent van de tieners zegt dat ze TikTok hebben gebruikt, en 16 procent zegt dat ze het bijna constant gebruiken, dus ik begrijp het argument ‘iedereen doet het’. Ik gebruik TikTok (met tegenzin) om tijdbesparende schoonmaakhacks en make-uptutorials te ontdekken die me helpen bij mijn werk. Maar ik weet dat een twaalfjarige, die haar identiteit nog aan het ontdekken is, zichzelf zou kunnen voorbereiden op een wereld vol pijn. Als succes draait om klikken en vind-ik-leuks, kan haar populariteit online rechtstreeks van invloed zijn op haar zelfrespect, iets waar haar vader en ik heel hard aan hebben gewerkt om ze te koesteren.

Sociale media kunnen voor tieners en tweens een geweldige manier zijn om contact met vrienden te onderhouden. Maar het kan hen ook kwetsbaar maken voor pesten en groepsdruk. EEN studie 2019 van meer dan 6.500 Amerikaanse 12- tot 15-jarigen onthulde dat degenen die meer dan drie uur per dag op sociale media doorbrachten, een verhoogd risico liepen op psychische problemen. In dit tijdperk van sociale media eindigen de ruzies op het schoolplein niet noodzakelijkerwijs wanneer de schooldag voorbij is. En de gevolgen kunnen extreem gevaarlijk zijn.

Ik weet dat we een manier moeten vinden om met onze kinderen samen te werken om ze online veilig te houden. En hoe graag ik ze ook losgekoppeld wil houden tot ze 35 worden, ik weet dat we een soort compromis moeten vinden dat voor iedereen werkt. Ik denk dat dat de reden is waarom mijn ouders vasthielden aan ‘omdat ik het zei’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in