Verenigde Staten versus TikTok: het congres intensiveert de politieke strijd tegen de Chinese app | VS

0
12


Op 28 december mochten leden van het Amerikaanse Congres en hun personeel de video-app TikTok niet gebruiken op hun zakelijke mobiele telefoons. “Huispersoneel mag de TikTok-app NIET downloaden op mobiele apparaten van het huis”, luidt de memo van Catherine Szpindor, de hoogste administratieve ambtenaar van het huis. “TikTok is NIET toegestaan ​​op mobiele apparaten van House. Als je de TikTok-app op je mobiele apparaat van House hebt staan, zal er contact met je worden opgenomen om deze te verwijderen”, voegde het document eraan toe, dat “een aantal veiligheidsrisico’s” noemde als reden voor de maatregel.

De stap komt nu de Amerikaanse regering haar inspanningen opvoert om de app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, in te perken. Vorige week keurde het Congres een uitgavenpakket van $ 1,7 biljoen goed, inclusief vereisten voor de Joe Biden-administratie om het meeste gebruik van TikTok of een andere app die door de eigenaar is gemaakt te verbieden – met uitzonderingen voor nationale veiligheid, wetshandhaving en onderzoeksdoeleinden. De president ondertekende het wetsontwerp donderdag terwijl hij op vakantie was op de Maagdeneilanden.

Vóór het uitgavenpakket hadden ten minste 19 staten, de meeste geregeerd door Republikeinen, al actie ondernomen om de app te blokkeren voor overheidsapparaten vanwege dezelfde beveiligingsproblemen. De staat Indiana klaagde zelfs TikTok aan en beweerde dat het platform voor het delen van video’s zijn gebruikers, met name kinderen, misleidt over het niveau van ongepaste inhoud en de veiligheid van consumenteninformatie. En op 13 december introduceerde de Republikeinse senator Marco Rubio uit Florida een tweeledig wetsvoorstel genaamd de Antisociale CCP-wet. De naam van het wetsvoorstel, een reverse-engineered acroniem dat is ontworpen om zich te richten op de Chinese Communistische Partij (CCP), staat voor “Averting the National Threat of Internet Surveillance, Onderdrukkende Censuur en Invloed, en Algoritmisch Leren door de Chinese Communistische Partij.”

Weken eerder, in een opiniestuk in De Washington Post ondertekend met congreslid Mike Gallagher (Wisconsin), schreef Rubio: “De app kan de locaties van mobiele telefoongebruikers volgen en gegevens over internetten verzamelen – zelfs wanneer gebruikers niet-gerelateerde websites bezoeken.” “Dat TikTok, en bij uitbreiding de CCP, de mogelijkheid heeft om elke toetsaanslag die tieners op hun telefoons invoeren te onderzoeken, is verontrustend”, schreven de twee wetgevers, erop wijzend dat de Chinese Nationale Inlichtingenwet van 2017 van organisaties en burgers vereist dat ze “ondersteunen, helpen en samenwerken met staatsinlichtingenwerk.” Het opiniestuk vervolgde: “Met deze app zou Peking ook gevoelige informatie over de nationale veiligheid van Amerikaanse overheidsmedewerkers kunnen verzamelen en profielen van miljoenen Amerikanen kunnen ontwikkelen om te gebruiken voor chantage of spionage.”

De haat-liefdeverhouding tussen ByteDance en de Verenigde Staten is niets nieuws. In de zomer van 2020 vaardigde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump een bevel uit om TikTok te verbieden. Maar toen Biden aan de macht kwam, trok hij het uitvoerend bevel van Trump in, waardoor ByteDance 45 dagen de tijd kreeg om het eigendom van de applicatie af te stoten. Dit was echter geen drastische koerswijziging. De regering-Biden blijft TikTok met bezorgdheid bekijken. Sinds de oprichting in 2016 heeft TikTok een enorme impact gehad op de Amerikaanse cultuur. Volgens het Pew Research Center is het na YouTube het meest gebruikte platform onder Amerikaanse tieners. Er zijn nu meer dan 136,5 miljoen TikTok-accounts in de VS en in 2021 kreeg de app meer bezoeken dan Google.

