Volgens het NewsGuard-rapport levert bijna 20% van de TikTok-zoekresultaten video’s op met verkeerde informatie

0
111


Wanneer een TikTok-gebruiker de sociale media-app doorzoekt naar informatie over de belangrijkste nieuwsverhalen, variërend van Covid-19-vaccins tot schietpartijen op scholen, bevat bijna 20% van de video’s die als zoekresultaten worden gepresenteerd verkeerde informatie, volgens een onderzoeksrapport dat woensdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van NewsGuard, een journalistiek en technologisch hulpmiddel dat online informatie bijhoudt, zochten deze maand op TikTok en Google naar informatie over belangrijke nieuwsonderwerpen zoals de presidentsverkiezingen van 2020, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en abortus om de verkeerde informatie van hun zoekmachines te vergelijken.

TikTok, waarvan de gebruikers voornamelijk tieners en jonge volwassenen zijn, “leverde herhaaldelijk video’s met valse claims in de eerste 20 resultaten, vaak binnen de eerste vijf”, stelt het rapport. “Google leverde daarentegen resultaten van hogere kwaliteit en minder polariserende resultaten, met veel minder verkeerde informatie.”

Een Google-woordvoerder weigerde commentaar te geven op het rapport toen CNN contact met hem opnam.

De onderzoekers zochten naar termen als ‘mRNA-vaccin’ en ‘verkiezingen van 2022’, evenals controversiële nieuwsonderwerpen zoals ‘Uvalde tx-samenzwering’. Ze analyseerden 540 TikTok-resultaten en ontdekten dat 105 video’s, of 19,4%, valse of misleidende claims bevatten, aldus het rapport.

Volgens het rapport bevatte een zoekopdracht op TikTok naar informatie over politiek, waaronder de presidentsverkiezingen van 2020 en de opstand van het Capitool in de VS van 6 januari 2021, vaak verkeerde informatie en verwijzingen naar QAnon-complottheorieën. Bijvoorbeeld een zoekopdracht naar de vraag “Werden de verkiezingen van 2020 gestolen?” leverde zes video’s op met valse claims in de eerste 20 resultaten, ontdekte NewsGuard.

NewsGuard-onderzoekers ontdekten ook dat de zoekmachine van TikTok “consequent miljoenen jonge gebruikers verkeerde informatie over de gezondheid geeft, waaronder enkele beweringen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van gebruikers.” Bijvoorbeeld, een zoekopdracht naar “veroorzaakt bijvoet abortus” levert meer dan een dozijn resultaten op die pleiten voor onbewezen abortusmethoden op basis van kruiden.

TikTok is onlangs begonnen met het verwijderen van abortusgerelateerde video’s die in strijd zijn met het beleid tegen medische verkeerde informatie, inclusief video’s die potentieel gevaarlijk advies delen over hoe je zelf een abortus kunt veroorzaken.

In reactie op het NewsGuard-rapport vertelde een TikTok-woordvoerder aan CNN dat de communityrichtlijnen “duidelijk maken dat we geen schadelijke verkeerde informatie toestaan, inclusief medische verkeerde informatie, en dat we deze van het platform zullen verwijderen. We werken samen met geloofwaardige stemmen om gezaghebbende inhoud op onderwerpen met betrekking tot volksgezondheid, en werken samen met onafhankelijke factcheckers die ons helpen de juistheid van inhoud te beoordelen.”

TikTok heeft begin 2022 meer dan 102 miljoen video’s verwijderd wegens het overtreden van de richtlijnen, volgens het handhavingsrapport van de communityrichtlijnen. Maar minder dan 1% van die video’s werd verwijderd wegens het schenden van de richtlijnen van het bedrijf voor “integriteit en authenticiteit”, waaronder verkeerde informatie, volgens de recensie van NewsGuard.

Het rapport van NewsGuard werd uitgebracht te midden van tweeledige zorgen in Washington over de mogelijkheid dat Amerikaanse gebruikersgegevens hun weg naar de Chinese regering zouden kunnen vinden en zouden kunnen worden gebruikt om de Amerikaanse belangen te ondermijnen als gevolg van een nationale veiligheidswet in dat land die bedrijven die daar gevestigd zijn, dwingt mee te werken aan gegevensverzoeken .

Amerikaanse functionarissen hebben hun vrees geuit dat China de persoonlijke informatie van Amerikanen zou kunnen gebruiken om nuttige potentiële agenten of inlichtingendoelen te identificeren, of om toekomstige desinformatiecampagnes te informeren.

TikTok Chief Operating Officer Vanessa Pappas, die woensdag voor het Homeland Security Committee van de Senaat getuigde, weigerde zich ertoe te verbinden de stromen van Amerikaanse gebruikersgegevens naar China af te sluiten, in plaats daarvan beloofde hij dat de uitkomst van de onderhandelingen met de Amerikaanse regering “aan alle zorgen over de nationale veiligheid zal voldoen. “

TikTok is niet actief in China, zei Pappas, hoewel het wel een kantoor in China heeft. TikTok is eigendom van ByteDance, waarvan de oprichter Chinees is en kantoren heeft in China.

“Ik was verrast dat TikTok zelfs zoveel erger is dan Google en erger, als een algemene kwestie als platform, dan Facebook of Twitter als het gaat om dit soort dingen”, vertelde Steven Brill, oprichter van NewsGuard, aan CNN.

Brill zei dat de bevindingen van het rapport vooral zorgwekkend zijn vanwege de banden van het bedrijf met China en hoe gemakkelijk kinderen toegang hebben tot de inhoud van de app.

“We moeten dit als een waarschuwing zien. Als ik kinderen van TikTok-leeftijd zou hebben, zou ik zeker willen weten wat ze als zoekmachine gebruiken,” zei Brill. “Ik zou al boos genoeg zijn als ze te veel op Google zouden vertrouwen en op school met rapporten zouden komen die waren gebaseerd op wat ze op Wikipedia lazen. Maar dit gaat zoveel verder.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in