Trial door TikTok: Camilla en Meghan doelwit van misbruik na dood Queen | Camilla (Koningin Gemalin)

0
82


Terwijl plechtige berichten over de dood van de koningin de tv-bulletins en krantenkoppen domineerden, werd online een ander soort koninklijke inhoud miljoenen keren bekeken.

Berichten met misbruik en verkeerde informatie werden op grote schaal gedeeld op sociale media in de dagen nadat het nieuws bekend werd – veel van hen waren gericht op Camilla, de nieuwe Queen Consort.

Gecorrigeerde foto’s van Meghan Markle, de hertogin van Sussex, en berichten waarin werd beweerd dat Hare Majesteit was vermoord omdat ze geheimen had over politici, of werd gedood door het Covid-19-vaccin, werden ook op grote schaal gedeeld, blijkt uit analyses.

Op TikTok, de snelstgroeiende nieuwsbron in het VK, waarvan het gebruikersbestand wordt gedomineerd door Gen Z, waren de meest bekeken clips met een koninklijk thema de clips die Camilla’s uiterlijk bespotten en haar uitzetten tegen wijlen Diana, prinses van Wales.

Eén video, 1,1 miljoen keer geliked op TikTok sinds hij een week geleden werd gepost, bevatte een montage van foto’s van Camilla en Diana. De bijschriften luiden: “De vrouw met wie hij bedroog… De vrouw met wie hij bedroog”, leidde tot venijnige vergelijkingen tussen de vrouwen in het commentaargedeelte.

Een TikTok-bericht richt zich op Camilla, de Queen Consort.
Een TikTok-bericht richt zich op Camilla, de Queen Consort. Foto: TikTok

Anderen noemden Camilla “cowmilla” of een “boze heks”, en beweerden dat ze een “poppenmeester” in de koninklijke familie was die “worstelde om te bevatten hoe gelukkig ze is” over de dood van de koningin. Velen werden gepromoot door accounts die beweerden te worden gerund door jonge fans van Diana.

Andere accounts deelden gemanipuleerde foto’s van Meghan, wat suggereerde dat ze was afgebeeld met een T-shirt met de woorden “de koningin is dood”. Op Twitter werd een bericht met de afbeelding met het bijschrift “Ik kan niet geloven dat Meghan daarheen ging” 27.000 keer geliked.

Terug op TikTok beweerden verschillende video’s Meghan te laten zien op de begrafenis van de koningin en bekritiseerden ze haar voor het kopiëren van een oude outfit van Diana. Eentje werd 3,7 miljoen keer geliked, hoewel de begrafenis, die voor maandag gepland stond, nog niet had plaatsgevonden.

De inhoud geeft inzicht in de aard van een deel van de informatie over de koninklijke familie die wordt gepusht naar degenen die hun nieuws op sociale media krijgen.

Hoewel de hertogin van Sussex herhaaldelijk het doelwit is geweest van online misbruik, is de laster van Camilla een nieuwer fenomeen onder jongeren.

Jarenlang na het uiteenvallen van Diana’s huwelijk met Charles in 1996, werd Camilla door sommigen in de media gekarakteriseerd als een ‘huwelijksramp’, door velen beschuldigd van hun scheiding en de daaropvolgende dood van de prinses. De berichtgeving is verzacht, nu gericht op haar liefdadigheidswerk en haar afgeschilderd als vriendelijk en benaderbaar.

Actieve communities voor Diana-fans en Camilla-recensenten bleven bestaan, maar hun bereik was grotendeels beperkt tot Facebook-groepen, waarvan leden ervoor kiezen zich aan te sluiten. Op TikTok, anti-Camilla-inhoud – die in populariteit is toegenomen sinds de uitzending van Netflix-drama De kroon – is de afgelopen dagen op grote schaal gepromoot bij jongeren.

Dr. Laura Clancy, een mediadocent aan de Lancaster University die mediarepresentaties van de koninklijke familie heeft bestudeerd, zei dat de “druppel, druppel van negatieve berichtgeving” een effect zou kunnen hebben op het vormen van Gen Z-opvattingen over de koninklijke familie in een tijd waarin debatten over zijn rol in de moderne samenleving is geïntensiveerd.

Voor velen zou hun eerste blootstelling aan informatie over de nieuwe koning en koningin-gemalin op sociale media kunnen zijn. “Hoewel veel ervan niet expliciet anti-monarchie is, creëert het zeker een discours rond de monarchie op een manier die niet wordt bepaald door het officiële verhaal,” zei Clancy. Onderzoekers van het Center for Countering Digital Hate (CCDH) identificeerden 16 kanalen op de berichten-app Telegram waar samenzweringen werden gedeeld, met een gezamenlijk totaal van 1.369.444 volgers.

Een TikTok-bericht waarin wordt beweerd Meghan te laten zien op de begrafenis van Hare Majesteit.
Een TikTok-bericht waarin wordt beweerd Meghan te laten zien op de begrafenis van Hare Majesteit. Foto: TikTok

Een ander bericht dat op grote schaal online circuleerde, beweerde ten onrechte dat de koningin voordat ze stierf, had aangekondigd dat ze informatie had die zou kunnen leiden tot de arrestatie van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. De bewering komt overeen met een jarenlange samenzweringstheorie dat Hillary Clinton en haar man, Bill Clinton, hun politieke tegenstanders vermoorden, volgens factcheckers voor het persbureau AFP.

Hoewel de motieven voor het plaatsen van anti-koninklijke inhoud variëren, kan dit grote opbrengsten opleveren voor accounthouders in de vorm van weergaven, vind-ik-leuks, volgers en advertentie-inkomsten.

Net als voor kranten en websites, kan koninklijke inhoud verkeer genereren van een wereldwijd publiek voor makers van sociale media. In het VK worden Google-zoekopdrachten sinds de dood van de koningin gedomineerd door zoekopdrachten met betrekking tot de koninklijke familie, met negen van de top 10 trending zoektermen, waaronder verwijzingen naar Hare Majesteit of de nieuwe Koning.

Sommige accounts die anti-Camilla- en Meghan-inhoud plaatsen, lijken dit specifiek te zijn begonnen om te profiteren van de toegenomen interesse in het koningshuis. Een die eerder video’s van de Kardashians plaatste, draaide om het plaatsen van haatinhoud over Camilla, uren nadat de dood van de koningin werd aangekondigd.

Dr. Sophie Bishop, een expert in influencer-cultuur en algoritmen voor sociale media aan de managementschool van Sheffield University, zei dat accounts vaak werden beloond voor het verspreiden van “enorme hoeveelheden” inhoud en dat de meest polariserende berichten vaak het beste presteren. “Zelfs als je [posting] een video omdat je het bekritiseert, je het nog steeds versterkt’, zei ze. “Het doet het echt goed omdat je de negatieve en de positieve reactie hebt.”

Imran Ahmed, van de CCDH, voegde eraan toe dat de golf van berichten liet zien hoe slechte acteurs proberen de kansen van grote nieuwsevenementen te “benutten” door verkeerde informatie en haatdragende inhoud te verspreiden die vervolgens door platforms wordt “versterkt” om de betrokkenheid te vergroten. “Het lijdt geen twijfel dat platforms dit soort inhoud versterken omdat het mensen aan het praten krijgt en de ogen drijft, wat dus inkomsten oplevert”, zei hij.

De bedrijfsmodellen dreigen een “netto-effect op een hele generatie” te hebben, voegde hij eraan toe. “Dit is groter dan een debat over de royals. Als we iets vaker zien, denken we dat het waarschijnlijker is dat het waar is. Dat kan jonge geesten op een heel gevaarlijke manier vormen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in