‘Verdriet is een trend’: waarom TikTok dol is op ‘huilende make-up’ | Leven en stijl

0
11


Bbeautymagazines leerden lezers ooit hoe ze make-up moesten gebruiken om een ​​recente snikkende sesh te verbergen. Maar nu moedigt een TikTok-trend ons aan om die mistige ogen en roze neuzen te omarmen. “Crying makeup”, zo lijkt het, is in.

In een clip die meer dan 507.000 likes heeft gekregen, biedt de in Boston wonende contentmaker Zoe Kim Kenealy een tutorial “voor de onstabiele meiden” om het uiterlijk van een frisse snik te krijgen, zelfs “als je niet in de stemming bent om te huilen”.

Ze begint met een klodder glans voor ‘die gezwollen, zachte lip’, veegt dan een rode schaduw rond de ogen en brengt ten slotte glitter-eyeliner rondom haar gezicht aan voor wat ‘glans’. “Ik wil eruit zien alsof ik de hele tijd behoorlijk aan het huilen ben”, merkte een kijker op. “Ik voel me zo mooi nadat ik heb gehuild”, schreef een ander. “Ik kan niet zeggen of het de wimpers of de rode neus zijn.”

Kenealy, die 26 is en 119.000 TikTok-volgers heeft, vertelde de Guardian dat ze werd geïnspireerd door twee Oost-Aziatische make-uptrends: Douyin en Ulzzang. Beide genres bevatten ruime hoeveelheden blush, glitter en het benadrukken van het gebied onder de ogen voor een algeheel cherubisch effect.

“Het is geïnspireerd op de twinkeling in je ogen die je krijgt nadat je hebt gehuild”, zegt Kenealy. Ze benadrukt dat de look slechts een esthetiek is, geen oneerlijkheid. “Mensen – meestal mannen – hebben ‘Amber Heard’ op mijn video gereageerd’, zei ze, verwijzend naar de hordes Johnny Depp TikTok-fans die geloven dat zijn ex-vrouw nep huilde op de tribune over zijn vermeende misbruik. “Het is een make-uplook die ik niet per se buiten zou dragen. Het is niet bedoeld om iemand te misleiden.”

tiktok screenshot met de tekst 'how to: cry makeup' bovenaan met voorbeelden in een collage
Kenealy biedt een tutorial om het uiterlijk van een nieuwe kreet te bereiken. Foto: Screengrab/TikTok

Ellende, of in ieder geval de uitvoering ervan, is overal op TikTok – waarschijnlijk omdat het ook overal in de echte wereld is. In een Harvard Youth Poll in 2021 zei meer dan de helft van de jonge Amerikanen dat ze zich de afgelopen zeven dagen ‘down, depressief of hopeloos’ hadden gevoeld.

En in een tijdperk van wereldoorlogen, ongebreideld racisme, een ongecontroleerde klimaatcrisis en massale eenzaamheid, is een simpele rode lip niet langer voldoende. In plaats daarvan zijn er schoonheidstrends ontstaan ​​die passen bij de malaise van vandaag. Er is “dissociatieve steenbolk”, die iD een “lobotomie-chique, dode ogen” jongere zus genoemd van de nu voorbijgestreefde eendenlippen die de influencers van de jaren 2010 in een wurggreep hadden. Je kunt het zien in de popachtige online houding van Euphoria’s uitbraak, Chloe Cherry, of de gespreide blik op Olivia Rodrigo’s Instagram-pagina.

Elke wandeling kan een #SadGirlWalk zijn als je naar Lana Del Rey luistert en verlangend in de verte staart. De hashtag, met meer dan 504.000 views, bevat video’s van jonge vrouwen die er somber uitzien terwijl ze ijskoude lattes sjouwen en pronken met hun outfits. “Laat me tijdens het lopen huilen tegen Taylor Swift tot ik niet meer kan”, reageerde een gebruiker op hun clip.

Fredrika Thelandersson, een postdoctoraal onderzoeker in media- en communicatiestudies aan de Zweedse universiteit van Lund en auteur van het nieuwe boek 21st Century Media and Female Mental Health, bestudeert online meisjesculturen en -gemeenschappen.

