Verkoop TikTok aan de VS zegt wetgever: zou China’s ByteDance verkopen

0
9


Een afbeelding van TikTok op een smartphone met de Amerikaanse vlag op de achtergrond
Het Republikeinse congreslid Mike Gallagher heeft de bezorgdheid verspreid dat TikTok als “digitale fentanyl” is. – Foto: Getty Images

Van beschuldigingen dat hij de “digitale fentanyl” op geruchten dat het de KGB helpt om de New York Times te kopen, is de sociale-mediasite TikTok onder de radar gekomen van het Amerikaanse Republikeinse congreslid Mike Gallagher, die wil dat de Chinese eigenaren van TikTok de app aan een Amerikaans bedrijf verkopen.

Maar wie zou TikTok mogelijk kunnen kopen en wat is de huidige eigendomsstructuur?

Het socialemediaplatform TikTok, dat bekend staat om het maken, delen en ontdekken van korte video’s en vooral wordt gebruikt door jonge Generatie Z’s die op zoek zijn naar een uitlaatklep om zichzelf te uiten, wordt momenteel opnieuw onder de loep genomen door Republikeinen in de VS.

TikTok is eigendom van een Chinees bedrijf genaamd ByteDance en is de afgelopen jaren een populair platform geworden, maar het heeft ook veel argwaan gewekt in de VS, met name het Republikeinse congreslid Mike Gallagher, die de bezorgdheid heeft verspreid dat TikTok leuk is “digitale fentanyl.”

Wat is uw sentiment met betrekking tot GOOG?

Stem om het sentiment van Traders te zien!

Meta (META) aandelenkoersgrafiek

Zou META (META) of Elon Musk TikTok kunnen overnemen?

Nu Gallagher oproept om TikTok te verkopen aan een Amerikaanse entiteit, wie zijn de mogelijke kanshebbers om het bedrijf te kopen?

Welnu, experts zijn van mening dat bekende techreuzen zoals Meta (META), Alphabet (GOOG), miljardair Elon Musk – eigenaar van Tesla (TSLA) en collega-mediasite Twitter allemaal in de race zouden kunnen zijn om de app voor sociale media mogelijk over te nemen – als ByteDance moet noodgedwongen verkopen.

“Zo’n lekker hapje zou ongetwijfeld de aandacht trekken van techgiganten zoals Meta (META), Alphabet (GOOG), Microsoft (MSFT) en zelfs Elon Musk zou kunnen concluderen dat de app een geweldige metgezel voor Twitter zou zijn,” Dat vertelde Danni Hewson, financieel analist bij AJ Bell aan Capital.com.

“Terwijl de recessie een hap uit de advertentie-inkomsten neemt, is dit een bedrijf dat behoorlijk goed geïsoleerd is geweest, de grote vraag zou zijn rond concurrentie en elk verkoopproces zou onder intensief toezicht komen van regelgevers,” voegde Hewson eraan toe.

In 2020 noemde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump het platform een ​​nationale bedreiging voor de veiligheid, en hij probeerde ByteDance te dwingen zijn Amerikaanse TikTok-activiteiten te verkopen of af te splitsen.

In een uitvoerend bevel dat destijds door Trump was uitgevaardigd, zei hij: “Er is geloofwaardig bewijs dat me doet geloven dat ByteDance … actie zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar dreigt te brengen.”

De ambitie van Trump om ByteDance te dwingen zijn Amerikaanse TikTok-divisie te verkopen, mislukte.

Maar Gallagher, nu vertegenwoordiger van Wisconsin, heeft tijdens een interview op Fox News op zondag opgeroepen tot een landelijk verbod op de app.

“Het is digitale fentanyl in de zin dat het, zoals je aangeeft, uiteindelijk teruggaat naar de Chinese Communistische Partij. TikTok is eigendom van ByteDance. ByteDance wordt effectief gecontroleerd door de Chinese Communistische Partij (CCP). We moeten ons dus afvragen of we willen de CCP om controle te krijgen over wat op het punt staat het machtigste mediabedrijf van Amerika te worden”, zei het congreslid.

