Voor Gen Z is TikTok een zoekmachine

0
102


Zach Carter, een 24-jarige merkstrateeg uit Los Angeles, beheert zijn zoekopdrachten op welk sociaal platform hij zich bevindt. “Ik ga naar TikTok voor mode, eten of cultuur omdat ik weet dat het gebruikersbestand van de app die inhoud biedt, terwijl ik op Twitter het nieuws zoek.” Carter is niet de enige: steeds meer jonge mensen gebruiken sociale-mediaplatforms zoals TikTok en Instagram om te zoeken naar dingen om te doen en plaatsen om te proberen, zelfs op zoek naar nieuws en belangrijke informatie, in plaats van traditionele zoekhulpmiddelen zoals Google Zoeken en Google Maps.

Volgens TechCrunch, Google’s Prabhakar Raghavan, een senior vice-president die verantwoordelijk is voor Google Zoeken, zei: “Tijdens onze onderzoeken gaat ongeveer 40 procent van de jonge mensen, wanneer ze op zoek zijn naar een plek om te lunchen, niet naar Google Maps of Zoeken. Ze gaan naar TikTok of Instagram.” Hij verwijst naar een onderzoek onder Amerikaanse gebruikers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.

Als iemand binnen die leeftijdsgroep verbaast de statistiek me niet. Toen ik opgroeide met toegang tot internet, heb ik geleerd mijn ervaring op internet aan te passen. Ik weet waar ik voor wat moet gaan, en bij het zoeken naar iets hyperspecifieks is Google Zoeken soms niet altijd mijn beste vriend. Maar ik was benieuwd hoe andere mensen binnen de leeftijdscategorie van Google zochten, dus sprak ik met 30 van mijn collega’s over hun online zoekgedrag.

Uit een Brits onderzoek blijkt dat TikTok de snelst groeiende nieuwsbron is onder jonge volwassenen leeftijden van 16 tot 24 jaar. Dit roept uiteraard alarm vanwege de ongebreidelde verkeerde informatie op het platformmaar TikTok wordt niet alleen gebruikt als nieuwsbron.

Amanda Cash, een 22-jarige rechtenstudente, zoekt op TikTok naar receptideeën en reisaanbevelingen. Ondertussen zoekt de 24-jarige Teresa in Zuid-Californië naar instructievideo’s die “korter en meer to the point” zijn dan wat ze normaal op YouTube zou vinden.

Ik ontdekte dat mensen TikTok op dezelfde manier gebruiken als Pinterest. In februari van dit jaar lanceerde TikTok een nieuwe functie genaamd Collecties, die in wezen de bepalende functie van Pinterest kopieert. Met Collecties kunnen TikTok-gebruikers hun favoriete video’s in mappen ordenen. Instagram heeft in 2019 een vergelijkbare functie geïmplementeerd. Met de functie Verzamelingen kunnen gebruikers aanbevelingen opslaan en deze in handige categorieën indelen, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om snel terug te keren naar ideeën en aanbevelingen.

Screenshot van de functie Collecties op Instagram.

Met de Pinterest-achtige verzamelfunctie op TikTokkers kunnen gebruikers hun favoriete video’s ordenen.
Credit: Screenshot: TikTok

“Ik zoek naar ‘zuinigheid in Parijs’ of ‘restaurants in Lissabon’ en bewaar de dingen die er goed uitzien in een mapje om naar terug te verwijzen. Ik heb ook een kleine receptenmap. [I am a] grote fan van de mapfunctie”, legt Cash uit.

ZIE OOK:

Hoe u uw favoriete TikToks in collecties kunt organiseren

Het is niet alleen dat mensen op TikTok naar suggesties zoeken. Ze vertrouwen ook op hun individuele algoritmen om hen geospecifieke aanbevelingen te geven. Als je iets vindt dat je wilt proberen, kun je het opslaan in een map en terugkeren naar je favorieten als je inspiratie nodig hebt voor waar te gaan of wat te koken.

Toen ik met mijn leeftijdsgenoten sprak, kwamen in bijna elk gesprek drie dingen naar voren over waar mensen sociale media voor gebruiken: recepten, restaurants en reisaanbevelingen.

Mensen zijn ziek van het Google-receptalgoritme dat prioriteit geeft aan obscure, voor zoekmachines geoptimaliseerde blogs. Het is een lopende grap op internet geweest dat om een ​​recept te lezen, je het hele levensverhaal van de blogger moet doornemen, maar dit weerhoudt de jonge mensen met wie ik sprak er eigenlijk van om op Google naar recepten te zoeken. Omdat een TikTok snel je aandacht moet trekken, zijn receptvideo’s op het platform to the point, waarbij de focus op het eten ligt, niet op de maker.

Emily Mariko, een van de meest populaire voedselmakers op TikTok, praat niet met haar 11,5 miljoen volgers in haar video’s, maar laat het eten voor zichzelf spreken. Ze trekt de kijker naar binnen met haar rechttoe rechtaan visuele recepten en nette platen, en laat zien hoe aanlokkelijk videorecepten kunnen zijn zonder dat iemand je elke stap vertelt. Het is een enorme loting voor de 23-jarige Kyra Papazian. “Ik gebruik TikTok en Instagram vooral om recepten op te zoeken in plaats van dat op Google te zoeken”, vertelde ze aan Mashable. “Het kan een specifieke zoekopdracht zijn, zoals ‘bananenbrood’ of [a] algemene zoekopdracht zoals ‘dinerideeën’. Het is zoveel makkelijker dan een recept zoeken op Google en door een lang artikel scrollen.”

Een afbeelding van een ontbijtkom.

De tijding van Emily Mariko laat het eten voor zich spreken.
Krediet: TikTok / emilymariko

Een vers gebakken taart.

Krediet: TikTok / emilymariko

Natalie Gomas, een 23-jarige studente uit Boston, gebruikt TikTok voor recepten en trainingsideeën. “De manier waarop recepten op webpagina’s worden gedaan, irriteert me enorm. Je moet door zoveel dingen scrollen om bij de eigenlijke recepten te komen”, vertelde ze aan Mashable. Evenzo zijn de trainingen die ze in de app vindt “niet te ingewikkeld” om thuis te proberen. “De trainingen op TikTok zijn trainingen die ik eigenlijk zou willen doen.”

In een TikTok zie je meteen hoe een restaurant eruitziet en zie je de persoon die het aanbeveelt. Het zorgt voor maximale vibratieverkenning. Bovendien, als iemand er een TikTok op heeft gemaakt, en het kwam op je FYP, is de kans groot dat het iets is waar je echt van zult genieten en dat de informatie up-to-date is. Sinds het begin van de pandemie is het moeilijk om te weten welke informatie op Google Zoeken actueel is. Meerdere keren heb ik een restaurant gevonden via Google Zoeken om later te ontdekken dat het sindsdien failliet is gegaan.

Ella Boyce, een 23-jarige die het afgelopen jaar heeft gereisd in Zuid-Amerika en Europa, vertrouwt op TikTok en Instagram voor reisaanbevelingen. “Veel blogs zijn niet ontworpen voor telefoons, dus het is moeilijk te lezen, en er is geen gecentraliseerde bron om informatie te verzamelen; het zijn allemaal willekeurige gedecentraliseerde blogs van Google”, legt Boyce uit aan Mashable. “Het is moeilijker om iemands geloofwaardigheid te onderscheiden van een artikel dan uit een video omdat je de persoon kunt zien.”

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar reisinspiratie of een plek om een ​​stukje pizza te pakken, vind je misschien wat je zoekt op TikTok.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in