Verbiedt de VS TikTok? De geruchten en speculaties, uitgelegd

0
40


TikTok

Sam riz via Pixabay

TikTok is de populairste app voor sociale media ter wereld. Zelfs als het niet op je telefoon staat, is de kans groot dat iemand die dicht bij je staat het op de zijne heeft en misschien zelfs door de nu praktisch ontelbare minuten durende video’s scrolt op zoek naar hun nieuwste dosis dopamine.

Het zou ook een van de grootste veiligheidsbedreigingen voor de Verenigde Staten kunnen vormen sinds het einde van de Koude Oorlog. En zijn dagen – in ieder geval in de Verenigde Staten – kunnen geteld zijn.

Procureur-generaal Merrick Garland hield vandaag een persconferentie waarin verschillende Chinese staatsburgers zijn beschuldigd van spionage in verband met het belemmeren van het officiële onderzoek naar een niet nader genoemd bedrijf. Hoewel de meesten geloven dat het bedrijf in kwestie Huawei is – China’s grootste fabrikant van mobiele telefoons en andere communicatiehardware – hadden speculaties voorafgaand aan de conferentie veel weddenschappen dat TikTok in het vizier was van het Amerikaanse ministerie van Justitie, aangezien het mogelijk recente onthullingen heeft gekregen door het Amerikaanse zakenblad Forbes.

In een donderdag gepubliceerd rapport Forbes beweerde dat de afdeling Interne Audit en Risicobeheersing van ByteDance, geleid door de in Peking gevestigde executive Song Ye, “van plan was de TikTok-app te gebruiken om de persoonlijke locatie van een aantal specifieke Amerikaanse burgers te controleren.” Het tijdschrift meldde dat er twee gevallen zijn geweest waarin het interne auditteam van plan was gegevens te verzamelen over een Amerikaans staatsburger die geen dienstverband bij het bedrijf had. Per Forbeswerden deze gegevens niet gebruikt om advertenties te targeten of voor andere commerciële doeleinden.

De onthullingen, waar of niet, hebben online speculaties aangewakkerd dat de Amerikaanse regering binnenkort een handje in de zaak zal nemen in naam van de bescherming van de privacy van haar burgers.

Afgelopen weekend werd de app besproken op CBS’s Zie de natie onder ogen programma voor openbare aangelegenheden. Chris Krebs, de cyberbeveiligingsexpert van CBS, verklaarde dat “er een aanzienlijke hoeveelheid risico’s bestaat”, als het gaat om het bijhouden van hun gegevens door TikTok.

In 2020 tekende de toenmalige president Donald Trump een uitvoerend bevel om TikTok in de VS te verbieden als het niet door ByteDance werd verkocht. Een bevel om het verbod te voorkomen werd later dat jaar ingediend en goedgekeurd. Toen de regering-Biden het roer overnam, vernietigde president Biden zelf het uitvoeringsbevel en verzocht hij de minister van Handel om te onderzoeken of de app al dan niet een significant risico voor de VS vormde.

In juni berichtten Buzzfeed News en anderen over gelekte audio van interne vergaderingen op ByteDance, waaruit bleek dat er meerdere keren toegang was tot Amerikaanse gebruikersgegevens vanuit China. Volgens CNN was dit de aanleiding voor FCC-commissaris Brendan Carr om Google en Apple te verzoeken TikTok uit hun respectievelijke app-winkels te verwijderen, daarbij verwijzend naar de “reeksen gevoelige gegevens die uit nieuwe rapporten blijken”. [that] worden benaderd in Peking.”

Dus, zullen de VS in de voetsporen treden van landen als India, Pakistan en Syrië met een regelrecht verbod op de dienst? Het antwoord is niet duidelijk. Als het DOJ zijn onderzoek uitbreidt met de dienst, zou TikTok zich in dezelfde precaire situatie kunnen bevinden als in 2020, of erger nog: een regelrecht verbod tegemoet zien op de rug van publieke steun als er geloofwaardig bewijs wordt geleverd dat het bedrijf is het monitoren van de gegevens van zijn Amerikaanse gebruikers.

TikTok beweert dat al zijn Amerikaanse gegevens momenteel worden doorgestuurd naar Oracle Cloud, een service binnen de Amerikaanse grenzen, en dat alle Amerikaanse gegevens in overzeese centra gepland zijn voor of al zijn verwijderd. In een verklaring via Twitter beweert TikTok dat het “nooit is gebruikt om leden van de Amerikaanse regering, activisten, publieke figuren of journalisten te ’targeten’, noch bieden we hen een andere inhoudservaring dan andere gebruikers. Ons interne auditteam volgt vastgestelde beleidslijnen en processen om informatie te verkrijgen die ze nodig hebben om interne onderzoeken uit te voeren naar schendingen van de gedragscodes van het bedrijf, zoals standaard is in bedrijven in onze branche. Elk gebruik van interne auditmiddelen zoals Forbes beweerde, zou een reden zijn voor onmiddellijk ontslag van bedrijfspersoneel.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in