Maar analisten maken zich zorgen over de opmerkingen van Gallagher. Vanwege de wereldwijde populariteit kan het verbieden van TikTok schadelijk zijn.

“TikTok is enorm populair, vooral bij jongere gebruikers, en is hard op weg een ongelooflijk succesvolle plek te worden voor grote bedrijven om hun waren te tonen. Het zou controversieel en lastig te implementeren zijn om Amerikanen te verbieden de app te gebruiken nadat deze zo ingeburgerd is geraakt in de populaire cultuur”, aldus Hewson.

Gallagher, een hardnekkige criticus van China, heeft ook gezegd dat de enige manier om te voorkomen dat de app in de VS wordt verboden, is dat de eigenaren van TikTok, ByteDance, de sociale site aan een Amerikaans bedrijf verkopen.

Alfabet (GOOG) aandelenkoersgrafiek

Wie heeft er momenteel een aandeel in TikTok?

Gallagher stelt dat TikTok eigendom is van de CCP, maar ook andere investeerders heeft.

Momenteel heeft het sociale platform een ​​gecompliceerde structuur. Ja, het wordt beheerd en bestuurd door het Chinese bedrijf ByteDance, dat is opgericht door internet zelfstandig ondernemer Zhang Yiming, die in 2021 aftrad.

Een bedrijf dat zich heeft aangesloten bij de TikTok-razernij is tech-organisatie Oracle (ORCL). In tegenstelling tot de meeste technologiebedrijven kende ORCL in 2022 een relatief kleine daling van de aandelenkoers van 6%. In 2020 werd het nieuws vrijgegeven dat ORCL een belang van 12,5% in TikTok had verworven en zijn clouddiensten en beveiliging voor de app zou uitvoeren – de deal werd geprezen door Trump – die destijds president van de VS was, en zei dat het hielp om TikTok is een bedrijf dat eigendom is van en gecontroleerd wordt door Amerikanen.

Tiktok sloot ook een deal met Walmart (WMT), die een belang van 7,5% heeft in de socialemediasite.

Oracle’s Executive Vice President Ken Glueck bracht een verklaring uit waarin hij zei: “Na de oprichting van TikTok Global zullen Oracle/Walmart hun investering doen en zullen de TikTok Global-aandelen worden verdeeld onder hun eigenaren. Amerikanen zullen de meerderheid zijn en ByteDance zal geen eigenaar zijn van TikTok Global.”

Maar ByteDance reageerde door te zeggen dat het een belang van 80% in TikTok Global zal hebben.

Dus zoals het er nu uitziet, is ByteDance eigendom van een combinatie van Amerikaanse, Chinese en internationale investeerders.

Oracle (ORCL) aandelenkoersgrafiek

Softbank (SFTBY) heeft een aandeel in ByteDance

Dat gezegd hebbende, er zijn andere investeerders, zoals SoftBank Group (SFTBY)dat naar verluidt een belang van 3% heeft in ByteDance en de CCP, die in 2021 een belang van 1% en een zetel in het bestuur van ByteDance verwierf.

“Er blijven zorgen over gebruikersgegevens en een uitverkoop aan een Amerikaans bedrijf zou waarschijnlijk een voorkeursoptie zijn voor wetgevers en als het erop aan komt, kan ByteDance merken dat het geen andere opties heeft dan zijn Amerikaanse operatie te koop aan te bieden,” Hewson zei.

Ondanks de populariteit van TikTok heeft het nogal wat controverse veroorzaakt en de VS houden de sociale-mediasite als een havik in de gaten. Na de aantrekkingskracht en het succes door de jaren heen te hebben gezien, is de Amerikaanse regering waarschijnlijk gewend de grondleggers van zo’n grootheid te zijn.

TikTok is echter een Chinees bedrijf en China is een geduchte concurrent van de VS. Het lijkt erop dat de Amerikanen graag een stukje van deze heerlijke taart willen hebben. Of het slaagt in zijn missie – valt nog te bezien.

Verwant lezen

Beoordeel dit artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in