Van TikTok tot de romantische roman: Stacey McEwan in de schijnwerpers

0
54


Stacey McEwan, een boekbeïnvloeder op meerdere platforms, waaronder TikTok en Instagram, had verschillende romans geschreven, maar wist niet zeker of ze er ooit een zou of zou kunnen verkopen aan een traditionele uitgeverij. Maar ze gaf niet op. En nadat ze haar verhaalideeën had gedeeld met haar volgers op sociale media – ze heeft alleen al meer dan 300.000 volgers op TikTok – werd McEwan overspoeld met verzoeken voor een boek over een menselijk dorp dat wordt bestuurd door mystieke gevleugelde wezens.

Het resultaat is Richel. Een zanderige fantasie, het boek gaat over een gemeenschap van mensen die vastzitten op een stukje land tussen een niet te beklimmen klif en een bodemloze kloof. Gecontroleerd door gevleugelde wezens genaamd Glacians die voedsel uitdelen in ruil voor een periodiek mensenoffer, biedt het dorp Dawsyn Sabar aan, de hoofdpersoon van het boek. Een bijlwielder en het enige overgebleven lid van haar familie, Dawsyn, ontsnapt met de hulp van een halfmenselijke rebel genaamd Ryon, de berggevangenis van de Glacians, maar haar overlevingskansen zijn klein. En haar precaire reis is nog maar net begonnen, want Dawsyn moet het wezen vertrouwen waar ze het meest bang voor is, om niet alleen haar eigen overleving te verzekeren, maar ook dat van degenen die vastzitten – en voor wie zij hun enige hoop is.

McEwan, die als onderwijzeres in Australië werkt, begon te schrijven Richel in maart 2021. “Ik ben het slachtoffer van massale groepsdruk”, zegt McEwan. “Ik zeg dat met diepe genegenheid, want zonder die vele stemmen die me aansporen om door te gaan en het ding te doen, is het ding misschien nooit geschreven. Mijn man had ook een grote hand om me voort te stuwen. Hij weet hoe graag ik altijd professioneel heb willen schrijven.”

Na het afronden van het definitieve ontwerp van Richel in augustus 2021 was McEwan van plan om in eigen beheer uit te geven. Maar voordat ze kon, reikte Amy Collins, een literair agent bij Talcott Notch, haar hand uit. Collins, een fan van McEwan’s TikTok-feed, vroeg de auteur om haar een maand de tijd te geven om een ​​traditionele uitgeverij te vinden voor Richel. Binnen een week meldde Angry Robot zich aan. McEwan annuleerde de in eigen beheer uitgegeven versie, maar haar fans – die het boek hadden gereserveerd en volledig achter haar publicatiereis stonden – bestelden de nieuwe editie opnieuw. Het boek staat op het punt een bestseller te worden op Amazon en Barnes & Noble in Australië.

Voordat Collins contact opnam, zei McEwan dat ze er nooit aan had gedacht een agent te vinden om te vertegenwoordigen Richel. “Ik had eerder een paar jaar lang agenten ondervraagd, maar zonder succes”, zegt McEwan. ‘Toegegeven, ik gooide manuscripten die ik nu liever verbrand dan door een andere levende ziel gelezen te hebben. Ik had een fantastische groep mensen online die enthousiast waren over lezen Richel, en ik besloot dat publiceren in eigen beheer de beste cursus was. Kortom, ik had het vertrouwen verloren in het idee om traditioneel gepubliceerd te worden. Ik geloofde eerlijk gezegd niet dat het een deur was die het waard was om voor mij aan te kloppen totdat het dat was.”

Hoewel Richel is haar eerste roman, heeft McEwan de afgelopen 12 jaar fantasy-fictie geschreven. “Ik hou ervan om verhalen te schrijven in een wereld die niet wordt beperkt door de wetten van ons”, zegt ze. “Ik heb geprobeerd af te wijken, maar het mislukt altijd. Iemand eindigt altijd met krachten, valt door een portaal, ontwikkelt een talent om met de doden te communiceren, enzovoort.”

Richel, waarmee McEwan’s Glacian Trilogy-serie wordt gelanceerd, combineert fantasie met sciencefiction en romantiek. De auteur noemt het een roman over romantiek. “Het heeft alle gemeenschappelijke elementen van een high-fantasyroman: de wereldopbouw, fantasiesoorten, magische systemen”, zegt ze, “maar de romantiek drijft een groot deel van de plot in dit eerste boek.”

Momenteel is McEwan bezig met het bewerken van boek twee in de Glacian-trilogie. “Het was een zware reis, maar ik denk dat het mijn beste werk laat zien”, zegt ze. “Doe je gordel vast, deze wereld is wetteloos, en ik heb Dawsyn veel te veel vrij spel gegeven, yeehaw!”

Wat betreft boek drie van de serie, het is allemaal in kaart gebracht. “Het eerste wat ik deed na het schetsen” Richel was kijken hoe het hele verhaal zich zou ontvouwen,’ zegt McEwan, ‘zodat ik zou weten hoeveel boeken er in de serie zouden zijn.’

Met een baan, twee kinderen en een man gebruikt McEwan elk vrij moment dat ze kan vinden om te schrijven. “Ik verzamel snacks en drankjes en plaats ze binnen handbereik”, zegt ze. “Ik zet mijn telefoonmeldingen uit en gooi het ding bijna door de kamer waar het niet kan worden bereikt. Ik kijk over mijn omtrek, en dan begint de pret.”

Een versie van dit artikel verscheen in het nummer van 09/12/2022 van Uitgevers Wekelijks onder de kop: Van TikTok tot de Romantacy Novel: Spotlight op Stacey McEwanLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in