Uvalde ‘samenzwering’ onder de aanbevolen zoekopdrachten van TikTok

0
66


Het tijdperk van hoe mensen nieuws consumeren blijft veranderen, aangezien steeds meer mensen naar platforms zoals TikTok kijken om hun updates te krijgen. Maar een nieuw rapport wijst erop hoe gemakkelijk het is om verkeerde informatie op het platform te vinden via de aanbevolen zoekopdrachten die mensen naar video’s over een “Uvalde-samenzwering” leiden.

In het rapport van NewsGuard Tech, een online softwarebedrijf voor het beoordelen van vertrouwen, werd gekeken naar gegevens uit zeven landen over hoe verkeerde informatie wordt verspreid onder gebruikers via verschillende digitale platforms. Dit desinformatierapport stelt dat de zoekmachine van TikTok wordt gebruikt om “giftige verkeerde informatie te verspreiden” en een rapport van juli stelt dat Gen Z-kinderen TikTok via Google als zoekmachine gebruiken.

De aanbevolen zoekopdrachten van TikTok leiden mensen echter naar samenzweringen en verkeerde informatie over de verkiezingen van 2020, abortus, COVID-19 en meest recentelijk een “Uvalde-samenzwering”.

Het NewsGuard-rapport zegt dat “Uvalde tx-samenzwering” naar voren komt als een van de best aanbevolen zoekopdrachten, wat suggereert dat de schietpartij op 24 mei niet heeft plaatsgevonden. Het is vergelijkbaar met samenzweringen over de Sandy Hook-schietpartij die beweerden dat de slachtoffers en families van de schietpartij in december 2012 ‘crisisacteurs’ waren. Extreemrechtse podcast-host Alex Jones wordt aangeklaagd voor het verspreiden van de Sandy Hook-samenzwering.

Het rapport stelt dat de zoekopdracht gebruikers naar een video brengt met de tekst: “Dit was gepland. Dit was niet nodig!” Een tweede TikTok-video toont beelden van beveiligingscamera’s buiten de school met een blipvlieg over het scherm.

“Wie loopt weg van het toneel en in het zwart?” vraagt ​​de verteller. “Het is als een verschijning. Ik wil antwoorden.”

Bij het zoeken naar de onderzoekscommissie van 6 januari neemt TikTok gebruikers mee naar topvideo’s waarin Texas Sen. Ted Cruz een FBI-functionaris ondervraagt ​​​​over een complottheorie dat een federale informant relschoppers aanmoedigde om gewelddadig te worden met de politie. De FBI heeft die theorie sindsdien ontkracht.

TikTok reageerde niet op de vragen van NewsGuard over de aanbevolen zoekopdrachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in