Donald Trump probeerde in de laatste maanden van zijn presidentschap TikTok te verbieden.
Donald Trump probeerde in de laatste maanden van zijn presidentschap TikTok te verbieden.LIONEL BONAVENTURE JIM WATSON (AFP)

Maar hoewel de impasse tussen de VS en ByteDance dateert uit 2020, is deze verhevigd naarmate de betrekkingen tussen Beijing en Washington ijziger zijn geworden. Bij binnenkomst in het Witte Huis gaf Biden het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS) – dat belast is met het toezicht op handelsovereenkomsten met niet-Amerikaanse bedrijven – opdracht om te onderzoeken of TikTok een bedreiging vormde voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Volgens De Wall Street Journalworden leden van de commissie onder druk gezet om aan te dringen op de verkoop van TikTok als een middel om de veiligheidsproblemen die het met zich meebrengt aan te pakken.

Na het verbod op het gebruik van TikTok op apparaten van de federale overheid, zei TikTok-woordvoerder Brooke Oberwetter dat het bedrijf “teleurgesteld” was door de stap, die ze beschreef als “een politiek gebaar dat niets zal doen om de nationale veiligheidsbelangen te bevorderen”. Het bedrijf heeft herhaaldelijk geprobeerd de bezorgdheid over de omgang met privégegevens te bagatelliseren door te beweren dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers niet in China worden opgeslagen, dat dergelijke informatie niet wordt gedeeld met de Chinese overheid en dat het hoofdkantoor in feite op de Kaaimaneilanden is gevestigd – niet Peking. In een verklaring zei Oberwetter dat de CFIUS-overeenkomst, die nog steeds wordt herzien, “een zinvolle oplossing zou bieden voor alle veiligheidsproblemen die zowel op federaal als op staatsniveau naar voren zijn gebracht”.

Ondertussen investeert TikTok meer om het imago naar voren te brengen dat het volgens de regels speelt – ook al bewijst steeds meer bewijs het tegendeel. Vorige week bleek uit een intern onderzoek dat meerdere medewerkers van ByteDance toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse journalisten. Het Chinese technologiebedrijf heeft al jaren een kantoor in Washington en het bedrag dat het heeft uitgegeven aan federale lobby is gestegen van 370.000 dollar in 2019 tot 4,28 miljoen dollar in 2022, volgens OpenSecrets, een onafhankelijke groep die de relatie tussen geld en macht in de gaten houdt. Amerikaanse politiek.

Cybersecurity-expert Brian Grayek, die samen met de Amerikaanse geheime diensten aan verschillende onderzoeken heeft gewerkt, is van mening dat het verbod op TikTok op apparaten van de federale overheid niet ver genoeg gaat. In een e-mail aan EL PAÍS wees hij erop dat het verbod geen gevolgen zal hebben voor familieleden of echtgenoten van het personeel van het Huis, noch voor leden van het leger of de Amerikaanse inlichtingendienst. Bovendien zijn weinig TikTok-gebruikers zich bewust van de veiligheidsrisico’s van het platform, aldus Grayek.

Zo moedigde TikTok-gebruiker Victoria Jameson onlangs haar 970.000 volgers aan om video’s te blijven plaatsen en niet toe te geven aan de ‘negatieve energie’. Ze adviseerde videomakers echter om een ​​back-up van hun inhoud te maken voor het geval de app plotseling offline gaat, zoals gebeurde toen de korte videosite Vine in 2016 stopte.

Ook politici aarzelen om TikTok op te geven, zich ervan bewust dat de app een van de beste manieren is om moeilijk te mobiliseren Gen Z-kiezers te bereiken. Het Witte Huis heeft spraakmakende influencers gebruikt om zijn boodschap te verspreiden over zaken als de betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Oekraïne en de initiatieven van Biden om de inflatie terug te dringen. De kracht van Twitter werd ook gezien tijdens John Fetterman’s kandidaatstelling voor de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen in november. De Democratische kandidaat voor Pennsylvania, die tijdens de campagne een beroerte kreeg, gebruikte vakkundig sociale media om kiezers voor zich te winnen. Hij heeft bijna 242 miljoen volgers op TikTok en werd gekozen in de Senaat in een van de nauwste races van de verkiezingen. Zijn laatste post op TikTok was op 13 november.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om meer Engelstalige berichtgeving te krijgen van EL PAÍS USA Edition

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in