Waarom de gehechtheidstheorie trending is, volgens Dr. Amir Levine

0
134


Ondanks dat het meer dan tien jaar geleden is gepubliceerd, staat “Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can You Find – and Keep – Love” op nummer 4 op de bestsellerlijst van Amazon’s sociaalwetenschappelijke boeken.

Dit komt deels omdat het boek enige grip heeft gekregen op TikTok, waar de hashtag #attachmentstyles 91,7 miljoen views heeft en #attachmenttheory 142,4 miljoen views.

In het boek stelt auteur Dr. Amir Levine dat de hechtingsstijlen van kinderen, voor het eerst ontwikkeld door John Bowlby in de jaren 1950, kunnen worden toegepast op romantische relaties tussen volwassenen.

De drie hechtingsstijlen, zoals gedefinieerd in het boek van Levine, zijn:

  • Zeker mensen voelen zich op hun gemak bij intimiteit en zijn meestal warm en liefdevol
  • Gespannen mensen zijn vaak bezig met hun relaties en hebben de neiging zich zorgen te maken over het vermogen van hun partner om van hen te houden
  • vermijdend mensen stellen intimiteit gelijk aan verlies van onafhankelijkheid en proberen constant nabijheid te minimaliseren

“Ik wist lang niet eens dat ‘Attached’ zo populair was op TikTok”, zegt Levine.

De blijvende aantrekkingskracht van het boek, zegt hij, is mogelijk omdat de wereld een stuk enger lijkt dan tien jaar geleden. Een isolerende pandemie en een verslechterende planeet hebben ervoor gezorgd dat mensen zich meer op zichzelf en hun relaties concentreren. Hij hoopt ook dat mensen het gewoon een goede, nuttige lectuur vinden.

‘Seismische verschuivingen’ kwamen voor in veel relaties

De populariteit van het boek en de hernieuwde belangstelling voor gehechtheidstheorie is te danken aan een samenloop van twee factoren: mensen voelen zich minder veilig en zijn meer online.

“Een heel belangrijk principe in de gehechtheidswetenschap is dat perioden van verhoogde dreiging of gevaar kunnen leiden tot activering van het gehechtheidssysteem”, zegt Levine. “Hierdoor verschuift onze aandacht meer naar relaties.”

Sinds begin 2020 is Covid-19 die dreiging. Het is begrijpelijk dat thuis opgesloten zitten – met een telefoon als je enige venster naar de buitenwereld, terwijl een mysterieus, dodelijk virus de wereld verwoestte – het leven van mensen betekenisvol veranderde.

“Er is veel minder dat je kunt verdragen als je wordt geconfronteerd met dreigend kwaad dan wanneer de wereld zich over het algemeen veilig voelt”, zegt Levine. “Tijdens de pandemie hebben veel mensen in hun relaties seismische verschuivingen ondergaan. Sommige hechte relaties, of het nu vriendschappen of romantische banden zijn, of op de werkplek, zijn verbroken en er zijn nieuwe hechte relaties gevormd.”

Levine zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat klimaatverandering ook een rol speelde in de toegenomen verkoop van zijn boek in de afgelopen jaren.

“Ik denk dat we door de klimaatverandering in een steeds gevaarlijkere wereld leven, wat betekent dat hechte relaties nog belangrijker worden en we ons daar meer op zullen concentreren”, zegt hij.

De leringen in het boek zijn ook “niet-binair en genderneutraal”, zegt hij, wat betekent dat ze een groter aantal mensen kunnen aanspreken.

Uiteindelijk hoopt hij dat de heropleving van het boek te danken is aan het feit dat mensen de inhoud ervan net zo onthullend vinden als toen hij het voor het eerst leerde. “Vanaf het moment dat ik deze informatie tegenkwam, heeft het mijn leven veranderd en mijn manier van omgaan met mensen ten goede”, zegt hij.

Veel therapeuten, waarvan sommige een TikTok-aanhang hebben, voelen hetzelfde en gebruiken het bij hun patiënten.

