Waarom hebben de VS TikTok zojuist verboden op door de overheid uitgegeven mobiele telefoons? | TikTok

0
71


De Amerikaanse regering heeft een ongekend verbod op het gebruik van TikTok op apparaten van de federale overheid goedgekeurd. De beperkingen – weggestopt in een uitgavenrekening slechts enkele dagen voordat deze door het Congres werd aangenomen en donderdag door Joe Biden werd ondertekend – dragen bij aan de groeiende onzekerheid over de toekomst van de app in de VS te midden van hardhandig optreden van staats- en federale wetgevers.

Ambtenaren zeggen dat het verbod nodig is vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid van de in China gevestigde eigenaar van de app, ByteDance. Maar het laat ook veel vragen onbeantwoord. Dit is wat u moet weten.

Waarom is het verbod er gekomen?

De Amerikaanse regering heeft TikTok verboden op door de federale overheid uitgegeven apparaten vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid van het in China gevestigde moederbedrijf ByteDance. De VS vrezen dat de Chinese overheid TikTok zal gebruiken om toegang te krijgen tot die apparaten en Amerikaanse gebruikersgegevens.

TikTok-woordvoerder Brooke Oberwetter zei dat het bedrijf “teleurgesteld” was dat het Congres verder ging met het voorstel en dat het “een politiek gebaar was dat niets zal doen om de nationale veiligheidsbelangen te bevorderen”.

Het verbod betekent dat werknemers van de federale overheid over ongeveer twee maanden TikTok van hun door de overheid uitgegeven apparaten moeten verwijderen, tenzij ze de app gebruiken voor nationale veiligheid of wetshandhavingsactiviteiten.

De directeur van het Amerikaanse Office of Management and Budget en andere kantoren hebben 60 dagen de tijd om met normen en processen te komen voor alle overheidsmedewerkers om de app van hun telefoons te verwijderen. Verschillende federale instanties zoals het Witte Huis en de ministeries van defensie, binnenlandse veiligheid en staat hebben TikTok al verboden, dus voor die werknemers verandert er niets. En eerder deze week, Catherine Szpindor, de hoofdadministrateur van het Huis van Afgevaardigden, heeft ook alle medewerkers en wetgevers opgedragen de app van hun apparaten te verwijderen.

Hoe zijn we hier gekomen?

Amerikaanse zorgen over de veiligheid van TikTok bestaan ​​al jaren. Donald Trump probeerde voor het eerst, zonder succes, TikTok te verbieden in 2020, maar tweeledige pogingen om het gebruik van de app te reguleren en te beteugelen bereikten een hoogtepunt in 2022 nadat nieuwsuitzendingen meldden dat ByteDance-medewerkers toegang hadden tot Amerikaanse TikTok-gebruikersinformatie.

De bezorgdheid over de nationale veiligheid werd versterkt door waarschuwingen van de FBI-directeur, Christopher Wray, dat de Chinese overheid de app zou kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot apparaten van Amerikaanse gebruikers. Verschillende, voornamelijk door de Republikeinen geleide staten – waaronder Texas, South Dakota en Virginia – hebben onlangs ook het gebruik van TikTok op door de overheid uitgegeven apparaten verboden.

In april introduceerde senator Josh Hawley uit Missouri een soortgelijk verbod als het verbod dat nu van kracht wordt, en noemde TikTok een “Trojaans paard voor de Chinese communistische partij”. De maatregel, waarvan de contouren grotendeels werden overgenomen in het verbod dat vrijdag werd aangenomen, werd eerder in december unaniem goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Hebben andere landen soortgelijke maatregelen genomen tegen TikTok?

Terwijl andere landen, zoals Indonesië, TikTok tijdelijk hebben verboden, is India het grootste land dat het gebruik van de app blijft verbieden. India verbood TikTok permanent samen met meer dan 50 andere Chinese apps na een dodelijk grensgeschil met China, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid. Nationale verboden in andere landen hebben hooguit een paar maanden geduurd.

Moeten we ons meer zorgen maken over TikTok dan over andere apps?

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Verschillende groepen voor digitale privacy en civiele belangenbehartiging, zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF) en Fight for the Future, zeggen dat hoewel het potentieel voor China om de toegang tot TikTok te exploiteren inderdaad zorgwekkend is, andere apps en diensten overheidsinstanties, ook in de VS, vergelijkbare toegang tot gebruikersgegevens.

