Tumblr ‘meisje pakt boek op’ meme uitgelegd terwijl het weer opduikt op TikTok

0
18


Tumblr is terug en dat geldt ook voor de ‘girl pick up book’-meme die in de jaren 2010 viraal ging. De illustratie van een hypergeseksualiseerde vrouw die steeds leergieriger wordt terwijl ze een boek oppakt, heeft een heel achtergrondverhaal waarvan je je misschien niet bewust bent.

Bekend als de de-bimboficatie-meme, is de Tumblr-boekmeme – of eenvoudiger gezegd de meme ‘meisje die boek oppakt’ – weer opgedoken op TikTok.

We leggen de betekenis uit achter het cultureel belangrijke beeld, de geschiedenis ervan en wat mensen er nu over zeggen.

Wat is bimboficatie?

Voordat we de Tumblr-boekmeme volledig kunnen begrijpen, moeten we eerst het genre begrijpen waar het vandaan kwam.

Volgens KnowYourMeme behoort de illustratie tot een ondergronds erotisch kunstgenre dat bekend staat als bimboficatie. De kunst van dit genre toont typisch een personage dat transformeert in een hypergeseksualiseerde versie van zichzelf.

Het genre verspreidde zich in 2010 via een subreddit en polariseerde degenen die ervan wisten, waarbij sommigen geloofden dat het vrouwonvriendelijk was en anderen het als onschuldig plezier beschouwden.

Het genre van bimboficatie bleef groeien. Het kreeg zijn eigen subreddit in 2013 en werd in 2015 toegevoegd aan Urban Dictionary.

Oorsprongsverhaal van Tumblr-boekmeme

Het is je misschien opgevallen dat de ‘meme van een meisje die een boek oppakt’ een vrouw weergeeft die er minder bimbo-achtig uitziet in plaats van meer – vandaar de term de-bimboficatie.

Sommige mensen geloven dat de meme is gemaakt met seksistische bedoelingen, maar de maker beweert dat het gewoon een erotisch kunstwerk in opdracht was.

In 2017 meldde Buzzfeed dat de kunstenaar, op DeviantArt bekend als Sortimid, zei dat de cartoon een opdracht was voor iemand die de transformatie omgekeerd wilde zien. Sortimid zei dat ze niet verwachtten dat de kunst buiten de gemeenschap van het genre te zien zou zijn.

De kunstenaar zei naar verluidt: “Ik streef ernaar om erotiek te creëren die zowel sexy als feministisch is. Het lijkt erop dat ik in dit geval op spectaculaire wijze heb gefaald en daarvoor bied ik mijn excuses aan.”

Wat mensen zeggen over de de-bimboficatie-meme op TikTok

Terug naar vandaag en TikTokkers halen herinneringen op aan de Tumblr-meme en maken grapjes over de impact die het had.

Een gebruiker stelde de vraag: “Wat was cultureel belangrijker, de renaissance of het meisje dat boekmeme oppikte?”

Een ander bladert door elke afbeelding in de illustratie in een TikTok en zegt: “Vertel me alsjeblieft dat jullie dit begrijpen!”

Ander nieuws: Demna Gvasalia van Balenciaga spreekt de controversiële kindercampagne toeLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in