Verkiezingen Québec richt zich op jonge kiezers met TikTok, maïs en een spel van tegenstellingen

0
89


“Als sommige mensen zeggen: ‘Hé, ik weet niet zeker of dit het soort video is dat ik graag zou willen zien’, dan doen ze al mee aan de democratie.”

Artikel inhoud

Verkiezingen Québec lanceerde deze week een gekke publiciteitscampagne om te proberen jonge mensen te overtuigen om op 3 oktober naar buiten te komen en te stemmen, en de spots – met name één TikTok-video – hebben al een online buzz gecreëerd.

Advertentie 2

Artikel inhoud

De video op het populaire sociale-mediaplatform sprong op de Corn Kid-bandwagon – een trend die begon met een jonge jongen die werd geïnterviewd over hoeveel hij van maïs houdt en leidde tot miljoenen rollen op TikTok en Instagram. In de video van Élections Québec worden de woorden van de jongen op muziek gezet naast beelden van een maïskolf die wordt ingeboterd, gezouten en vervolgens in een stembus wordt gegooid.

Artikel inhoud

Het gaat vergezeld van de tekst: “We houden van Indiase maïs, maar we houden nog meer van mensen die stemmen.” (We houden van maïs, maar we vinden het nog leuker als mensen stemmen.)

De video is sinds de lancering deze week meer dan 100.000 keer bekeken. Sommigen vinden het grappig, anderen op sociale media vinden het verwarrend.

Advertentie 3

Artikel inhoud

Richard Rochette-Villeneuve, die de campagne creëerde, zei vrijdag in een interview dat hij gewoon blij is om te zien dat het al zoveel reacties genereert, zowel positieve als negatieve.

“Als mensen de video delen, als mensen erop reageren, als mensen ernaar kijken, is dat al iets bereikt”, zegt Rochette-Villeneuve, creatief directeur van de afdeling Quebec City van het marketing- en reclamebureau Cossette.

“Veel jongeren in Quebec hebben geen ervaring met een stembureau. Ze hebben nog nooit in hun leven een stembus aangeraakt. Onze TikTok-video’s zijn goed gebrandmerkt. Je ziet de stembus, een belangrijk object in onze democratie en een object waar iedereen een relatie mee zou moeten hebben.”

Advertentie 4

Artikel inhoud

Het thema van de publiciteitscampagne is “We keren de trend om”.

“Dus om de trend te keren, doen we het tegenovergestelde van wat we normaal zouden doen”, zegt Rochette-Villeneuve. “Normaal doen we de stembiljetten gewoon in een stembus. Maar nu gaan we het tegenovergestelde doen. We gaan alles behalve een stembiljet in de stembus doen. Ik wil zelf niet opscheppen, maar op 3 oktober laat onze TikTok zien dat er een stembiljet in de stembus valt. Op 3 oktober zal het geen maïs zijn. Het zal niet iets anders zijn. Het wordt een stemming, want als mensen onze TikTok hebben gezien, als ze plezier hebben gehad met de campagne van de verkiezingen in Québec, dan weten ze op 3 oktober wat ze moeten doen.

“Voor ons is het de start van de campagne en wordt er over gepraat, en ik vind het geweldig dat mensen nu al hun mening geven. Als sommige mensen zeggen: ‘Hé, ik weet niet zeker of dit het soort video is dat ik graag zou willen zien’, dan doen ze al mee aan de democratie. Dat is een stap in de goede richting. Want er is al jaren een echte daling in het stemmen van jongeren.”

Advertentie 5

Artikel inhoud

Onze excuses, maar deze video kan niet worden geladen.

Advertentie 6

Artikel inhoud

Er zijn ook komische tv- en radioadvertenties die suggereren dat het tijd is om het tegenovergestelde te doen van wat je normaal doet om mensen te overtuigen om te stemmen. Een advertentie zegt dat ze normaal gesproken een grote serieuze toespraak zouden houden over het belang van stemmen. Maar in plaats daarvan laten ze mensen zien die een heleboel gekke excuses maken om niet te stemmen. Een man zegt dat hij zijn deur niet kan openen. Een vrouw zegt dat ze op een fax wacht.

De tv-advertenties zijn alleen in het Frans, hoewel er twee radioadvertenties in het Engels zijn.

Onze excuses, maar deze video kan niet worden geladen.

Advertentie 7

Artikel inhoud

“De nieuwe generatie stemt minder dan de vorige generatie”, zegt Julie St-Arnaud, een woordvoerder van Élections Québec. “Dit is een trend die al een paar decennia aan de gang is. Als we kijken naar de provinciale verkiezingen van 2018, stemde slechts iets meer dan 50 procent van de 18-34 bevolkingsgroepen. Ter vergelijking: als we kijken naar mensen van 65 jaar en ouder, is dat bijna 80 procent. Er is dus een enorm verschil, en daarom richt de campagne zich op jongere kiezers.”

bkelly@postmedia.com

twitter.com/brendanshowbiz

Advertentie 1

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Communityrichtlijnen voor meer informatie en details over hoe je je e-mailinstellingen kunt aanpassen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in