Türkiye onderneemt actie tegen witwassen TikTok

0
117


De Financial Crimes Investigation Board (MASAK) zegt dat er sinds januari 2021 ongeveer $ 82 miljoen (TL 1,5 miljard) is overgedragen aan TikTok-gebruikers in Türkiye. Het zei dat het geld werd verkregen door een beperkt aantal gebruikers, terwijl sommige rekeningen werden gebruikt voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering.

TikTok is enorm populair in Türkiye, met ongeveer 29 miljoen gebruikers, maar net als andere sociale-mediaplatforms kan het ook worden gebruikt voor grootschalige fraude. De korte video-hostingservice wordt nu door MASAK onderzocht op beschuldigingen van witwassen. Uit de eerste bevindingen blijkt dat sommige livestreaming-TikTok-gebruikers “donaties” van anderen hebben gekregen en zelfs nepaccounts hebben gemaakt voor donaties aan hun oorspronkelijke account, in een poging meer mensen te overtuigen om te doneren aan het oorspronkelijke account.

Een andere bevinding is dat er steeds meer vermoedens ontstaan ​​over accounts met een klein aantal volgers die er nog steeds in slaagden een enorme hoeveelheid donaties te verzamelen, hoewel hun livestreaming niets anders was dan een zwart scherm of een stilstaande foto. MASAK zegt dat ze ervan worden verdacht te zijn ‘gedoneerd’ via gestolen creditcards en dus zijn gebruikt voor het witwassen van geld. Uit het onderzoek bleek ook dat rekeningen die indirect of direct gelinkt zijn aan de terroristische groepering Daesh grote hoeveelheden donaties binnenhaalden. MASAK zegt dat mensen die gelieerd zijn aan terroristische groeperingen het platform gebruiken om geld in te zamelen, terwijl ze toezicht vermijden en geldoverdrachten vergemakkelijken.

Een soortgelijke zaak waarbij Twitch betrokken was, had eerder de krantenkoppen gehaald. In maart hielden de autoriteiten 18 verdachten vast in de tweede ronde van een recente operatie wegens beschuldigingen van fraude via Twitch. Ze worden ervan beschuldigd samen te werken met Twitch-gebruikers met een groot aantal volgers om hen contant geld te geven via gestolen creditcards en betaalpassen. Twitch accepteert alleen “bits”, een virtuele valuta, waarmee gebruikers streamers financieel kunnen steunen. De verdachten gaven naar verluidt stukjes weg door te betalen met gestolen kaarten en ontvingen contant geld in ruil voor streamers.

De dagelijkse Sabah-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Turkije, de regio en de wereld.


U kunt zich op elk moment afmelden. Door u aan te melden, gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in