Viraal gaan op TikTok: de impact van viraliteit op artiesten

0
146


Fotocredits: Chesnot Getty Images

TikTok, de korte app voor het delen van video’s voor sociale media, bestaat al sinds 2017 in de VS, maar met het begin van de pandemie in 2020 schoot de app enorm in populariteit. TikTok-gebruikers, vooral muziekartiesten, kregen erkenning en gingen viraal, met miljoenen views van hun muziek die internationaal werden gedeeld dankzij de app.

Velen hadden beperkte of beperkte socialisatie vanwege lockdown-beperkingen en wendden zich tot sociale-media-apps voor gelach, tutorials en meer. Viral gaan op TikTok heeft veel voordelen voor artiesten omdat het hen wereldwijd in verschillende demografische categorieën kan katapulteren.

TikTok heeft de muziekindustrie veranderd, omdat artiesten nu het lot van hun singles met een muisklik kunnen bereiken. Jaren geleden moest je vertrouwen op de middelen en het netwerk van een platenlabel om hun naam bekend te maken. Nu kan iedereen zijn single op TikTok uploaden en alle radiostations en traditionele vormen van media en marketing omzeilen.

Fotocredits: Pexels/Cottonbro

Rapper, Megan the Stallion’s 2020-single “Savage” werd nog populairder toen de tiener TikTok-gebruiker, Keara Wilson, een korte dans op het nummer choreografeerde. Dit beïnvloedde anderen om mee te doen om van de single een van de meest populaire nummers van 2020 te maken. “Savage” schoot naar de top van de hitlijsten. De “Savage Dance Challenge” ging van start op TikTok en het nummer steeg in slechts één week van #98 in de Billboard Hot 100-hitlijsten naar #20. Het virale nummer werd opnieuw gemixt met Beyoncé op de track en won zelfs een Grammy bij de Grammy Awards 2021 in de categorie Best Rap Song.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in