VS verbiedt de in China gevestigde TikTok-app op alle apparaten van de federale overheid | TikTok

0
62


TikTok is verbannen op alle apparaten van de federale overheid in de VS, met beperkte uitzonderingen, nadat Joe Biden donderdag een rekening van $ 1,7 biljoen (£ 1,4 biljoen) tekende met daarin een bepaling die de in China gevestigde app verbiedt wegens groeiende bezorgdheid over de veiligheid.

Het verbod – dat vorige week in een stemming door het Congres werd goedgekeurd – is een belangrijke stap in de richting van het snelst groeiende socialemediaplatform ter wereld aangezien tegenstanders zich zorgen maken dat in China opgeslagen gebruikersgegevens toegankelijk kunnen zijn voor de overheid.

Verschillende overheidsinstanties ontwikkelen de komende twee maanden regels voor de uitvoering van het verbod. Het betekent dat werknemers van de federale overheid TikTok moeten verwijderen van hun door de overheid uitgegeven apparaten, tenzij ze de app gebruiken voor nationale veiligheid of wetshandhavingsactiviteiten.

Het volgt op een golf van wetgevende maatregelen tegen het platform in de VS, nadat meer dan een dozijn gouverneurs soortgelijke bevelen hebben uitgevaardigd die staatsmedewerkers verbieden TikTok te gebruiken op apparaten die eigendom zijn van de staat. Eerder deze week nam het Congres wetgeving aan om TikTok te verbieden op apparaten die zijn uitgegeven aan leden van het Huis van Afgevaardigden.

TikTok reageerde niet meteen op verzoek om commentaar. In een verklaring die na het aanvankelijke huisverbod werd vrijgegeven, zei TikTok dat de verhuizing een “politiek gebaar was dat niets zal doen om de nationale veiligheidsbelangen te bevorderen”.

Ondertussen is er een druk geweest om TikTok volledig te verbieden in de VS, met wetgeving die eerder deze maand door de Amerikaanse senator Marco Rubio is geïntroduceerd om “door Peking gecontroleerde TikTok voorgoed te verbieden”. Dat wetsvoorstel weerspiegelt bewegingen van de vorige regering, nadat Donald Trump in augustus 2020 een uitvoerend bevel had uitgevaardigd dat Amerikaanse bedrijven verbood zaken te doen met moederbedrijf ByteDance.

Het bevel werd later in juni 2021 door Biden ingetrokken op voorwaarde dat de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen een veiligheidsbeoordeling van het platform uitvoerde en een pad voorwaarts voorstelde. Dat onderzoek loopt al enkele jaren.

Hoewel TikTok-moederbedrijf ByteDance in China is gevestigd, beweert het bedrijf al lang dat alle Amerikaanse gebruikersgegevens worden opgeslagen in datacenters in Virginia en worden geback-upt in Singapore.

Maar de politieke druk begon opnieuw op te bouwen nadat BuzzFeed in juni meldde dat de in China gevestigde ByteDance-medewerkers tussen september 2021 en januari 2022 meerdere keren toegang hadden gehad tot Amerikaanse TikTok-gebruikersgegevens.

Wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit dat de Chinese communistische partij jonge gebruikers zou kunnen manipuleren met pro-Chinese inhoud op haar algoritmische homepage en toegang zou krijgen tot gevoelige gebruikersgegevens.

“TikTok, hun moederbedrijf ByteDance en andere in China gevestigde technologiebedrijven zijn volgens de Chinese wet verplicht om hun informatie te delen met de communistische partij”, zei senator Mark Warner in juli toen hij opriep tot verder onderzoek van het platform.

“Toegang verlenen tot Amerikaanse gegevens, tot biometrische gegevens zoals gezichtsafdrukken en stemafdrukken, vormt een groot risico voor niet alleen de individuele privacy, maar ook voor de nationale veiligheid”, voegde hij eraan toe.

De wetgevende druk op TikTok komt omdat de app de afgelopen jaren enorm in populariteit is gegroeid en een gebruikersbestand van meer dan 1 miljard heeft verzameld na melding van een toename van 45% in maandelijkse actieve gebruikers tussen juli 2020 en juli 2022. In 2022 werd het de meest gedownloade app ter wereld, stilletjes de al lang bestaande voorouders Instagram en Twitter overtreffend.

Met de snelle opkomst zijn er brede zorgen ontstaan ​​over de impact van de app op zijn relatief jonge gebruikers. Bijna de helft van de mensen tussen 18 en 30 in de VS gebruikt het platform, zo bleek uit een recent rapport van het Pew Research Center – en 67% van de gebruikers tussen de 13 en 18 jaar gebruikt de app dagelijks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in