Verkiezingsdesinformatie verschuift van TikTok naar WhatsApp en verder bij de verkiezingen in Brazilië

0
15


Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd hier in het Portugees door Agência Pública en in het Engels vertaald door Matty Rose van het Latin America Bureau.

“Baddragende zwervers, maak je klaar”, waarschuwde een Braziliaanse man in een video gemaakt op Kwai, een kort videoplatform dat eigendom is van de Chinese socialemediagigant Kuaishou. Kwai is een van de drie meest populaire sociale-mediaplatforms in Brazilië en een grote rivaal van TikTok, eigendom van de Chinese zakelijke gigant ByteDance.

‘We gaan niet alleen het Federale Hooggerechtshof binnenvallen, we gaan je ondersteboven ophangen,’ dreigde de man.

Tijdens de campagne moedigde Bolsonaro aanhangers aan door zich te richten op de integriteit van de Braziliaanse rechtbanken, waarbij hij periodiek zwoer nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof te benoemen, naast andere bedreigingen voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Zijn aanhangers op sociale media staan ​​te popelen om zijn anti-juridische verhaal te versterken.

“LATEN WE DE CRIMINELEN IN DE KRACHT Gooien”, schreef een andere online supporter, verwijzend naar de rechtbanken. Op 11 juli was dit het op één na meest gedeelde bericht in enkele van de populairste WhatsApp-groepen van Brazilië die pro-president Jair Bolsonaro steunen.

Bijna twee weken later had Alexandre de Moraes, een rechter van het Hooggerechtshof en de huidige president van het Braziliaanse Superior Electoral Court, er genoeg van. Hij beval de man in de video tijdelijk vast te houden. Moraes is een topdoelwit van aanvallen door Bolsonaro, die het Federale Hooggerechtshof heeft beschuldigd van “inmenging” in de uitoefening van de macht door de uitvoerende macht, en het Hogere Kiesgerechtshof van “manipulatie” van het Braziliaanse kiesstelsel.

Door de rechtbank bevolen detenties van individuele slechte acteurs hebben opruiende online verhalen niet gestopt. Misleidende en valse informatie circuleerde op TikTok, WhatsApp en andere sociale-mediaplatforms in de aanloop naar de nationale verkiezingen in Brazilië op 2 oktober.

Hoewel voormalig president en linkse kandidaat Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva een kleine voorsprong veroverde bij de peilingen, kreeg hij niet genoeg stemmen om ronduit te winnen.

Dat leidde tot een herkansing in een tweede ronde op deze zondag 30 oktober. Bolsonaro verhoogde de inzet – hij duwde geruchten over kiezersfraude en verklaarde bij verschillende gelegenheden dat hij de uitslag alleen zal accepteren als hij de tweede ronde wint.

Digitale desinformatie heeft een cruciale rol gespeeld in de opkomst van Bolsonaro en nu in zijn strijd om aan de macht te blijven. Agência Pública, de eerste onderzoeksredactie van een non-profitorganisatie in Brazilië, onderzocht hoe korte video’s van platforms zoals TikTok valse verhalen hebben aangewakkerd en pro-Bolsonaro-geweld hebben bevorderd.

Met behulp van gegevens van de onderzoeksorganisatie Eleições Sem Fake, oftewel Elections Without Fake News, identificeerde Agência Pública een reeks toonaangevende pro-Bolsonaro WhatsApp-groepen en analyseerde vervolgens de video’s die het meest werden gedeeld over die groepen. De bevindingen toonden aan dat bijna de helft van de meest populaire video’s in deze WhatsApp-groepen afkomstig was van TikTok of Kwai.

Zowel TikTok als Kwai hebben de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Hun interoperabiliteit – wat betekent dat video’s die op het ene platform zijn bewerkt, gemakkelijk op het andere kunnen worden gedeeld – maakt deel uit van wat de platforms kwetsbaar maakt voor de verspreiding van desinformatie en haatzaaiende uitlatingen. Het traceren van de oorsprong van video’s is een belangrijk hulpmiddel bij het tegengaan van schadelijke inhoud, die tijdens de verkiezingscampagne aan populariteit won op sociale media in Brazilië.

