VS verbieden TikTok? Persconferentie procureur-generaal leidt tot geruchten over verbod

0
15


gepubliceerd: 2022-10-24T18:23:49

Bijgewerkt: 2022-10-24T18:23:49

TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten van Amerika zijn opnieuw op rood gezet toen geruchten over een verbod op de toepassing in de hele VS zich als een lopend vuurtje verspreidden.

De procureur-generaal van de Verenigde Staten, Merrick Garland, riep op 24 oktober een persconferentie bijeen om “nationale veiligheidskwesties” aan de orde te stellen, samen met topfunctionarissen van het ministerie van Justitie.

De VS jagen op een “niet-statelijke actor” voor kwaadaardige beïnvloedingsschema’s en vermeende criminele activiteiten.

TikTok-gebruikers vrezen verbod in Verenigde Staten

Er begonnen geruchten te circuleren over een mogelijk TikTok-verbod, zoals Mohammed Alyahya van het Hudson Institute beweerde van de mogelijkheid te hebben gehoord.

Hij twitterde: “Horen geklets dat de VS TikTok vandaag zal verbieden. Chatter dat Huawei vandaag wordt verbannen, gevolgd door TikTok.”

Duizenden gebruikers reageerden op de tweet sinds deze voor het eerst werd gepost, omdat velen zich afvroegen of het einde nabij was voor de toepassing.

In juli riep FCC-commissaris Brendan Carr de techreuzen Apple en Google op om TikTok uit hun app-winkels te halen, waarbij hij verklaarde dat het “een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid vormt”. Dit volgde op een Buzzfeed-rapport dat suggereerde dat de Chinese overheid toegang had tot privégegevens van Amerikaanse consumenten met behulp van de applicatie.

De conferentie werd wereldwijd gestreamd, met netwerken USA Today, Reuters, FOX, Washington Post, CNN en andere grote nieuwszenders die het verhaal deden.

Reuters meldde: “De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland en de hoogste wetshandhavingsfunctionarissen zullen de Amerikaanse actie aankondigen die gericht is op ‘kwaadaardige beïnvloedingsschema’s en vermeende criminele activiteiten’ door een ‘nationale staat’.”

Sinds de pers werd aangekondigd, NBC’s Ken Dilanian rapporten: “De pers van 1:30 door AG Garland en FBI-directeur Wray zal naar verwachting enkele Chinese spionagezaken beschrijven, waaronder tegen een paar vermeende inlichtingenagenten die probeerden voorkennis te verzamelen over de vervolging van Huawei. Niets wereldschokkends.”

Wordt TikTok verboden in de VS?

Op het moment van schrijven, de regering in de Verenigde Staten van Amerika heeft geen verbod op TikTok in het land aangekondigd – ondanks zorgen over het delen van gegevens met de Chinese overheid.

Ambtenaren daagden de Chinese regering uit in drie gevallen van vermeende criminele activiteiten op 24 oktober, gebruikmakend van zaken die werden onderzocht door FBI-officieren, en beweerden dat China de democratische normen en de rechtsstaat bedreigt om de Amerikaanse nationale veiligheid te ondermijnen.

Tijdens de livestream zei een functionaris: “We zien ook een gecoördineerde inspanning van de Chinese regering om te liegen, bedriegen en stelen om op oneerlijke wijze hele technologiesectoren te domineren, waardoor concurrerende Amerikaanse bedrijven failliet gaan.

“Hun economische aanval en de schendingen van hun rechten maken deel uit van hetzelfde probleem. Ze schenden allebei de rechtsstaat.”

Ondanks bezorgdheid over de vermeende poging tot obstructie van onafhankelijke gerechtelijke processen in de VS om Chinese bedrijven te helpen die een niet-statelijke actor gebruiken, is er op het moment van schrijven nog steeds niets dat erop wijst dat TikTok aan een verbod zou worden onderworpen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in