Virale TikTok zegt ten onrechte dat tampon-titaandioxide kanker veroorzaakt

0
166


Een aantal ontrolde witte tampons zijn artistiek geplaatst tegen een rode achtergrond.

Luister niet naar wat mensen zeggen op TikTok. Je tampons zijn veilig.
Afbeelding: Ikagadiy (Shutterstock)

EEN virale TikTok met miljoenen views over hoe tampons die titaniumdioxide bevatten kanker en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, heeft het platform opgeroepen om alle producten die aan die beschrijving voldoen, weg te gooien. Voordat je begint met het verzamelen van al je tampons en het doorzoeken van hun ingrediëntenlijsten, moet je weten dat experts willen dat je ontspant en je geen zorgen meer maakt: je tampons zijn veilig.

De virtuele freak-out op TikTok over titaniumdioxide – een natuurlijk mineraal dat is goedgekeurd door de Food and Drug Administration en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producteninclusief zonnebrandcrème, cosmetica, voedsel en tandpasta – lijkt te zijn begonnen met één video die aan het begin van de week is gepost. In de video-die op het moment van publicatie bijna acht miljoen views en 1,5 miljoen likes heeft gekregen, houdt gebruiker Rachel Morgan een doos met kerntampons van 100% biologisch katoen van het merk L., eigendom van Proctor & Gamble, omhoog en vertelt de gebruiker om te stoppen met wat ze aan het doen zijn en controleer de ingrediënten op de achterkant van de doos.

TikTok beweert dat tampons kanker veroorzaken

Morgan legt uit dat ze hoorde over de vermeende “gevaren” van deze tampons nadat TikTok haar een video liet zien van een meisje dat hetzelfde merk gebruikte dat twee weken lang overmatig bloeden en extreme pijn, eierstokcysten en onomkeerbare baarmoederbeschadiging had gehad.

‘Ze wordt onderzocht op verdomde kanker. Je weet waarom? Omdat een van de ingrediënten op de achterkant van haar container titaniumdioxide is, dat kanker veroorzaakt, als je het niet weet,’ zei Morgan. “[My container] zegt het niet, maar het wordt hoe dan ook weggegooid, want hoe kan ik bewust gewoon zijn als, ‘O zeker, ja, ik vertrouw je.’ Dus ja, ga je verdomde doos controleren en als je nadelige symptomen had zoals zij, bel dan een verdomde advocaat.

Morgan’s TikTok heeft meer dan 30.000 reacties op het platform ontvangen en aangemoedigd ontelbaar video- reacties van andere gebruikers en makers die L.-tampons en andere tampons met titaniumdioxide afzweren. In een ietwat smakeloze zet, sommigen tampon merken probeerde zelfs te profiteren van de angstaanjagende gebruikers op het platform en besloot van het moment gebruik te maken om aan te kondigen dat hun producten geen titaniumdioxide bevatten.

Wat de wetenschap zegt over de gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide

Niettemin, dokters Aan TikTok en over sociale media zijn naar buiten gekomen om te zeggen dat tampongebruikers niet in paniek moeten raken, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat titaniumdioxide in tampons schade veroorzaakt. Experts die met Gizmodo spraken, benadrukten ook dat er geen bewijs is dat titaniumdioxide in tampons, andere actuele producten (zonnebrandcrème) en voedsel onveilig is voor mensen zoals het momenteel wordt gebruikt.

Dr. Ryan Marino, medisch toxicoloog en assistent-professor bij Case Western Reserve University School of Medicine, vertelde Gizmodo in een e-mail dat: ingeademd titaniumdioxide (voornamelijk gerelateerd aan industriële blootstelling) wordt overwogen mogelijk kankerverwekkend. Marino benadrukte dat dit alleen het geval is wanneer het mineraal wordt ingeademd en dat alleen is aangetoond dat het een echte zorg is bij ratten, niet bij mensen.

Bovendien verklaarde Marino dat is aangetoond dat nanodeeltjes van titaandioxide ontstekingsreacties en mogelijk genetische schade veroorzaken bij muizen, maar wees er nogmaals op dat dit bij mensen niet is voorgekomen.

“Het is belangrijk op te merken dat onderzoeken bij ratten, muizen en andere dieren niet direct toepasbaar zijn op mensen. Hoewel dierstudies ons belangrijke informatie geven, kunnen ze niet direct worden gegeneraliseerd naar mensen,” zei Marino. “Het is ook belangrijk op te merken dat de spraakmakende onderzoeken bij muizen die ontstekingen en genetische veranderingen vertoonden, de opname van enorme hoeveelheden titaniumdioxide impliceerden, wat niet mogelijk zou zijn voor de dagelijkse Amerikanen om te repliceren door blootstelling aan consumentenproducten.”