‘Tenzij wij dat ook zijn [going to] ban Twitter en Facebook en YouTube en Uber en Grubhub, dit heeft geen zin”, zei Evan Greer, directeur van Fight for the Future. “Ja, het is voor de Chinese overheid mogelijk wat gemakkelijker om via TikTok toegang tot gegevens te krijgen dan via andere apps, maar er zijn zoveel manieren waarop overheden gegevens uit apps kunnen halen.”

Maar wetgevers aan beide kanten van het gangpad hebben rekeningen ingediend en de inspanningen toegejuicht om het gebruik van TikTok te beperken. Naast het wetsvoorstel van Hawley diende senator Marco Rubio uit Florida een wetsvoorstel in om het bedrijf volledig te verbieden actief te zijn in de VS. “Dit gaat niet over creatieve video’s – dit gaat over een app die elke dag gegevens verzamelt over tientallen miljoenen Amerikaanse kinderen en volwassenen”, zei Rubio in een persbericht waarin de tweeledige wet werd aangekondigd.

De democratische senator Mark Warner uit Virginia heeft ook pogingen aangemoedigd om TikTok op overheidsapparaten te verbieden en riep meer staten op om “actie te ondernemen om onze overheidstechnologie buiten de CCP te houden. [Chinese Communist party’s] bereik”.

Wetgevers in Washington hebben geprobeerd het gebruik van TikTok te beperken, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid.
Wetgevers in Washington hebben geprobeerd het gebruik van TikTok te beperken, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid. Foto: Anadolu Agency/Getty Images

Wat zijn de geopolitieke implicaties van dit verbod?

De VS hebben de afgelopen jaren hun inspanningen opgevoerd om mogelijke bezorgdheid over de nationale veiligheid van China aan te pakken, onder meer door meer in China gevestigde bedrijven en entiteiten toe te voegen aan een zwarte lijst van handelsafdelingen die de export naar die bedrijven beperkt. De focus op TikTok maakt deel uit van deze grotere campagne, maar sommige groepen waarschuwen dat een verbod op TikTok zou leiden tot soortgelijke stappen uit China.

“Algemene verboden op apps op basis van buitenlandse eigendom van een bedrijf zullen Amerikaanse bedrijven op de lange termijn alleen maar schaden, omdat landen zouden kunnen proberen Amerikaanse online diensten te blokkeren vanwege soortgelijke nationale veiligheidsproblemen”, zegt Gillian Diebold, beleidsanalist bij het Center for Data Innovation.

Net als andere voorstanders van privacy zei Diebold dat “beleidsmakers meer veelbelovende oplossingen zouden moeten nastreven die de onderliggende risico’s aanpakken.

“Om gegevensproblemen aan te pakken, moeten wetgevers bijvoorbeeld prioriteit geven aan het aannemen van federale privacywetgeving om consumentengegevens te beschermen, die bedrijven expliciet zou verplichten om bekend te maken met wie ze gegevens delen en hen verantwoordelijk te houden voor die verklaringen”, zei Diebold.

Zou de VS TikTok ooit volledig kunnen verbieden?

Er zijn verschillende pogingen gedaan om TikTok volledig te verbieden om in de VS te opereren. De rekening van Rubio zou bijvoorbeeld alle commerciële activiteiten van het bedrijf in de VS blokkeren.

Maar de levensvatbaarheid van dergelijke verboden moet nog worden bewezen. De eerdere poging van Trump om nieuwe gebruikers te verbieden TikTok te downloaden, werd voor de rechtbank gedeeltelijk geblokkeerd vanwege zorgen over de vrijheid van meningsuiting. De algemeen raadsman van de EFF, Kurt Opsahl, zei dat een totaal verbod een schending is van de vrijheid van meningsuiting en hoewel Rubio’s wetsvoorstel en soortgelijke voorgestelde wetten om TikTok te verbieden zogenaamd “Amerika beschermen tegen de autoritaire regering van China”, nemen ze in feite “een van de kenmerken van de Chinese regering” over. internetstrategie”.

“Een overheid heeft het recht om regels en beperkingen op te leggen aan het gebruik van officiële apparaten die zij bezit, maar TikTok verbieden voor openbaar gebruik is iets heel anders”, zei Opsahl.

“De veiligheid, privacy en relatie van TikTok met de Chinese overheid is inderdaad zorgwekkend, maar een totaal verbod is niet het antwoord”, vervolgde hij. “Een totaal verbod is niet eng toegesneden op de minst beperkende middelen om de veiligheids- en privacykwesties aan te pakken, maar legt in plaats daarvan een censuurslag op de spraak van miljoenen gewone Amerikanen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in