Vrouwen in Ohio gebruiken TikTok om elkaar te waarschuwen voor Brock Turner

0
94


Vrouwen in Ohio gebruiken TikTok om elkaar te waarschuwen voor Brock Turner

Brock Turner verlaat de hoofdgevangenis van Santa Clara County in San Jose, Californië, op vrijdag 2 september 2016. (Dan Honda/MediaNews Group/The Mercury News via Getty Images Archives)

Brock Turner gaat weer viraal.

Turner werd in 2016 veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een bewusteloze vrouw en werd veroordeeld tot slechts zes maanden gevangenisstraf – een straf die voor velen het bewijs was dat het strafrechtsysteem niets geeft om slachtoffers van verkrachting. Maar Turner moest zich ook registreren als zedendelinquent, en nu gebruiken mensen op Facebook en TikTok dat register om elkaar te waarschuwen uit zijn buurt te blijven.

“Brock Turner woont nu in de omgeving van Dayton, Ohio”, las een recent bericht op Facebook. “Hij is vaak in bars in de buurt. Laat hem niet vertrekken met een dronken vrouw. Informeer de vrouwen over wie hij is. Informeer de barman, uitsmijters. Brock Turner hoort niet in het openbaar.”

Versies van dat bericht zijn de afgelopen weken herhaaldelijk op Facebook verschenen. Een ander bericht luidde: “Ik probeer alleen maar het bewustzijn te verspreiden dat deze r@pist weer in ons midden is. Vertel het alsjeblieft aan je vrouwelijke en vrouwelijke presenterende vrienden, familieleden, collega’s, letterlijk iedereen. Deze man verdient geen vrede.”

Het is onduidelijk waarom deze waarschuwingen nu precies verschijnen. Hoewel het register van zedendelinquenten in Ohio niet openbaar vermeldt wanneer mensen zich registreren of opnieuw registreren, komt Turner uit de staat en naar verluidt woont hij daar al jaren. Maar de hernieuwde opkomst van de waarschuwingen, jaren nadat #MeToo de sociale media overspoelde en zogenaamd het concept van gevolgen voor seksuele misdrijven introduceerde, onthullen de waarschuwingen over Turner dat vrouwen nog steeds vertrouwen op zogenaamde “fluisternetwerken” om zichzelf te beschermen wanneer ze denken dat het systeem hen in de steek heeft gelaten.

“Het is beangstigend om te weten dat dit soort ‘mannen’ een klap op de pols krijgen (als dat zo is) en vervolgens door kunnen gaan met hun leven alsof er niets is gebeurd”, las een bericht. “Wees alsjeblieft waakzaam, dames. We zijn niet veilig.”

“Zet iedereen op scherp”, verklaarde een vrouw op TikTok.

Zolang er mannen zijn die grenzen overschrijden, zijn er vrouwen die elkaar waarschuwden om uit hun buurt te blijven. In 1990 krabbelden vrouwen aan de Brown University de namen van vermeende verkrachters op de muren van de schoolbadkamers. Een woordvoerder van Brown noemde hen “Magic Marker-terroristen” en dreigde hen te verdrijven.

“Het was een wanhoopsdaad in een poging om Brown ertoe te brengen verantwoordelijk te handelen en ons een systeem te bieden waarmee we deze grieven publiekelijk kunnen uiten in plaats van op de badkamermuren”, vertelde een student destijds aan Associated Press.

De meeste seksuele aanvallers zien nooit de binnenkant van een rechtszaal, laat staan ​​een gevangeniscel. Van de 1.000 aanrandingen leiden er slechts 25 toe dat de dader wordt opgesloten, volgens RAINN, de belangrijkste anti-aanrandingsorganisatie van het land.

De #MeToo-beweging, die ongeveer anderhalf jaar na de veroordeling van Turner haar hoogtepunt bereikte, moest vrouwen in staat stellen hardop te spreken over de mannen over wie ze alleen maar hadden gefluisterd, om hun netwerken uit te breiden tot buiten de mensen die misschien bevoorrecht genoeg zijn om Doe met hun mee. Zo lanceerde schrijfster Moira Donegan de kortstondige Shitty Media Men List. Maar ze werd er vervolgens voor aangeklaagd – grimmig bewijs dat de gevaren van spreken nog steeds erg aanwezig zijn. Die rechtszaak loopt vanaf april.

Turner is natuurlijk veroordeeld; iedereen kan het bewijs tegen hem opzoeken. (Naast zijn pogingen om in beroep te gaan, die gebaseerd waren op het idee dat Turner alleen ‘outercourse’ uitvoerde op de bewusteloze vrouw. de conclusie dat hij uiteindelijk van plan was te verkrachten.’) Maar de berichten op sociale media die rondzweven in Ohio zijn het moderne equivalent van badkamermuurlijsten, een poging van de gemeenschap om te controleren wat zij denken dat de echte politie niet zal doen.

Ironisch genoeg weten mensen alleen waar Turner woont dankzij de regering waarvan ze dachten dat ze in de steek gelaten werden. Het register voor zedendelinquenten is tenslotte een uitvinding van het strafrechtsysteem – en ook nog een relatief recente, aangezien pas in 1994 een federale wet op de registers van zedendelinquenten werd aangenomen. Dit is misschien een voorbeeld van het doen van precies wat het moet doen: een gemeenschap laten weten dat er mogelijk een roofdier in hun midden is, zodat ze ernaar kunnen handelen. Het stigma is het punt.

“Als dit mijn cliënt was, zou ik zeggen dat ik gevangenisstraf zou krijgen voor de registratie van zedendelinquenten”, vertelde een advocaat aan HuffPost rond de tijd van de poging om de rechter terug te roepen die Turner veroordeelde, die uiteindelijk slechts drie maanden van zijn straf van zes maanden uitzat. (Die poging is gelukt.)

Sommige berichten lijken ook verder te gaan dan alleen voorzichtigheid en gaan regelrecht in agressie. Mensen hebben het vermeende exacte adres van Turner gepost, details over zijn auto, zijn werkplek. Ze hebben gesuggereerd dat eieren en toiletpapier goedkoop zijn, en dat mensen een ‘excursie’ naar Turner’s huis kunnen maken.

De zaak van Turner heeft zoveel bekendheid gekregen, grotendeels omdat een vrouw besloot dat ze het verdiende om over hem te spreken: de impactverklaring van Chanel Miller, voorgelezen bij de veroordeling van Turner, was gloeiend van woede en frustratie over hoe Turner en het strafrechtsysteem haar hadden beroofd van keuze en macht. Haar memoires uit 2019 ging in op hoe het doorlopen van het juridische proces haar opnieuw tot slachtoffer maakte.

“Ik zal Brocks naam gebruiken, maar de waarheid is dat hij Brad of Brody of Benson kan zijn, en dat maakt niet uit”, schreef ze. “Het punt is niet hun individuele betekenis, maar hun gemeenschappelijkheid, alle mensen die een gebroken systeem mogelijk maken.”

Wil je het beste van VICE News direct in je inbox? Registreer hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in