Vrouw met borstkanker op 29-jarige leeftijd deelt viraal bericht op TikTok

0
101


Een Californische vrouw die zegt dat ze op 29-jarige leeftijd de diagnose borstkanker in stadium 4 kreeg, deelt haar verhaal om andere vrouwen te helpen voor zichzelf op te komen als het gaat om hun gezondheid.

Philecia La’Bounty, nu 35, zei dat ze in 2018 een knobbel op haar borst voelde.

“Ik had een sportbeha aan en het werd een beetje ongemakkelijk”, vertelde La’Bounty aan “Good Morning America.” “Ik paste mezelf aan en op mijn linkerborst voelde ik een kleine [lump]waarschijnlijk zo groot als een knikker, gewoon iets dat niet echt normaal voor mij was.”

La’Bounty zei dat ze naar haar dokter ging nadat ze de knobbel had ontdekt en de dokter deed een echo van de knobbel, zoals de standaardprocedure is, en een lichamelijk onderzoek.

“De resultaten kwamen terug dat het gewoon een goedaardige cyste was”, zei ze, eraan toevoegend dat haar werd verteld terug te komen als de knobbel groeide of haar ongemak veroorzaakte. “Niets bijzonders. Geen zorgen, mijn bloedwerk is goed gelukt.”

Toen La’Bounty tweemaal om een ​​mammogram vroeg, zei ze dat ze werd afgewezen vanwege haar leeftijd en het feit dat ze geen familiegeschiedenis van borstkanker had. Mammogrammen worden meestal niet gebruikt voor mensen onder de 30, omdat hun borstweefseldichtheid ertoe kan leiden dat de test onjuiste resultaten oplevert.

VIDEO: Vrouw ontkende aanvankelijk een mammogram gediagnosticeerd met stadium 4 borstkanker

VIDEO: Vrouw ontkende aanvankelijk een mammogram gediagnosticeerd met stadium 4 borstkanker

ABCNews.com

Volgens de richtlijnen van de US Preventive Services Task Force wordt eens per twee jaar mammogramscreening aanbevolen voor vrouwen van 50 tot 74 jaar met een gemiddeld risico op borstkanker.

Vrouwen van 40 tot 49 jaar kunnen ervoor kiezen om eens in de twee jaar met screening te beginnen als ze “een hogere waarde hechten aan het potentiële voordeel dan de potentiële schade” van het mammogram, volgens de richtlijnen.

Artsen vertellen ABC News voor vrouwen van alle leeftijden dat wanneer een echo een zorgwekkende bevinding laat zien, een aspiratie of biopsie moet worden uitgevoerd en een vervolgbezoek moet worden gepland.

La’Bounty zei dat ze acht maanden na de eerste ontdekking van de knobbel terugging voor een doktersbezoek en ontdekte dat deze in omvang was gegroeid tot acht centimeter.

“Het bleef maar stijgen tot het punt waarop ze wisten dat ik borstkanker had”, zei La’Bounty, die uitlegde dat een biopsie bevestigde dat ze borstkanker in stadium 4 had.

La’Bounty bevond zich in een kleine minderheid van patiënten bij wie op zo’n jonge leeftijd borstkanker werd vastgesteld.

Terwijl bijna 13% van de vrouwen op enig moment in hun leven de diagnose borstkanker krijgt, maken vrouwen van 25 tot 29 jaar volgens het National Cancer Institute 0,01% van de nieuwe diagnoses van borstkanker in de VS uit.

Over het algemeen is borstkanker de op één na meest voorkomende kanker bij vrouwen in de VS, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

Na haar diagnose onderging La’Bounty chemotherapie en ongeveer een jaar na haar diagnose kreeg ze te horen dat ze in remissie was.

De afgelopen twee jaar heeft La’Bounty haar reis op sociale media gedeeld en alles gedocumenteerd, van de bijwerkingen van chemotherapie tot de voortdurende tests en medicatie die ze ondergaat om zichzelf in remissie te houden.

Een van de belangrijkste boodschappen van La’Bounty is om vrouwen aan te moedigen te weten dat borstkanker op elke leeftijd kan toeslaan en dat ze hun eigen beste pleitbezorgers moeten zijn.

“Als je één ding uit mijn verhaal haalt, is het om voor jezelf te pushen”, zei ze. “Neem geen genoegen tenzij je absoluut 100% weet dat wat je doormaakt ‘normaal’ is of dat het je gezondheid niet in gevaar brengt, dat je weet dat je alles hebt gedaan wat in je macht lag en nog wat om te krijgen wat je verdient .”

Dr. Jessica Shepherd, een door het bestuur gecertificeerde OB-GYN en chief medical officer van Verywell Health, vertelde “GMA” dat ze vrouwen aanspoort om voor zichzelf op te komen als ze iets medisch verkeerd opmerken.

“Het is echt een pleitbezorger voor jezelf zijn”, zei Shepherd. “En echt je stem gebruiken als het erop aankomt dat je weet dat er iets is waar aandacht aan moet worden besteed.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in