Uitgelegd | Wat is Ozempic? Waarom is het trending op TikTok?

0
10


Ozempic, Wegovy en Rybelsus zijn de merknamen voor een middel tegen diabetes, semaglutide genaamd, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2.  Afbeelding voor vertegenwoordiging.

Ozempic, Wegovy en Rybelsus zijn de merknamen voor een middel tegen diabetes, semaglutide genaamd, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Afbeelding voor vertegenwoordiging. | Foto Krediet: S Kumar Santhosh

Het verhaal tot nu toe: Het gerucht gaat dat het dramatische gewichtsverlies van Kim en Khloe Kardashian en andere beroemdheden het werk is van een injecteerbaar medicijn, Ozempic, dat ‘Hollywood’s slechtst bewaarde geheim’ wordt genoemd.

In een tweet schreef zakenmagnaat Elon Musk dat hij 13,6 kg (30 lbs) aan Ozempic/Wegovy was afgevallen door te vasten en weg te blijven van ‘lekker eten’.

Het medicijn krijgt ook veel aandacht op sociale-mediaplatforms zoals TikTok als een gemakkelijke manier om af te vallen.

Wat is Ozempic?

Ozempic, Wegovy en Rybelsus zijn de merknamen voor een antidiabetesmedicijn genaamd semaglutide. Het medicijn is ontwikkeld door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk en wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2.

Wegovy, dat een hogere dosis semaglutide bevat, werd goedgekeurd als middel tegen obesitas.

Semaglutide is een glucagon-achtige peptide-1-receptoragonist (GLP-1 RA)-medicijn dat de secretie van insuline verhoogt (wat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen) na een maaltijd, terwijl het de productie van glucagon vermindert (wat helpt de bloedsuikerspiegel te verhogen).

Naast het reguleren van de glucosespiegels in het lichaam, helpt het medicijn ook bij het afvallen, verlaagt het het risico op hypoglykemie en verbetert het de gezondheid van het hart en de nierfunctie.

Het medicijn werd in 2017 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Volgens een onderzoek uit 2018 vertoonde semaglutide specifiek een groter gewichtsverlies bij proefpersonen dan andere GLP-1 RA-geneesmiddelen. Het verminderde het lichaamsgewicht ruwweg met 4 kg, in vergelijking met andere medicijnen die een vermindering van 1,4-2,5 kg zagen.

Mening van een expert

Spreken tegen De Hindunoemde dr. Abhijit Chanda, hoofd van de afdeling Endocrinologie van het Medica Superspeciality Hospital, Kolkata, semaglutide “veelbelovend als medicijn tegen diabetes”.

“Behalve het reguleren van glucose, verhoogt het ook de maagledigingstijd, wat betekent dat voedsel er langer over doet om door het maagdarmkanaal te gaan en het geeft je een vol gevoel voor een langere periode,” zei hij.

Het verschil tussen Ozempic en Wegovy is de dosering, voegde hij eraan toe. “Ozempic wordt in een lagere dosis gegeven. Het begint met 0,25 mg per week en neemt in de loop van de tijd toe. Voor Wegovy begin je met 0,2 mg per week en bouw je dat langzaam op naar 2,4 mg.”

Hij waarschuwde echter tegen het gebruik van het medicijn door mensen met een voorgeschiedenis van pancreatitis of een familiegeschiedenis van een type schildklierkanker.

De TikTok-trend

Met meer dan miljoenen views op TikTok is de drug het afgelopen jaar snel populair geworden. Het off-label gebruik van Ozempic heeft wereldwijd voor een tekort gezorgd, De beschermer gemeld.

In feite schoot de vraag naar zowel Ozempic als Wegovy omhoog in 2022, waarbij Novo Nordisk in de eerste negen maanden van 2022 een omzetstijging van 29% noteerde dankzij op GLP-1 gebaseerde diabetesbehandelingen, met name Ozempic.

Een recent rapport van Bloomberg merkte op dat patiënten in Zuid-Californië die aan diabetes leden, moeite hadden met het invullen van hun recept voor Ozempic. Patiënten die vergelijkbare type 2-medicijnen gebruiken, worden ook met hetzelfde probleem geconfronteerd. Een arts in Sacramento is overgegaan tot het voorschrijven van een lagere dosis en stelde voor dat de patiënt twee injecties per week zou nemen in plaats van één injectie per week, aangezien het compromis ‘beter dan niets’ is.

Volgens hem zouden patiënten met diabetes zonder hun medicatie een hoger risico kunnen lopen op hartaandoeningen, infecties, invaliditeit of zelfs overlijden, aldus het rapport.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in