“In het huidige landschap willen beroemdheden en merken authenticiteit hebben, echt lijken”, zei ze. “Een manier om dit te doen is door een diagnose te onthullen of een trauma aan het licht te brengen. Het is letterlijk winstgevend om een ​​soort kwetsbaarheid te tonen.”

Dit druppelt door TikTok, legde Thelandersson uit, waardoor de betekenis van medische en psychologische taal werd verwaterd. “Dissociatie is een symptoom van PTSS, en nu wordt het opgepikt als een esthetiek,” zei ze. “Dit zegt veel over hoe mensen het op dit moment niet zo goed doen en ondersteuning nodig hebben, en sociale media worden de plek waar ze kunnen vinden wat ze niet zouden krijgen van een traditioneel gezondheidszorgsysteem.”

En wat als iemand zijn verdriet doet alsof met neptranen of een valse, verre blik?

“Misschien brengt het droevige gevoelens met zich mee, maar er is een gemeenschappelijk aspect als je je realiseert dat andere mensen hetzelfde voelen, en dat is een soort verbondenheid”, zei Thelandersson. “Je kunt er zoveel grappen over maken als je wilt, maar het is op een bepaalde manier nog steeds een beetje hoopvol.”

Gen Z is niet de eerste generatie die de louche allure van oversharing ontdekt – Gen X-iconen zoals Fiona Apple, Courtney Love en wijlen Elizabeth Wurtzel maakten er allemaal carrière van in de jaren 90. De schrijfster Emily Gould kreeg haar start in de vroege blog-boom, met overdreven openhartige inzendingen die vaak in de categorie haat-liefde vielen. Emo-acts als Paramore en My Chemical Romance domineerden de hitlijsten van de jaren 2010, met bekentenisteksten en een goth-aangrenzend uiterlijk van een swoopy zijwaartse pony en dramatisch donkere oogmake-up.

Audrey Wollen, de schrijver die in 2014 de term ‘Sad Girl Theory’ bedacht, verwierf internetfaam door haar voorstel dat publiekelijk bedroefd zijn een legitieme vorm van protest is tegen het patriarchaat (hoewel Wollens archetype van het chronisch online Tumblr-meisje gewoonlijk werd geïmpliceerd aan blank, dun, conventioneel aantrekkelijk en onafhankelijk rijk zijn).

Fiona Apple-portret
Fiona Apple in New York, 1997. Foto: David Corio/Redferns

Maar deze keer zorgt het enorme bereik van TikTok (bijna 1 miljard gebruikers in 150 landen) ervoor dat de trend zich in een ongekend tempo verspreidt. “Ik denk dat dit voor een deel gewoon tieners zijn die veel te veel toegang tot internet hebben”, zegt Tamim Alnuweiri, schoonheidsschrijver van InStyle. “Toen ik een tiener was, stak ik ook mijn hoofd tegen het raam en deed ik alsof ik in een videoclip zat toen het regende, maar hun versie hiervan is veel meer openbaar.”

Kelly Cutrone, de PR-legende die de firma People’s Revolution oprichtte en verscheen op The Hills, The City en America’s Next Top Model, schreef ooit een boek met loopbaanadvies genaamd If You Have to Cry, Go Outside. “Het leerde mensen hoe ze met hun emoties op de werkplek moesten omgaan”, zei ze. “Het is best triest dat verdriet een trend zou zijn. Maar ik heb een 20-jarige, en die kinderen gingen allemaal door een hel [during the pandemic].”

Cutrone bedacht haar eigen term om de kinderen die ze de laatste tijd in clubs ziet te beschrijven: ‘nachtelijke romantiek’. Denk aan “zombie dark angel-vibes: halfnaakte kinderen die er uitgerekt uitzien, met deze rare starende blikken”.

Het zijn ‘wezens van de nacht’, voegde Cutrone eraan toe, terwijl ze Julia Fox, de lieveling van de mode met de doe-eyed, vaak door de straten van New York zag dwalen in laag uitgesneden spijkerbroeken, bodysuits van Balenciaga en lagen dikke zwarte eyeliner. “Ze heeft een groep meisjes die soms naar mijn evenementen komen en het zijn echte it-meisjes,” zei Cutrone. “De it-girls zijn niet langer Twiggy: ze zijn Elvira.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in