Marino speculeerde dat de verwarring en recente aandacht voor titaniumdioxide verband hield met een verbod op het mineraal in 2021 door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheiddie in zijn besluit bezorgdheid over de muisgegevens aanhaalde “hoewel zelfs die gegevens het idee niet ondersteunden dat het kankerverwekkend is.”

“Om bot te zijn, ze maken zich zorgen over de mogelijkheid dat er iets gebeurt waarvan nooit is aangetoond dat het gebeurt”, zei Marino.

Als het gaat om TikTok-claims die erop wijzen dat Mars, Inc momenteel aangeklaagd voor het niet onthullen dat Skittles titaniumdioxide bevatte, waarvan de rechtszaak beweert dat het “ongeschikt is voor menselijke consumptie”, verklaarde de toxicoloog dat de rechtszaak gebaseerd is op grove verkeerde interpretaties van de beschikbare gegevens om een ​​risico op kanker bij de mens te claimen. Hij herhaalde dat dergelijk bewijs niet bestaat.

Artsen zeggen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het titaniumdioxide in uw tampons

Dr. Jennifer Gunter, een OB/GYN en frequente debunker van schandalig en nepadvies online, is een van de artsen die kwam deze week uit om te proberen individuen gerust te stellen dat hun tampons geen “giftige doodsstokken” waren.

In een bericht over haar Vajenda-substapel op woensdag zei Gunter dat ze naar aanleiding van de video’s op TikTok paniekerige berichten had ontvangen van vrouwen die bang waren dat hun tampons de oorzaak waren van hun pre-kanker van de baarmoederhals. Deze video’s waren “chemofobie”, verklaarde Gunter, en angstzaaierij.

Gunter ging in op een populaire bezorgdheid van TikTok over de opname van titaniumdioxide door de vagina en zei dat dit niet gebeurt vanwege de chemische samenstelling van titaniumdioxide.

“Titaniumdioxide lost niet op in water, wat betekent dat de nanodeeltjes niet oplossen uit het tamponkoord en in het bloed terechtkomen dat zich in de vagina kan ophopen en vervolgens door het lichaam wordt opgenomen”, schreef ze. “Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat het met bloed doordrenkte tamponkoordje titaniumdioxide-nanodeeltjes in je vagina lekt.”

Gunter voegde er ook aan toe dat wanneer producten zoals titaniumdioxide op stof worden aangebracht, het er om gaat dat ze op de stof blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat stoffen met titaniumdioxide die herhaaldelijk worden gewassen heel weinig van het mineraal afgeven, zei ze. Bovendien verklaarde Gunter dat dit sowieso niet van toepassing zou zijn omdat niemand een tampon wast en hergebruiken in ieder geval.

Dr. Katrine Wallace, een epidemioloog en adjunct-assistent-professor aan de Universiteit van Illinois in Chicago, is een andere ontmaskerer van TikTok-desinformatie en heeft meer dan 267.000 volgers op het platform. Wallace vertelde Gizmodo in een e-mail dat anekdotische verhalen zoals die in Morgan’s TikTok de hele tijd viraal gaan omdat ze sensationeel zijn en veel shares en reacties krijgen.

Ze benadrukte dat het belangrijk is om te onthouden dat correlatie in dit geval niet gelijk is aan oorzakelijk verband.

Alleen omdat iemand gezondheidsproblemen had nadat ze iets hadden gebruikt, betekent niet noodzakelijk dat een ingrediënt in dat ding het probleem veroorzaakte, “zei Wallace.Het gevaar is dat mensen gaan luisteren naar de sensationele virale video, in plaats van een echt gesprek over risico’s te voeren met hun arts of zorgverlener.”

TikTok’s reactie en wat te doen als je je zorgen maakt over titaniumdioxide in je tampons

Gizmodo nam donderdag meerdere keren contact op met TikTok om te vragen of het actie zou ondernemen tegen de huilende wolf over de gevaren van titaniumdioxide en tampons, maar kreeg geen antwoord. We hebben ook meerdere keren contact opgenomen met Proctor & Gamble, dat de L.-tampons maakt, voor commentaar zonder reactie.

Op het moment van publicatie van dit artikel waren zowel Morgan’s TikTok als anderen over het onderwerp met de hashtag #titaniumdioxide nog steeds op het platform en verzamelden veel views. Hoewel er ook waren dokters en experts ze probeerden de paniek te onderdrukken, net als Dr. Jennifer Lincoln, waren ze helaas een minderheid.

“Als je je nog steeds super ongerust maakt, en ik hoor je, gebruik dan iets anders, zoals maandverband of menstruatiecups of wat dan ook”, Lincoln, die 2,8 miljoen volgers heeft op TikTok, gezegd. “Ik denk gewoon dat het belangrijk is om dat niet te denken omdat we één TikTok zien van iemand die een probleem heeft en [saying] ‘dit is de oorzaak’ om te begrijpen dat dat niet de meest wetenschappelijke manier is om erachter te komen wat er aan de hand is.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in