Een van de meest populaire video’s die gedurende drie weken op pro-Bolsonaro sociale media circuleerde, beweerde dat de verkiezing van 2014 van voormalig president Dilma Rousseff – die, net als Lula, de linkse Arbeiderspartij vertegenwoordigde – onwettig was en twijfel zaaide over de veiligheid van het elektronische stemsysteem van Brazilië. De clip van twee en een halve minuut, bewerkt op TikTok door een account genaamd @fabioprange, herpostte een deel van een documentaire gemaakt door een Braziliaans productiebedrijf met een streamingplatform dat bekend staat als “Netflix of the Right”. Het bedrijf had inhoud gedeeld die ten onrechte meldingen van ontbossing in het Amazone-regenwoud ontkende en de inheemse rechtenkwesties in Brazilië verdraaide.

De video werd verwijderd nadat Agência Pública de video had gemarkeerd voor beleidsmedewerkers op TikTok.

In een andere video gepost door @luizalbertoradio, beweert een man dat de Braziliaanse strijdkrachten potentiële fraudegevallen hebben ontdekt bij de verkiezingen van 2014 en 2018, en dat Bolsonaro bewijs zou delen om dit te bevestigen. Het kanaal heeft bijna 97.600 volgers en heeft meer dan 790.000 likes gekregen voor zijn pro-Bolsonaro-content.

In de meest gedeelde video van het onderzoek zien voormalige presidenten Lula en Dilma de Moraes, de rechter van het Hooggerechtshof, feliciteren. Het bijschrift bij de video luidt: “Hier is de man die de verkiezingen gaat regelen. Moge God medelijden met ons hebben.”

Begin september had de video meer dan 883.000 views en 23.000 shares, 42.000 likes en 2.362 reacties op TikTok.

Ondertussen heeft het platform voor het delen van video’s Kwai video’s gehost waarin wordt beweerd dat het Hooggerechtshof achter gemanipuleerde elektronische stemmachines zat.

De ongebreidelde desinformatie die tijdens de verkiezingen van dit jaar op TikTok en Kwai is gesmokkeld, circuleert in een land dat al overspoeld wordt met valse verhalen en verzonnen nieuws. In 2018 bleek uit een onderzoek onder Facebook- en Twitter-gebruikers dat negen van de tien Bolsonaro-stemmers tijdens de presidentsverkiezingen van 2018 werden blootgesteld aan verzonnen, valse inhoud. Volgens een onderzoek van het Poynter Institute heeft dit jaar 44% van de Brazilianen gezegd dat ze dagelijks nepnieuws tegenkomen.

Onderzoeker Orestis Papakyriakopoulos, die politieke inhoud bestudeert op TikTok aan het Centre for Information Technology Policy van Princeton University, zei dat het gebrek aan transparantie van sociale-mediaplatforms de studie van het probleem door onderzoekers bevriest.

“Omdat deze [platforms] zijn op dit moment zwarte dozen, we hebben het over dingen die we normaal gesproken als gebruikers zien, maar we weten niet hoeveel ze gebeuren en we weten niet hoe het platform ze precies bevat en hoe ze ze beheren,” vertelde hij aan Agência Pública.

TikTok’s persbureau in Brazilië zei tegen Agência Pública dat het bedrijf “extreem serieus de verantwoordelijkheid neemt die we hebben om de integriteit van het platform en de verkiezingen te beschermen.” Kwai verklaarde dat het “beveiligingsmechanismen heeft die kunstmatige intelligentie combineren met menselijke analyse om inhoud te identificeren en te verwijderen die hun beleid schendt of schendt”, en dat het “geen” inhoud tolereert “die is gemanipuleerd met de bedoeling een individu aan te vallen, groep of organisatie of die democratische processen probeert te belemmeren.”

Beide platforms hebben partnerschappen getekend met factcheckingbureaus voor verkiezingen. Van april tot juni 2022 meldde TikTok dat het bijna 4 miljoen video’s had verwijderd wegens schending van de voorwaarden van de site. Maar voor het hele platform werd 0,7% hiervan verwijderd wegens het overtreden van regels met betrekking tot ‘integriteit en authenticiteit’. Kwai schreef in zijn halfjaarlijkse transparantierapport dat het tussen januari en juni meer dan 8 miljoen video’s heeft verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen. Het meldde ook dat deze verwijderingen minder dan 1% vertegenwoordigden van het totale aantal video’s dat in die periode op het platform werd geplaatst.

Dit rapport is oorspronkelijk gepubliceerd door Agência Pública

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in