‘Het boek was zo makkelijk te lezen’

Pamela Larkin, een therapeute die gespecialiseerd is in daten en relaties, las het boek vier jaar geleden voordat ze haar eigen privépraktijk begon in Chicago. “Het was voor mij een eye-opener om meer te weten te komen over gehechtheidstheorie”, zegt ze. “Het voelde als een andere manier om de behoeften en wonden van mensen te begrijpen.”

Leren over gehechtheidstheorie was een eye-opener voor mij.

Voor haar is de populariteit van het boek deels te danken aan de inhoud, maar ook aan de toegankelijkheid. “Dat boek was zo gemakkelijk te lezen”, zegt ze. “Het is heel goed geschreven.”

Ze kon echter zien dat mensen de kennis die ze uit het boek halen, gebruiken op manieren die niet helemaal nuttig zijn voor hen of hun relaties.

Hoewel Larkin een fan van het boek is, zegt ze dat mensen het “met wat kritisch denken moeten benaderen”.

Hoe pas je de lessen uit ‘Bijgevoegd’ toe in je leven

Wijs alleen jezelf een hechtingsstijl toe. “Je wilt het benaderen met nieuwsgierigheid naar jezelf, en niet met nieuwsgierigheid naar andere mensen”, zegt ze. Dit betekent echter niet dat u uw bevindingen over uw hechtingsstijl niet kunt toepassen op uw relaties.

“Als je over een specifieke relatie wilt nadenken, kijk dan meer naar de dynamiek die je ziet spelen en die een afspiegeling is van sommige van deze hechtingsstijlen, maar zonder iemand anders hun hechtingsstijl toe te wijzen”, zegt ze.

Gebruik het om je eigen communicatie te verbeteren. Naast het kennen van je hechtingsstijl, stel jezelf de vraag: “Hoe staat mijn manier van communiceren me in de weg om te krijgen wat ik wil of nodig heb.”

Het boek onderzoekt effectieve communicatiestrategieën op basis van gehechtheidstypen, zegt Larkin. Het gaat er niet om mensen met bepaalde hechtingsstijlen te vermijden, maar om met hen te leren communiceren op een manier die de relatie versterkt.

Onthoud dat je hechtingsstijl kan veranderen. “Net als elke andere persoonlijkheidstest waar ik mee worstel als mensen vast blijven zitten in die stijl”, zegt ze.

Je zult waarschijnlijk je hele leven heen en weer schommelen tussen een paar verschillende stijlen terwijl je nieuwe ervaringen opdoet. Maar Larkin dringt er bij de lezers van het boek op aan om in gedachten te houden dat “dit niet volledig definieert wie je bent.”

‘We hebben het niet over gezondheid en ziekte’

Levine is het ermee eens dat het boek niet mag worden gebruikt om ‘andere mensen te pathologiseren’.

Hij zegt bijvoorbeeld dat mensen met een angstige of vermijdende hechtingsstijl geen ziekte hebben en niet behandeld moeten worden zoals zij.

“We hebben het niet over gezondheid en ziekte”, zegt hij. “We hebben het over een andere manier van omgaan.”

Hij vergelijkt hechtingsstijlen met een fysieke eigenschap. Het een is niet beter dan het ander.

“Net zoals sommige mensen blauwe en andere bruine ogen hebben, zijn we allemaal anders”, zegt hij. “Maar ik zou iemand met blauwe ogen niet ziek noemen alleen omdat ze blauwe ogen hebben. Er zijn voordelen aan het hebben van onveilige hechtingsstijlen [anxious or avoidant] in bepaalde omstandigheden. Ik denk niet dat mensen met een onveilige hechtingsstijl een slechte reputatie moeten krijgen.”

Of mensen het boek op een gezonde manier gebruiken, heeft hij echter niet in de hand, zegt hij, maar hij hoopt er maar het beste van.

“Als je eenmaal iets schrijft en het de wereld instuurt, heb je er geen controle meer over en hoe mensen het kunnen gebruiken of zelfs misbruiken”, zegt hij. “Je moet dat deel gewoon accepteren, het is niet altijd gemakkelijk.”

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet: Elon Musk heeft Tesla-aandelen ter waarde van $ 7 miljard verkocht – dit is hoeveel geld je zou hebben als je 10 jaar geleden $ 1.000 in het bedrijf had geïnvesteerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in